Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN TIMP CE O DOAMNĂ 
CU BARBĂ ALBĂ PROTESTA
ÎMPOTRIVA TUTUROR, 
INEVITABILUL S-A PRODUS: 
NIŞTE PUNCTE LUMINOASE 
DAU OCOL ÎNTREBĂRII 

● În timp ce în Piaţa Universităţii se striga „Vrem spitale, nu catedrale!“, un sobor de preoţi sfinţea o biserică sculptată în gheaţă la Bîlea Lac. (M. C.)

● Vremurile s-au mai schimbat: cînd am ieşit din bloc să ne deszăpezim maşina, erau cel puţin trei lucrători însărcinaţi oficial cu aceeaşi activitate prin zonă. Unul dintre ei ne-a oferit, verbal, soluţii (un soi de plan strategic…). Pe de altă parte, o doamnă, a pus mîna pe lopată şi ne-a ajutat, la propriu. Pot să spun că am avut un oarecare sentiment de confort comunitar şi instituţional. (I. P.)

● Lui Nabil Karoui, patronul canalului privat de televiziune Nessma TV din Tunisia, i s-a intentat un proces din cauza faptului că pe postul său a fost difuzat filmul Persepolis (povestea Marjanei Satrapi). Nu a contat valoarea filmului animat, ci faptul că, într-o scenă, eroina discută cu un bărbat cu barbă albă: Dumnezeu. Iar islamul interzice reprezentarea lui Dumnezeu. Cum să pledezi în faţa unei asemenea acuzaţii? (A. M. S.)

● Săptămîna trecută, în timp ce în toată ţara se protesta seară de seară împotriva Guvernului, a sistemului, a capitalismului etc., cele mai protestatare trupe româneşti, Paraziţii şi Implant Pentru Refuz, dădeau concerte în cluburile Princess (din Bucureşti), respectiv Euphoria (din Cluj). Cei de la B.U.G. Mafia au trecut într-o seară pentru cîteva poze. De unde se vede că avem artişti protestatari doar pe bani! Jos pălăria însă pentru Mihnea Blidaru de la Luna Amară, care conducea protestele din Cluj, şi pentru Ada Milea, care a venit şi a stat în lapoviţă în Piaţa Universităţii. (M. C.)

● O televiziune de ştiri se pare că a găsit o formulă ideală şi universală de a-şi saluta telespectatorii – „Bun găsit tuturor!“. Transmiţînd în direct de prin nămeţi sau din Piaţa Universităţii, reporterii o folosesc cu atîta îndîrjire şi perseverenţă încît mai că îţi vine să crezi că s-a dat o directivă internă în acest sens. Ce se întîmplă însă cînd ai de-a face cu ştiri – pardon, cu breaking news – de tipul accident mortal, incendiu devastator, catastrofă? Salutul capătă nuanţe ironice sau e ca-n bancul ăla cu bine faci, bine găseşti? (A. P.)

● Cu o lună şi ceva întîrziere faţă de calendar, inevitabilul s-a produs: iarna ne-a luat pe nepregătite. (M. V.)

● O noapte gri într-un Bucureşti ploios. Din taxi, undeva pe Calea Griviţei, văd nişte puncte luminoase care se mişcă. Cînd maşina se apropie, văd că erau doi oameni. Un el, în costum verde şi cu vestă reflectorizantă, mătură strada. O ea, cu multe paiete şi chestii lucioase,  e o prostituată care face cu mîna spre maşini. Plouă rece, cei doi, la mai puţin de un metru unul de celălalt, îşi fac job-ul liniştiţi, lucind în noapte. O secvenţă poetică. (C. G.)

● Printre fenomenele la care nu ştiu să răspund – există mult mai multe decît se crede – este şi acesta: de ce nu se omologhează în Cartea Recordurilor performanţa acelei adolescente olandeze care, la 16 ani, a făcut ocolul lumii singură, într-o barcă? Se invocă vîrsta ei, e prea minoră… Dau ocol îndelung întrebării şi, oricît ar fi de scandalos, nu ştiu ce atitudine să iau. (R. C.

ÎN CURÎND NE VOM PUNE LA MASĂ
(LA O ACŢIUNE VOLUNTARĂ) 
ŞI VOM NEGOCIA 
UN BUST GENEROS

● La teve, pe burtieră: „În curînd – imagini inedite: un primar italian a căzut pe marmura din Focşani“. Păi, da, probabil a crezut că e de Carrara. (L. V.

● Iulian Apostol (fotbalist): „Cînd îmi voi găsi o echipă, ne vom pune la masă şi vom negocia ca bărbaţii, dacă sîntem bărbaţi. Dacă sîntem femei, ne ducem la club de femei. Îmi place să stau de vorbă cu oameni care sînt bărbaţi“… (A. M. S.)

● Pe e-mail, primarul sectorului 2 „are deosebita plăcere să (mă) invite“, nu la o acţiune voluntară de deszăpezire şi nici la inaugurarea vreunei fîntîni arteziene (am înţeles că sînt specialitatea lui), ci la un eveniment cultural: „Mantre vedice în cultura română: Eminescu, Brâncuşi, Eliade, Blaga, Gyr“. Citez din invitaţie: „Scandaluri politizate, precum meditaţia transcendentală şi MISA, au umbrit, în aparenţă, euforia iluminării en gros, dacă nu cumva au declanşat misionarisme mai degrabă budhiste, tibetane“. Să înţeleg că aşa va arăta discursul electoral al lui Neculai Onţanu pentru alegerile din 2012? (A. P.)

● Dacă aţi trecut vreodată prin Puerta del Sol nu se poate să nu fi auzit plastica înjurătură hijo de puta. Am văzut zilele trecute un tricou galben acoperind un bust generos pe care se lăfăia extensia acestei apostrofări aproape tandre transformate în slogan antisistem: „Las putas insistimos que los políticos no son hijos nuestros“. Se pare că politicienii spanioli au fost, spre deosebire de ai noştri, înţărcaţi de cineva. (S. S.

ÎN PRINCIPIU, VIITORUL E 
PENTRU UNII (DE FAPT, A FOST) 
UN ANIMAL RESPONSABIL 
CARE A REABILITAT O MARFĂ

● În cazul în care v-aţi întrebat ce mai face Sebastian Lăzăroiu, aflaţi că „îmblînzeşte viitorul“. A spus-o într-un interviu pe HotNews.ro: „Pun pe picioare un proiect de societate, asta fac. Sînt manager la firma care îmblînzeşte viitorul. Am pus şi pe Facebook. Asta e ce fac eu, asta e ocupaţia mea. Ştiu că nu e în nomenclatorul de meserii, dar s-ar putea să fie. Îmblînzitorul de viitor“. Să înţelegem că, în principiu, viitorul e un animal sălbatic care trebuie îmblînzit? Înseamnă că maaaare noroc avem noi cu firma dlui Lăzăroiu… (M. V.)

● Ninge. Televiziunile ne flutură „codul portocaliu“. Facebook-ul s-a împînzit de fotografii cu ninsoarea – în faţa blocului, de la fereastră, pe stradă, la semafor. Pentru unii e o adevărată minune. Pentru alţii – o corvoadă sau o conspiraţie de-a dreptul. Pentru cîţiva pare a fi o ciudăţenie, un fenomen meteo straniu, cu care nu mai sînt obişnuiţi. E 25 ianuarie şi ninge viscolit. Ce e aşa neobişnuit la zăpada asta? Absolut nimic. (P. M.)

● În Piaţa Universităţii, mai mulţi protestatari au scris pe pancartele lor „PDL = PSD = PNL“. La o televiziune se comentează: „E manipulare grosolană, e conspiraţie. Partidul de la putere şi-a adus oameni la manifestaţia Opoziţiei pentru a compromite mitingul, punînd sub semnul egalităţii toate partidele“. De fapt, conspirativita şi corupţia nu cunosc doctrină politică: se găsesc în cantităţi similare în toate partidele. Deci PDL = PSD = PNL. (M. M.)

● N-am stat să fac un inventar onomastic al produselor de patiserie de la noi (deşi poate ar merita), dar am senzaţia că printre ele găseşti cele mai stranii denumiri. Ultimul care mi-a atras atenţia, zilele trecute, a fost „mezzoluna cu brînză“. (D. S.)

● Ministrul Transporturilor din Australia a fost acuzat zilele trecute că a copiat discursul personajului interpretat de Michael Douglas în filmul The American President. Avînd în vedere că scenaristul de la The American President e celebrul Aaron Sorkin, responsabil şi de The West Wing şi The Social Network, nu mi se mai pare chiar atît de grav. Măcar australianul a copiat ce trebuie. (L. V.)

● O frază a dlui Teodor Paleologu – „Actuala luptă politică seamănă cu un meci între două echipe care joacă foarte slab“ – mă duce imediat cu gîndul la tatăl său, domnul Alexandru Paleologu, cel care a reabilitat frivolitatea la noi, ca nimeni altul. (R. C.)

● Pe o tarabă dintr-o piaţă de cartier, un carton cu o marfă în trend: „cartofi protestatari“. (S. G.)

Foto: V. Dorolţi

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.