Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

POATE NU ŞTIAŢI:
SE PARE CĂ, DUPĂ MAI BINE 
DE 50 DE ANI DE LA DRAMA UNUI CLARINET DOMESTICIT, 
FIECARE MINUT MAI MARE
S-A DESFĂCUT ÎN BUCĂŢI, 
IAR DUPĂ ZECE MINUTE
A APĂRUT, CINE ŞTIE CUM, 
UN NOU TERMEN DE COMPARAŢIE  

● Poate nu ştiaţi, dar Leonardo da Vinci a inventat, printre multe altele, foarfeca. (M. C.)

● Un student englez, Glenn Mangham, a fost condamnat la opt luni de puşcărie pentru „cel mai serios atac informatic“ asupra companiei Facebook. Se pare că studentul de 26 de ani a reuşit să acceseze date fiscale confidenţiale, pe care nu le-a folosit însă pînă în momentul în care a fost prins. Înainte de a se răcori puţin, fără Facebook, englezul i-a asigurat pe cei atacaţi că n-a vrut decît să-i ajute să-şi îmbunătăţească securitatea globală. Cîtă ingratitudine! (S. S.)

● Pentru prima lor aniversare, ducele şi ducesa de Cambridge vor fi imortalizaţi într-o pereche de păpuşi Ken şi Barbie. Fabricantul de jucării Mattel ne asigură că acest cuplu de păpuşi cu chipurile lor va fi comercializat din 29 aprilie, în ediţie limitată, odată cu aniversarea căsătoriei dintre Kate şi William. Dacă vreţi să cumpăraţi aceste păpuşi regale, va trebui să scoateţi din buzunar 100 $. După mai bine de 50 de ani de la apariţie, Barbie avea şi ea nevoie de o rejuvenare regală. (A. M. S.)

● Am scris recent o recomandare reţinută legată de filmul The Ides of March (Ziua trădătorilor) al lui George Clooney. Ulterior am văzut şi The Descendants (Descendenţii) cu acelaşi George Clooney, care de data asta mi s-a părut cu totul altfel. Adică i-aş sfătui pe fanii lui să nu meargă la filmul ăsta ca să nu-şi strice impresia. Rolul de candidat la preşedinţie, om fals şi demagog, din The Ides of March, i se potrivea mai bine decît drama unui tată şi soţ pe cale de a deveni văduv care află că a fost înşelat, aşa cum apare în The Descendants, unde Clooney îşi îneacă tot farmecul actoricesc în sirop caramelizat. Cred că la începerea filmului ar trebui să scrie: „Interzis diabeticilor“. (A. M.)

● „Pentru mine, celebritatea e un lucru mult, mult mai puţin strălucitor decît poate părea la prima vedere. Duc o viaţă de mic-burghez extrem de obişnuită. Nu mă trezesc dimineaţa, mă dezmeticesc la o cafea şi mă întîlnesc cu nişte intelectuali. Nici pe departe. În jurul meu am numai agenţi la bursă şi bancheri, unde locuiesc eu, la New York. Mă trezesc dimineaţa, îmi duc copiii la şcoală, mă întorc acasă şi scriu, exersez la clarinet, alerg pe banda de alergat. Ies la plimbare, mă uit la un meci de baschet, chestii dintr-astea. Ştiu că e-o viaţă de nimic faţă de ce vă închipuiţi dvs., «Vai, sînteţi celebru şi faceţi filme. Probabil că mergeţi în fiecare seară la petreceri unde vă întîlniţi cu staruri de cinema şi vă conversaţi cu scriitori». Nici pomeneală.“ (Woody Allen într-un interviu exclusiv pentru Out of Order, februarie 2012) (L. V.)

● Cică în ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a mai fost domesticit. Chiar aşa, ce animal sălbatic aţi domestici zilele astea? (M. C.)

● Ştiaţi că, în medie, trei utilizatori Facebook mor în fiecare minut? Dacă, în viaţa reală, procedura pare simplă, ce se întîmplă oare cu rămăşiţele virtuale? S-o găsi cineva bun la suflet care să le îngroape? Sau Facebook tinde să devină un cimitir online universal? (Update la ce am scris mai sus. Apropo de Facebook, am aflat cu bucurie că, pe lîngă decese, există şi botezuri. Un băieţel din Egipt a fost botezat Facebook, în semn de omagiu faţă de reţeaua socială prin care s-au organizat revoltele din această ţară. Aviz cetăţenilor de etnie romă utilizatori de Internet! Îşi pot boteza copiii Like, Lol, Perete. (A. P.)

● Ce pisoi, căţei sau porcuşori de Guineea?! Mai bine cel mai mic cameleon din lume – ăsta da animal de companie! „Micuţul“ – denumit Brookesia micra – e un pic mai mare decît un vîrf de chibrit şi trăieşte în Madagascar. (P. M.)

● Vorbind la telefon pe stradă, acesta mi-a scăpat din mînă nici mai mult, nici mai puţin decît sub o maşină parcată alături, prin Piaţa Lahovary. Telefonul s-a desfăcut în bucăţi adînc pe sub maşină, bateria, mică şi neagră, făcîndu-se uşor nevăzută. Am găsit, cu chiu, cu vai, soluţia salvatoare ca să-l recuperez: m-am aşezat în genunchi pe punga de plastic pe care o aveam la mine şi am început să scurm pe sub respectiva maşină cu coada de la propria-mi umbrelă. Partea nostimă (?) e că, în această ipostază, am devenit, brusc, interesantă pentru aurolacii din zonă, care jumuleau un coş de gunoi din apropiere. M-am simţit, pentru cîteva minute, un om al străzii… (I. P.)

● Zilele trecute îmi deszăpezeam maşina din parcare, alături de un vecin care făcea acelaşi lucru. Pe lîngă noi a trecut un om cu o lopată pe umăr care ne-a întrebat: „Şefu’, îmi iese şi mie de-o cafea?“. Cu alte cuvinte, se oferea să ne ajute. L-am refuzat amîndoi. După zece minute a apărut un alt individ, tot cu o lopată pe umăr, care ni s-a adresat cu formula: „Beau şi eu o ţuică de la dumneavoastră?“. După ce l-am refuzat şi pe acesta, vecinul, scărpinîndu-se în cap, a conchis sec: „Ziua lopătarilor însetaţi!“. (A. M.)

● Avertisment la intrarea în sala de cinema: „Stimaţi clienţi, vă aducem la cunoştinţă faptul că filmul Artistul este un film MUT şi ALB-NEGRU!!!“. Într-un fel e bine că apare acest avertisment – cu ocazia asta poate scap de foşgăiala pungilor de popcorn şi de replicile tîmpe ale spectatorilor de telenovelă rătăciţi, cine ştie cum, la cinematograf. (M. M.)

● De ani buni, Dan Negru este host-ul perfect al unor emisiuni de divertisment pe jumătate tembele, pe jumătate amuzante. În prezent, el prezintă show-ul de pe Antena 1 Te pui cu blondele? în care unor blonde li se demonstrează prostia proverbială, cînd răspund greşit la întrebări de genul „Ce fluviu trece prin Viena?“. Într-o ediţie recentă, în care blondele au fost înlocuite de nişte bărbaţi, Dan Negru a făcut o glumiţă: „Pe lîngă voi, blondele sînt Patapievici!“. Iată un nou termen de comparaţie din folclorul urban! (A. P.

CUNOAŞTEŢI PE CINEVA
CARE ARE LEGĂTURĂ CU SISTEMUL
FINANCIAR-ÎNTÎMPLĂTOR? 
OARE EXISTĂ DOAR EU? 

● Titlu pe jurnalul.ro: „Dani Oţil profită de zăpadă pînă nu se topeşte“. Cunoaşteţi pe cineva care profită de zăpadă după ce se topeşte? (M. V.)

● Se pare că unul dintre motivele pentru care marijuana este ilegală şi astăzi are legătură şi cu faptul că, în anii ’30, cultivatorii de bumbac au protestat vehement împotriva cultivatorilor de cînepă, din considerente de competiţie agricolă. Faptul că marijuana nu creează aceeaşi dependenţă ca nicotina (treabă dovedită ştiinţific) mă face să cred că un alt motiv al interzicerii ei este legat acum de protestul producătorilor de tutun. Jos bumbacul şi tutunul! (M. C.)

● Ken Livingstone, primar al Londrei între 2000 şi 2008 şi proaspăt candidat la fotoliul aceleiaşi primării, e maestru la dat cu bîta-n baltă. De pildă, în 2000 a declarat că „În fiecare an, sistemul financiar internaţional omoară mai mulţi oameni decît a făcut-o Al Doilea Război Mondial. Măcar Hitler era nebun, you know…“, în 2011 – că Partidul Conservator e „plin de homosexuali refulaţi“ şi zilele trecute că „ar trebui să spînzurăm cîte un bancher pe săptămînă dacă vrem ca restul bancherilor să devină oameni mai buni“. Cică ar avea şanse bunicele să fie reales. (L. V.)

● Prin anii ’40, doi gemeni au fost daţi spre adopţie încă de mici unor familii diferite care, întîmplător, i-au botezat la fel: Jim Springer şi Jim Lewis. Reportajul din National Geographic arată cum, patruzeci de ani mai tîrziu, cei doi Jim s-au întîlnit: amîndoi avuseseră în copilărie cîini pe nume Toy şi merseseră în vacanţe pe aceeaşi plajă din Florida, amîndoi se căsătoriseră cu fete pe nume Linda (de care apoi divorţaseră), amîndoi se recăsătoriseră cu cîte o Betty, îşi botezaseră fiii James Allan şi Allan James, avuseseră acelaşi job cu jumătate de normă, fumau aceleaşi ţigări – Salem – şi beau aceeaşi bere – Miller Lite. Doar frizurile erau altfel. (M. C.)

● În cabina de probă a unui magazin văd următorul anunţ: „Cinstiţilor noştri clienţi le aducem la cunoştinţă că sînt supravegheaţi“. Oare hoţilor ce li se mai aduce la cunoştinţă? (S. G.)

● Săptămîna trecută am trăit o zi palindromică: 21.02.2012. Habar n-aveam că există. Şi am învăţat un cuvînt nou, care sună ciudat: „procrastinare“. (A. M. S.)

● Nu doar produsele de patiserie se întrec în denumiri bizare (cum arătam aici nu demult), nici băuturile nu se lasă mai prejos. De curînd am văzut, pe raftul unui magazin, două sticle de vin cu numele „Şoapta călugărului“ şi „5 motive“. (D. S.)

● Giovanni Becali a anunţat că va candida la preşedinţie: „Voi candida şi eu, şi fratele meu, şi Gigi“. O punem, carevasăzică, de-o monarhie fotbalistă. (M. V.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.