Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

CARE ESTE UTILITATEA UNUI CORECTOR DE APOI? SĂ REPETE FASCINANTA GOANĂ ATAŞATĂ ETICHETEI 

● Nişte aplauze pentru un comentator dilematic. Sub articolul lui Andrei Pleşu din 23 decembrie, un cititor întreabă „Care este utilitatea CNA?“. Iar un altul, pe nume „Blue“, răspunde: „Veghează la respectarea legilor care îngrădesc libertatea de exprimare“. Taaareee! (C. G.)
 
● Care e culmea deformaţiei profesionale a unui corector dilematic? Să-ţi vină să corectezi arhiva. Mi s-a întîmplat săptămîna trecută, în timp ce răsfoiam numerele vechi. (P. M.)

● Într-un ghid TV, în dreptul unui film cu aventuri postapocaliptice, am găsit specificaţia film de ca., adică film de catastrofă. Ca să rămînem în acelaşi registru pesimist, aşteptăm filme de b.i., de g., de v. de ap., adică filme de boală incurabilă, de genocid, de viaţă de apoi. (A. P.)
 
● O scriu fără jenă: în după-amiaza zilei de duminică, 9 ianuarie, am renunţat să mai văd pe EuroNews ce mai e nou în lume, fermecat de Helen Mirren în Verişoara Bette, ecranizare după Balzac. Rog frumos pe cei de la TVR Cultural să repete miracolul. (R. C.)

● Din fascinanta lume a anunţurilor de mică publicitate am pescuit următoarea ofertă – „BLONDĂ drăguţă 20, efectuez masaj relaxare numai persoanelor serioase“ – şi de atunci mă tot întreb ce vrea să însemne persoane serioase, ce vrea să zică prin masaj relaxare şi, în cele din urmă, ce o însemna drăguţă. Dar ce s-o înţelege prin blondă? (A. M.)

● „Aggresione Grop. Sîntem în zonă“ – scrie pe o furgonetă care trece în goană pe strada mea. Să-mi fie frică? (M. M.)

● Sînt la MegaImage şi, cînd să pun mîna pe un salam care avea ataşată etichetei o vrăbiuţă de carton, zbrrr! – vrăbiuţa tocmai pe rafturile sectorului cu brînzeturi. La ce idei au ăştia, crezusem că face parte din ambalaj. (M. C.)

  UNEORI, DIMINEAŢA (PRINTRE RAFTURI CU GÎNDURI), APAR MULTE SUBTITLURI, SPECIAL PENTRU TINE 

● Mă mai uit uneori, dimineaţa, la cafea, la Tonomatul de pe doi, emisiune vioaie cu băieţi şi fete (de pe TVR 2, desigur) cu ştiri, noutăţi, un fel de 24 FUN televizată şi cu personaje. La acest început de an, se pare că băieţii şi fetele au cam obosit şi au început să dea emisiuni în reluare. Efectul e demenţial: ştiri de anul trecut, recomandări de spectacole de la începutul lui decembrie, un horoscop despre dezastrele care pîndesc toate cuplurile de sărbători, adică… în weekend. Colegii de la TVR ar trebui să ştie că în presă (şi cea scrisă) nu orice ţine la reluare. Iar unele reluări strică pînă şi trecutul. (S. S.)

● Cea mai neaşteptată urare de an nou am auzit-o de curînd într-un supermarket: „Să ai un 2011 mirobolant!“, i-a spus un bărbat unui prieten cu care s-a întîlnit. Printre rafturi cu produse şi coşuri de cumpărături, „mirobolantul“ acela părea căzut de pe Marte. (A. M. S.)

● Am primit, pe adresa de mail personală, un mesaj care începea aşa: „Buna ziua, cu scuzele de rigoare, ne permitem sa va facem o oferta care, poate, va intereseaza“. Urma un link către site-ul firmei cu pricina. Şi apoi, oferta propriu-zisă: „NOU – Erbicidator de 1000 l tractat, rezervor 1000 l. plastic, latime de lucru 12 m, diuze de antipicurare cu trei capuri 100-30, cadru cu otel adaptat cu pompa cu piston“. Am stat şi m-am gîndit: cînd lucrezi la o revistă ca Dilema veche, nu se ştie niciodată cînd ai nevoie de un erbicidator. Mai ales că e tractat. Totuşi, „diuzele de antipicurare cu trei capuri 100-30“ m-au pus un pic pe gînduri. De ce tocmai 100-30? O să mai analizez un pic problema „diuzelor“, apoi mă hotărăsc. (M. V.)

● „Unii călători, dintre obişnuiţii traseului [Suceava-Bucureşti], spun că din cînd în cînd, de sub banchete, apar şoareci.“ (Andrei Pleşu, „Trenul 1642“, Dilema nr. 224, 9-15 mai 1997) Da, chiar apar. Pe unul dintre ei, vesel şi gri, l-am văzut ieri, 13 ianuarie 2010, în rapidul 662 [Iaşi-Bucureşti]. S-a mai confirmat un mit urban. (L. V.)

● De Sf. Ion, ne-a sunat la redacţie un domn să ne ureze „La mulţi ani!“ şi la cît mai multe dileme/Dileme. „Piaţa Iancului – spune – patru chioşcuri de ziare – nici o Dilemă. La al cincilea – mai aveau un singur exemplar din Dilema veche. L-am luat eu.“ Îi mulţumim frumos pentru urări şi pentru gîndurile bune. Sănătoşi să fim, că dileme găsim! (P. M.)

● Din primele zile ale lui 2011, o idee pentru tot anul şi chiar mai departe: „Humorul este o limbă străină. Pentru unii ar trebui subtitluri“ – Guy Bedos. (R. C.)

● De ceva vreme, prin Bucureşti, diverşi indivizi cu vîrste cuprinse între 8 şi 70 de ani se postează în mijlocul străzii şi-ţi fac disperaţi semne, închipuindu-şi că, de fapt, te ghidează să-ţi parchezi maşina pe un loc liber pe care l-au găsit special pentru tine. Chiar dacă îi ignori, nu renunţă şi continuă să dea din mîini pînă cînd te văd parcat şi aşteaptă să le răsplăteşti efortul cu cîţiva lei. Desigur, vei plăti şi taxa oficială de parcare. Aşa că dacă vă pare rău după meseriile de lampagiu, sacagiu, barcagiu etc. care au dispărut, bucuraţi-vă de apariţia meseriei de parcagiu! (A. P.)

  NU NE-AM GÎNDIT CĂ UN SET DE PAHARE CU IONI DE CĂPŞUNI GENEREAZĂ UN NOU RAPORT CALITATE-ANI 

● O vorbă înţeleaptă, rostită de Ion Cojocaru, administratorul Grădinii Zoologice din Craiova (în Evenimentul zilei de luni, 10 ianuarie 2011): „De 40-50 de ani nu s-a făcut nimic în Romånia, pentru că nu ne-am gîndit că vine această UE“. (D. S.)

● Magazinele săteşti continuă să mă uimească, şi eu continui să fiu o admiratoare necondiţionată a lor. La cel din Cernat, cu 5 lei poţi achiziţiona vreo cinci obiecte, printre care: o gumă în formă de elefant, una în formă de oaie, un porc muzical, un tigru aşijderea, o minge yo-yo. Sau patru păpuşi-sirenă (cu plete colorate şi sutiene idem) la pachet. Nu discut, aici, utilitatea obiectelor enumerate. Pot doar să adaug că nici un set de pahare nu e departe de suma menţionată. (I. P.)

● Mai nou, pentru spălatul dinţilor mi-am luat „Colgate Infused with Dissolvable Cooling Crystals“, pentru vase folosesc „Pur Power Crystals“, iar ca loţiune după bărbierit, „Nivea Silver Protect cu ioni de argint“. De altfel, de cîteva zile port prin casă chiloţii peste blugi şi pelerina lui Superman. (M. C.)

● A apărut baclavaua cu ciocolată şi căpşuni. Curată blasfemie culinară! (S. G.)

● E dovedit acum: telefoanele celulare nu produc cancer sau tumori cerebrale. International Journal of Epidemiology tocmai a publicat rezultatele unei cercetări (care a costat 24 de milioane de dolari) în care se arată că un celular generează radiaţii de mai puţin de 0,001 kj/moli, adică de 480.000 de ori mai slabe decît razele ultraviolete (pe care, vara, le primim zilnic în cap). (M. C.)
 
● Biletul la rapidul Iaşi-Bucureşti costă cu 10 lei mai mult ca acum o jumătate de an, iar trenul face, da, aţi ghicit, cu o jumătate de oră mai mult. Astfel, CFR a găsit un nou raport calitate-preţ: cu cît trenul e mai lent, cu atît costă mai mult. În curînd, vom plăti o avere ca să călătorim cu diligenţa. Doar că nu va fi diligenţă, va fi tren. (L. V.)

● Pe 14 ianuarie (cînd Dilema împlineşte 18 ani), a avut premiera în România cel mai recent film al lui Ron Howard – The Dilemma. Coincidenţă? (P. M.)
 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.