Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

LOGIC VORBIND, VREMURILE DE CRIZĂ AR FI POTRIVITE PENTRU A COMBATE MILITĂRIA ACRĂ
 
● În problema cîinilor vagabonzi, asociaţiile pentru protecţia animalelor şi diverşi iubitori individuali de necuvîntătoare ne cer să ne liniştim, fiindcă patrupedele vor fi sterilizate, ba chiar deparazitate. Logic vorbind, nu e o soluţie. Din cîte ştiu, cîinii nu folosesc aparatul reproducător sau puricii din dotare pentru a muşca. (M. Ş.)

● Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române susţine că tocmai vremurile de criză ar fi potrivite pentru înălţarea Catedralei Mîntuirii Neamului, ca să ne ajute Dumnezeu să ieşim din impas. În cazul ăsta, eu aş zice să le vindem pontul americanilor, poate o construiesc direct pe Wall Street. (M. Ş.)

● Am văzut la un post de televiziune cît se poate de serios un reportaj despre un inventator american care inventase un computer ce înlesnea comunicarea dintre el şi soţia sa. Ambii soţi urmau să-şi implanteze cîte un cip „domestic“, iar computerul le transmitea unul altuia gîndurile. Astfel, cei doi nu mai erau nevoiţi să-şi vorbească, căci s-ar fi înţeles din priviri. În primul moment, amintindu-mi că tăcerea e de aur, „experimentul“ mi s-a părut o soluţie pentru a combate certurile conjugale. Însă, analizînd mai bine, mi-am dat seama că se pot petrece şi „accidente“. Ce se va întîmpla atunci cînd în mintea soţiei vor apărea, fără nici un motiv, sînii planturoşi ai vecinei de vizavi? (A. P.)

● Pe un vehicul inscripţionat, milităria e dată jos din pod şi pusă în slujba mai binelui: „Divizia de luptă împotriva defecţiunilor“. (D. S.)

● Dialog caragialian la Oficiul Poştal 63 din Capitală. O vînzătoare acră întreabă un moşuleţ peste ghişeu: „Plătiţi 34 sau 68?“. Moşuleţul, înţepat la rîndul lui: „50!“. Nu ştiu ce plătea de era atît de opţional, ştiu însă că a fost un caz clar de 34/68/50. (S. G.) 

LOGIC VORBIND, MAI AVEŢI TIMP SĂ RECUPERAŢI ACELE INVESTIŢII NEPROFITABILE CARE, IATĂ, CONTEAZĂ ENORM ÎN CERURI 

● Dacă nu aţi observat, a început turneul de tenis de la Roland Garros. Mai aveţi timp să recuperaţi – fără amenzi – întîrzierea. (R. C.)

● Jérôme Kerviel, un trader care a produs băncii Société Générale o pagubă de aproape 5 miliarde de euro, a publicat o carte în care povesteşte cum a ajuns să realizeze acele investiţii neprofitabile. Admite că a greşit, dar pune totul pe seama „unui sistem bancar devenit nebun“. Editura Flammarion a anunţat că tirajul cărţii va fi iniţial de 70.000 de exemplare. Miza e, din cîte se pare, mai mare decît riscul. Dar, într-un mediu editorial devenit nebun… (M. M.)

● Pe ambalajul bateriilor Duracell, deasupra instrucţiunilor în limba română, se află ambele steaguri: al României şi al Republicii Moldova. Aştept un protest lingvistic al comuniştilor de la Chişinău împotriva imperialismului consumerist care, iată, nu recunoaşte limba moldovenească. (M. C.)

● Revista Forbes a publicat recent topul celor mai nesigure maşini, susţinînd şi că mărimea contează enorm în cazul maşinilor: cu cît e mai mare, cu atît oferă mai multă protecţie pasagerilor din ea. După teste considerate de producători mult mai dure decît cele uzuale, cele mai nesigure maşini au fost declarate: Chevrolet Aveo, Chrysler PT Cruiser, Mitsubishi Galant, Mercury Grand Marquis, Cadillac STS, Jeep Wrangler Nissan Titan. Feriţi-vă, aşadar, de maşinile testate, luaţi mai bine un Duster: mare şi de-al nostru (în parte), o maşină sigură pe care n-o testează toţi chichiricioşii! (S. S.)

● Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, cîştigă aproximativ 22.000 de lei pe lună, scrie Adevărul, cumulînd salariul de ierarh cu cel de decan al Facultăţii de Teologie (ambele de la buget). Scăderea cu 25% anunţată de Guvern se reţine pe pămînt sau în ceruri? (M. V.) 

LOGIC VORBIND, VÎRSTNICII SÎNT ÎNDREPTĂŢIŢI SĂ-ŞI MĂNÎNCE EROSFERA ROŞIE 


● Nu doar copiii şi vîrstnicii dispar de acasă, ci şi soţii. Dovadă următorul anunţ: „Constantin, soţia te aşteaptă în Mihalache 160“. (I. P.)

● Una dintre lozincile strigate la mitingul de pe 19 mai din faţa Guvernului a fost: „Băsescuuu, ia-ţi piticul şi te duu!“. Scurt şi la obiect. Potrivit Hotnews, la acelaşi miting, un lider sindical le-ar fi spus participanţilor că atunci cînd cetăţenii mor de foame sînt îndreptăţiţi să-şi mănînce conducătorii. Alţii spun că, dimpotrivă, lumea ar fi deja sătulă de politicieni. În sfîrşit, nu ştiu cît de buni la gust pot fi conducătorii, avînd în vedere ce au tot mîncat în ultimele luni. (A. M.)

● Am primit prin e-mail o invitaţie de a mă conecta în reţeaua HI5 de la… Lubriq von Erosfera. Nu ştiu dacă să mă excit sau să mă-nspăimînt. (M. C.)

● Pe lîngă Gara de Nord, am văzut o firmă care se numeşte MAO. Mă întreb: e permisă intrarea fără cărticica roşie? (M. Ş.)

LOGIC VORBIND, GÎNDUL S-A PORNIT ODATĂ CU URCAREA CETĂŢENILOR ÎN SPAŢIU 

● Cu 60% mai ieftine decît de obicei, cu doar 30% avans (după care se plăteşte în rate), au apărut primele oferte turistice pentru Revelion. Printre cele mai solicitate sînt deja croazierele în Caraibe, la 800 de euro de persoană. Pe mine mă solicită gîndul dacă vom avea bere rece la vară. Mi se spune că sînt, totuşi, prea pesimist. (R. C.)

● În ziua mitingului din faţa clădirii Guvernului, la staţia Gara Basarab, a urcat în metrou un grup mare de oameni care se îndrepta spre Piaţa Victoriei pentru a protesta. Din vuietul (paşnic) care s-a pornit odată cu urcarea cetăţenilor, am prins următoarea scurtă discuţie între două doamne: „Bun, ajungem acolo şi ce strigăm?“. „Păi, huo şi ce mai auzi pe la lumea din jur.“ În cele două staţii rămase pînă la destinaţie, am reuşit să aflu de ce mergeau, de fapt, unii – printre care şi cele două doamne – în piaţă. Să protesteze şi să dea jos Guvernul… Tăriceanu! (R. T.)

● Unul dintre eroii mei este miliardarul american de origine maghiară Charles Simonyi, cel care a cheltuit averi pentru a călători, civil, de două ori în spaţiu, prima dată în 2007, a doua oară anul trecut. Acest al doilea zbor l-a costat 35 de milioane de dolari şi s-a produs la bordul unei rachete ruseşti Soiuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Pe toată durata misiunii spaţiale, Simonyi (fost angajat la Microsoft) a transmis zilnic informaţii şi imagini din spaţiu pe pagina sa de Internet, www.charlesinspace.com, pe care, din cînd în cînd, îmi place să mai intru şi să mai visez. (M. C.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.