Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ LUCRURI ÎȘI DOREȘTE
UN BĂRBAT ADEVĂRAT:
SĂ PREZINTE PUBLICULUI
O ALTĂ DIMENSIUNE ȘI SĂ FIE ȘEFUL

● Titluri, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (V): „Două lucruri îşi doreşte un bărbat adevărat: pericolul şi joaca. De aceea caută în femeie cea mai periculoasă jucărie.“ (Nietzsche, Aşa grăit-a Zarathustra); în maghiară: Egy férfi két dolgot akar: veszélyt és játékot. Ezért akarja a nöt, aki a legveszedelmesebb játékszer. (M. P.)

● Marți, 24 noiembrie 2015, la Athénée Palace Hilton din București a avut loc o licitație („Colecția unui român. Corneliu Vadim Tudor“) care își propunea „să prezinte publicului o colecție de obiecte încărcate de poveste și emoție“. Ne-a atras atenția piesa de la poziția 45 din catalogul licitației, Autograful colonelului Muammar al-Gaddafi, șeful statului libian, pe o carte de vizită a senatorului Corneliu Vadim Tudor, cu un preț de pornire de 325 de euro. Iar la poziția 162, România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate, operele complete ale lui Nicolae Ceaușescu, în 30 de volume, cu un preț de pornire de 250 de euro. În ambele cazuri, pare cam puțin – obiectele cu o asemenea încărcătură de poveste și emoție nu pot fi decît inestimabile. (D. S.)

● Un tip pe nume James Richards susţine că, în urma unei călătorii într-o altă dimensiune, s-a întors cu o casetă audio pe care se află un album al trupei Beatles încă nerealizat în dimensiunea noastră. Albumul se cheamă Everyday Chemistry şi, indiferent dacă credeţi sau nu povestea omului, poate fi ascultat şi descărcat gratuit de aici: www.thebeatlesneverbrokeup.com. Pe site puteţi citi în amănunt şi povestea turistului nostru intradimensional cu mintea plină de rock’n’roll. (M. C.)

● „Ne-au spus de ce erau acolo, ne-au vorbit despre ce propovăduiesc. Ne-au explicat că bombele căzute în Siria i-au făcut să fie acolo (…). Ne-au luat în sala unde răniții încă mai agonizau. Ne-au explicat că acesta nu este decît începutul războiului care s-a pornit acum și că ei o fac în numele Statului Islamic. Apoi ne-au întrebat dacă sîntem de acord cu ei. Vă las să vă imaginați liniștea care s-a lăsat în acel moment.“ (Sébastien a rămas închis mai mult de două ore în Bataclan, vineri, 13 noiembrie, alături de teroriști. Aceasta este mărturia lui, făcută celor de la RTL.) (A. M. S.)

● O statistică despre furturile din magazinele germane arată că Nutella e unul dintre produsele cele mai vînate de hoţi. Şeful unei reţele de benzinării a hotărît să scoată deocamdată produsul de la vînzare, pentru că paguba e prea mare. „Avem o problemă cu anumite categorii de produse alimentare“, a spus el. Soluţia? Să pună la raft doar butaforie, un model al produsului, şi să vîndă borcanul adevărat cu ciocolată doar la tejghea. (M. M.)

CAM CE POATE GĂSI O DOAMNĂ
DE AICI ÎNCOLO:
UN PROFIT DE 26 DE LEI

● Cam ce poate găsi o doamnă pe mail-ul ei, printre altele: „Mărește-ți buzele rapid, sigur și eficient“. Motivația: „Mărirea buzelor este cea mai cerută manoperă estetică mai ales acum, cînd vine vara“ (http://acasatv.net/). Și încă una, mai concretă: „În grupul meu de prietene, cele care au buzele perfecte sînt mereu în centrul atenției și mi-am dorit și eu să fiu privită în felul în care sînt ele“. Ce am putut înțelege eu de aici: că lucrurile care contează, în asemenea situații, sînt cam două: vara (chiar dacă nu vine chiar acum) și „grupul de prietene“… (I. P.)

● Ce-am mai aflat zilele astea: Statuia Libertăţii a fost concepută iniţial să reprezinte o femeie musulmană care păzeşte Canalul de Suez, dar în cele din urmă sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi şi-a mutat schiţele sale din Egipt în Staten Island. De aici încolo, altă poveste simbolică! (M. C.)

● Potrivit unei anchete făcute de Financial Times, contrabanda cu petrol irakian aduce autoproclamatului Stat Islamic, cunoscut şi drept ISIS, un profit de 1,5 milioane de dolari pe zi. Atacurile de la Paris au costat mai puţin de 50.000 de dolari. (M. C.)

● Un bilet București-Brașov cu SNCFR costă 52 de lei. Același bilet, cu compania SC Regiotrans SRL, costă 26 de lei. Aceeași via. Comparaison n’est pas raison?! (R. M.)

DIN ACEST MOMENT,
ȘOSEAUA ȘTEFAN CEL MARE
SE AFLĂ ÎN SUBURBIA CRÎNGAȘI

● Dl președinte Iohannis dorește o nouă lege a educației pînă în 2017 și a declarat: „Din acest moment, dezbaterile în domeniul viitorului educaţiei sînt deschise“. De fapt, dezbaterile sînt deschise de douăj de ani, s-au făcut, refăcut și schimbat legi, fără mari rezultate. Înțeleg că acum o luăm de la capăt. Din dezbatere-n dezbatere spre victoria finală! (M. V.)

● Pe Șoseaua Ștefan cel Mare, farmacia „Arta“ se află exact lîngă farmacia „Rețeta“. Părerea mea este că ar trebui să se unească între ele și să se numească, mai poetic, „Arta rețetei“. Sau „Rețeta artei“? (A. P.)

● Avea şapte ani, îl chema Diesel şi lucra în Poliţia franceză, unde se specializase în detectarea explozibilor. În timpul unui raid în suburbia pariziană Saint-Denis, a intrat primul în camera unde un sinucigaş terorist tocmai detona o bombă artizanală. Poliţia franceză a postat pe Twitter o fotografie cu frumosul şi curajosul cîine, anunţîndu-i cu regret moartea. (M. C.)

● În Crîngași, o farmacie veterinară: Puricel Vet. De unde deduc că pînă și puricii sînt bineveniți, drăgăliți și răsfățați. (S. G.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.