Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ VĂ PLAC TOT SOIUL 
DE LUCRURI APARENT PERFECTE,
AFLAŢI CĂ PRINTRE MOMENTE 
S-A STRECURAT UNUL CU PENDULĂ


 ● Dacă vă plac mustăţile, aflaţi că cele mai sensibile mustăţi le au focile, care sînt în stare să detecteze cu ele mirosuri, forme şi mărimi chiar şi în ape tulburi şi chiar şi la jumătate de minut după trecerea unei posibile prăzi. Nu că astfel de mustăţi v-ar folosi la ceva deasupra ceştii de cafea! (M. C.)

● Pe stradă, în plină zi, poţi întîlni tot soiul de lucruri aparent incredibile şi din altă lume: mergînd deunăzi pe Lucaci, am văzut-o pe Scufiţa Roşie. Era o fetiţă îmbrăcată cu un fel de hanorac-manta roşu, cu glugă, şi care culegea flori dintre cele ce se iţeau prin crăpăturile trotuarului. E drept că mergea alături de mama ei. Să fi venit de la o serbare de la grădiniţă sau să fi fost de vină serialul Once Upon a Time (despre care am scris deja, cel cu personajele de basm transpuse în viaţa reală…)? (I. P.)

● Directorul revistei Vogue, din Franţa, a spus că apelează la Photoshop pentru a „îngrăşa“ manechinele „descărnate“, fotomodelele anorexice. Fetele care se ocupă astăzi cu aşa ceva ar fi, cică, sub cele de acum două decenii, cu peste două măsuri, la haine. Mă gîndesc, că tot folosind tehnici digitale, s-ar putea renunţa chiar definitiv la manechinele în carne şi oase (sau numai în oase) şi inventa, virtual, unele perfecte. Sau s-ar putea combina capul uneia, picioarele alteia etc. Ar fi oricum mai ieftin decît să li se dea de mîncare manechinelor vii. (A. M.)

● Printre banner-ele electorale, de la una dintre intrările în Bucureşti, s-a strecurat unul, de culoarea galbenă, care îndemna alegătorii să voteze cu „Mihăilă Minciună“. Să fie vorba de aceiaşi năstruşnici care cu mai mulţi ani în urmă au lipit afişe cu „Votaţi Cristel Niţă“? (S. G.)

● În timpul emisiunii lui Gâdea de la Antena 3 s-a întrerupt, brusc, curentul. Gâdea a rămas în întuneric. Transmisia a continuat (cum de au mers camerele fără curent?), preţ de cîteva momente: prezentatorul a dat-o pe teoria conspiraţiei. Beznă ne-a dat, beznă a primit. (M. M.)

● Sîmbătă se împlinesc 355 de ani de cînd olandezul Christiaan Huygens şi-a brevetat invenţia: ceasul cu pendulă. Să vă puneţi un memento în iPhone. (M. C.)


CÎND TOTUL ÎN JUR ARATĂ 
A BRONZ VERTICAL 
ÎN DESCOMPUNERE, TE-AI AŞTEPTA
CA TOATE SĂ SE DESFĂŞOARE
MICROSCOPIC, LA ULTIMUL ETAJ 
AL UNEI MARI ÎNTREBĂRI 


● Nu e glumă, la TIFF totul se măsoară în filme. Cînd am trecut pe lîngă un afiş dintr-o vitrină, pe care scria 432, gîndul mi s-a dus imediat la titlul lui Mungiu, marele absent de anul ăsta de la Cluj. Dar era vorba despre o reclamă nevinovată la o companie de telefonie mobilă care promitea o viteză de 43,2 MB la Internet. (A. M. S.)

● 8 dimineaţa în holul unui hotel din Cluj, mult soare intrînd prin ferestrele mari, o minge de fotbal spartă într-un colţ, pe pardoseala proaspăt spălată, linişte şi-un doberman magnific care traversează holul pînă la mine ca şi cum ar avea ceva important să-mi transmită. Sînt la TIFF şi totul în jur arată a film (argentinian, coreean, rusesc etc.). Nimeni n-are nimic împotrivă, nici măcar dobermanul. (L. V.)

● „Monumentul adevărat nu este statuia de bronz în cruce cu lupoaica la piept, ci paradele pe care le fac oamenii, ironizînd-o creativ la faţa locului sau pe Internet“ – Dan Perjovschi într-un „Vis-à-vis“ din 22 intitulat „Traian în fundul gol pe trepţi“. (M. C.)

● Într-un pliant promoţional de la un supermarket ni se propune „parchet de bambus orizontal“. Deduc că există şi parchet vertical. Probabil e folositor atunci cînd îţi vine să te urci pe pereţi. (M. V.)

● Idei la care ar trebui să ne gîndim mai mult decît durează transcrierea lor pe hîrtie: „Regimul politic ideal este o dictatură în descompunere“ (Kundera), „Sonia era plină de sentimentul vieţii care o împiedica să gîndească corect“ (Platonov). (R. C.)

● Elif Şafak, binecunoscuta scriitoare turcă, autoarea romanului Bastarda Istanbulului, tradus şi în româneşte, a participat la o campanie publicitară pentru un card de credit Miles & Smiles. După scandalul pe care l-a declanşat campania, preluată şi în presa franceză, după interogaţiile obişnuite (o fi bine? o fi criminal pentru cultură?), te-ai aştepta ca Elif Şafak să fi pozat goală puşcă citind în cadă. Nici vorbă, e doar un clip mic-burghez, cu tînăra scriitoare plimbîndu-se pe malul Bosforului, apoi intrînd într-o librărie şi cumpărîndu-şi nişte cărţi cu respectivul card. N-ar fi o bună idee şi pentru bancherii români? (S. S.)

● Toate cele ce s-au scris prin presă nu au rezumat mai clar, mai concis, mai simpatic al celor întîmplate în penultima săptămînă din mai ca tricoul cu mesaj purtat de Andi Moisescu în emisiunea Apropo TV: „După Eurovision KO / După dealuri OK“. (P. M.)

● Ministrul Educaţiei a propus un fel de referendum: părinţii şi copiii să fie întrebaţi cum să se desfăşoare Bac-ul. Dacă tot e să băgăm democraţia directă în sistemul de educaţie, eu propun înainte de toate un referendum cu întrebarea esenţială: „Ne mai trebuie şcoală?“. Ce, nu sînteţi curioşi să aflaţi cîţi „da“, cîţi „nu“ şi cîţi „nu ştiu“ ar ieşi la socoteală? (M. V.)

● În următorii 40 de ani se estimează că numărul centenarilor din SUA va creşte de la 54.000 la 601.000. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, nu e mare lucru pe lîngă cei 226 de ani pe cît se spune că avea crapul-koi (vîrstă calculată datorită solzilor ce poartă, la nivel microscopic, marca fiecărui anotimp) pescuit în apele Japoniei în 1977. (M. C.)

● Cică Ion Ţiriac deţine „un penthouse“ în zona Băneasa. De presupus că e vorba de un apartament de lux la ultimul etaj al unei clădiri, şi nu de revista aceea mai soft decît Hustler. Referitor la cei doi termeni, curios e că, în vreme ce într-un penthouse poţi locui, un hustler poţi să fii. (A. M.)

● Echipa Germaniei, odată ajunsă în Polonia pentru a disputa meciurile Europeanului de fotbal, a fost în pelerinaj la Auschwitz, depunînd jerbe mari de flori; s-au mai dus acolo şi englezii – cei care, de cînd l-au inventat, au propovăduit că fotbalul e doar un joc. De mult nu mai e aşa. (R. C.)

● Două întrebări de maxim interes („Vrei să cîştigi mai mult? Vrei să ai timp liber mai mult?“) îşi află răspunsul într-un anunţ din ziarul Ring de miercuri, 6 iunie 2012: „Alătură-te echipei Kyani în distribuirea triunghiului de sănătate!“. (D. S.)

Foto: D. Goace
 

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.