Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN PERSONAJ INVENTAT 
DE REPREZENTANŢII UNEI ASOCIAŢII
ANTICE A FOST CEL CARE
A LANSAT IDEILE PENTRU
RECONVERSIA PERSOANEI GLUMEŢE
ÎN PERSOANĂ UŞOARĂ, 
ÎN FUNCŢIE DE ANTRENAMENT 

● Mondenozaurul este un soi de balaur (sau de dinozaur) alcătuit din bîrfe mondene, ştiri lipsite de conţinut şi greşeli gramaticale din presa de la noi. În acelaşi timp, el este un personaj inventat de o fetiţă de 10 ani care colaborează la suplimentul Dilematix. Aşadar, ştiu pînă şi copiii – tabloidele nasc monştri. Pe bune. (A. P.)

● Prinţesa Letizia Ortiz a intrat iar în atenţia presei de scandal din Spania pentru că ar fi apărut zilele trecute la o întîlnire cu reprezentanţii unei asociaţii dedicate autismului din Madrid îmbrăcată de la Mango – mai mult, cu o bluză din sezonul trecut, adică de la „rebajas“. Adevărul e că, de atîta vreme în atenţia ziarelor mondene, principesei de Asturias i-au trebuit cei mai tari nervi din La Mancha ca să îmbrace o bluză ieşită din modă şi – sacrilegiu – ieftină. Sau, mai mult, să ignore noul snobism (nu doar iberic) după care, în perioadele de reduceri, nu trebuie nici măcar să treci pe anumite străzi cu magazine plebee. (S. S.)

● 2000 de gardieni ai muzeelor greceşti au petrecut o săptămînă de instruire în cadrul Poliţiei. Asta, ca urmare a celor două spargeri care au avut loc recent. În februarie, cîţiva bărbaţi înarmaţi au furat douăsprezece obiecte antice şi un inel de aur, vechi de 3200 de ani, dintr-un muzeu din Olimp. În urmă cu cîteva săptămîni, tablouri semnate de Picasso şi Mondrian au fost de asemenea furate din Galeria Naţională a Atenei. Fără nici o îndoială, criza ascute foamea de obiecte de artă. (A. M. S.)

● Ca om strict de presă şi carte, îmi fac datoria confraternă să-i comunic dlui Ion Cristoiu existenţa unor inexactităţi în articolul său din Evenimentul zilei de marţi, 10 aprilie: Lenin nu a scris niciodată „beţie de pe urma succeselor“; corectură strict culturală: Stalin a fost cel care, în 1930, a lansat expresia „ameţeală de pe urma succeselor“. Apolitic vorbind, o erată, desigur, ar fi cuviincioasă. (R. C.)

● Printre ideile de cadouri de Paşte, una primită prin e-mail: candela feng shui. Drob feng shui o exista? (S. G.)

● În 2005, cînd s-a pus problema ca Battersea Power Station din Londra, construită în 1929 şi devenită iconică odată cu coperta albumului Animals din 1976 al celor de la Pink Floyd, să fie dărîmată, londonezii s-au baricadat în fosta uzină spunînd că dărîmarea ei nu este altceva decît un act de vandalism. Primăria a luat act, aprobînd nu mai puţin de 9 miliarde de dolari pentru reconversia uzinei în spaţiu dedicat birourilor şi sălilor de concerte. Pe mine un asemenea gest de apreciere a culturii pop mă copleşeşte. Abia aştept să văd ce clădiri va salva Nicuşor Dan. (M. C.)

● Într-o sîmbătă seară m-am uitat pe TCM la un film cu un tip (David Duchovny) îndrăgostit de o fată care suferise un transplant de inimă. Asta n-ar fi nimic, numai că noua inimă a fetei provenea de la soţia decedată a tipului. Nici asta n-ar fi cine ştie ce, numai că, după ce s-a terminat filmul ăsta, m-am transplantat la un altul, pe Universal Channel, unde un agent FBI (Clint Eastwood), pensionat în urma unui transplant de cord, investiga o crimă după ce aflase că purta în piept chiar inima persoanei ucise. Mi-a fost şi frică să trec pe un alt canal. (A. M.)

● Şi au fost Sfintele Paşti. Pe care le-am întîmpinat cu „lumină în suflete“, ouă roşii, drob, borş de miel, pască şi cozonaci. Înainte de orice, însă, am avut parte de nişte zile bune de publicitate intensă – iar din acest punct de vedere, nu pot decît să mă bucur că au trecut sărbătorile. Serios acum, cîte reclame „glumeţe“ şi „inspirate“ cu textul „la magazinul x Te Paşte o/un…“ poate suporta un om?!? (P. M.)

● În acest moment există cel puţin cîte 140 de site-uri pentru fiecare persoană din lume. Vi se pare mult, puţin? (M. C.)

● În toată presa Săptămînii Mari, printre atîtea controverse cînd mai politice, cînd mai pedestre, nu am citit răspuns mai limpede şi mai tranşant decît acela formulat de preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, dl Sergiu Nedelea, la întrebarea, nici ea uşoară, „Merge whiskey-ul cu drob şi ouă?“: „În nici un caz!“. (R. C.)

● La supermarket am găsit ridichi din Germania şi usturoi verde din Ungaria. Ştiu, e piaţă comună europeană şi colegu’ Gabriel Giurgiu a explicat o dată foarte frumos în pagina 4 că aşa şi trebuie să fie – să umble mărfurile de colo-colo prin UE şi consumatorul european să poată alege în funcţie de preţ, calitate etc. Foarte bine. Da’ altceva voiam – totuşi – să zic, fără să contest bunul mers al pieţei unice. Dacă tot strigăm că „Nu ne vindem resursele naturale!“ cînd e vorba despre cupru sau gaze, n-ar fi cuviincios să reuşim singuri să ne producem necesarul de ridichi şi usturoi măcar de Paşte? Christos a înviat! (M. V.)

● Felipe Juan Froilán, 13 ani, nepotul regelui Spaniei, s-a împuşcat din greşeală în picior, în timpul unui antrenament de folosire a armelor. Cred că e semnul că porcăriile astea de obiceiuri regale trebuie să dispară. (L. V.

SPRE DEOSEBIRE DE SEMNUL
„INTERZIS MEREU“, 
MAŞINA ANTI-MERIT ARE UN CEAS
CARE NU POATE FI MARMORAT 

● Din misterele corpului uman: inimile femeilor bat mai repede decît ale bărbaţilor, fiecare persoană are cîte o amprentă unică a limbii, iar ochii au aceeaşi mărime încă de la naştere, spre deosebire de nas şi de urechi, care nu se opresc niciodată din creştere. Nu ştiu exact ce concluzie să trag din aceste informaţii, dar mi se par esenţiale. (M. C.)

● Interdicţiile la români, se confirmă încă o dată, sînt făcute doar pentru a fi încălcate: într-un supermarket am văzut o tînără care-şi băga brelocul de la chei în gaura pentru moneda de 50 de bani (şi funcţiona…); în altul, un cuplu de vîrstă mijlocie, cu un coş supraîncărcat, se îndrepta grăbit spre liftul pe care trona semnul „Interzis cu coşuri“. Întrebaţi ce şi cum, domnul, şeful familiei, după toate aparenţele, a dat din mînă dispreţuitor: „De cîte ori am făcut asta…“. Reacţia noastră, care lăsaserăm coşul reglementar şi căram sacoşe, a fost, mărturisesc, una de invidie amestecată cu admiraţie. (I. P.)

● Cum ar fi zis bunică-mea, egolatră cînd îi dădea în foc o supă, în timp ce citea ferparele din Universul: „La cîte am azi pe cap, numai acest 8,6 pe scara Richter din Oceanul Indian, numai asta îmi mai lipsea“. Angoasa naibii, mereu ne întoarcem la bunici… (R. C.)

● În Elveţia, Poliţia dispune de acum înainte de un vehicul revoluţionar: maşina anti-vomitat sau vomitomobile. Aşteptăm aeronava anti-rău de avion. (A. M. S.)

● Recente studii arată că amabilitatea şi generozitatea au mai mare legătură cu genele şi mai puţină cu educaţia. Deci data viitoare cînd vedeţi un tip amabil, puteţi să-l priviţi cu dispreţ şi să-i aruncaţi peste umăr: „Nu mai fi aşa de mulţumit de tine, n-ai nici un merit în toată povestea asta!“. (L. V.)

● Adevărul a distribuit Biblia împreună cu ziarul. BOR s-a sesizat că nu e Biblia aprobată de BOR. Deşi nicăieri nu se făcea reclamă zicîndu-se că ar fi aşa ceva. Pare-se că BOR crede că are monopol pe distribuţia celor sfinte. Din păcate pentru ea, de vreo 200 de ani nu mai are. Asta e viaţa, trebuie să se obişnuiască şi cu ideea asta. Deci BOR se bagă în seamă la modul stupid în legătură cu ce face o companie privată. Şi staţi, că mai am una haioasă legată de caz. Ca să promoveze cartea, Adevărul publicase o declaraţie a teologului Radu Preda, care zicea că e foarte important să citim Sfînta Scriptură. Deci, ce bine că un ziar popularizează Biblia. După scandal, România liberă îl întreabă pe Preda ce părere are. Citez: „Radu Preda a spus că, la momentul discuţiei cu reporterii Adevărul, aceştia nu i-au spus că este vorba de o ediţie neoprotestantă. «Este o inducere grosolană în eroare a cititorilor Adevărului. Pe româneşte vorbind, e o reclamă sectară de cea mai joasă speţ㻓, a spus Preda. Vasăzică, atunci cînd credea că e Biblia BOR, era o chestie faină, o muncă de iluminare în rîndul maselor. Cînd e vorba de ceva neştampilat de BOR (şi din care BOR nu ia comision), atunci devine o reclamă sectară de cea mai joasă speţă. Eu cred că dl Preda dă dovadă de o mentalitate sectară de cea mai joasă speţă. (C. G.)

● Cică s-a inventat un ceas deşteptător care nu poate fi închis, nici reprogramat, decît dacă te dai jos frumuşel din pat, intri în baie şi tastezi acolo, pe o telecomandă priponită în perete, un cod special, prestabilit. Ceasul e infailibil – are o baterie suplimentară, aşa că nu poţi să-l scoţi din priză ca să-l faci să tacă; pe deasupra mai e şi incasabil – pentru carcasă a fost ales un material foarte dur, care rezistă la lovituri repetate. Ce motive o fi avut omul care a gîndit şi-a construit groaznica maşinărie de tortură să se trezească? (M. M.)

● Înainte de Paşte, într-un magazin, vopsea de ouă în nuanţe cool, de club: „Sidef marmorat“ şi „Licurici sidefat“. Te duci la karaoke de Înviere şi poate vrei să ciocneşti un ou, cu berea pre bere călcînd. (D. S.)

Foto: M. Chivu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.