Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

VINE UN MOMENT 
CÎND DESCHIDEŢI DICŢIONARUL 
ŞI EUFORIA ÎŞI VEDE 
IMAGINEA MULTIPLICATĂ 
CU AJUTORUL UNUI PIETON 

● În metrou, într-o zi, un el şi o ea, vorbind. Şi vine un moment cînd ea îi spune lui, răspicat, dar cald: „Tu ai altă filozofie de mers cu metroul decît mine!“. (D. S.)

● Meciul Rusia-Polonia a fost arbitrat (impecabil!) de un german. Dacă asta nu vă spune nimic înseamnă că nu sînteţi european; iar dacă şi numele acestui neamţ – Stark – vă lasă rece, deschideţi dicţionarul şi veţi înţelege humorul inegalabil al istoriei şi cu siguranţă îmi veţi spune Danke schön. (R. C.)

● Campania trece, bannerele rămîn. După euforia alegerilor, de pe blocuri, de deasupra străzilor, de pe vitrinele magazinelor sau de pe ziduri, chipurile candidaţilor încă ne zîmbesc. Acum par însă uşor mai trişti. (S. G.)

● Cînd o picătură de ploaie loveşte un ţînţar, de 50 de ori mai uşor decît ea, ţînţarul va avea o acceleraţie echivalentă cu de la 100 la 300 G (unitate de acceleraţie gravitaţională). Instantaneu, insecta îşi vede greutatea multiplicată de o manieră considerabilă şi suportă, poate, acceleraţia cea mai importantă din lumea animală. Vă daţi seama că, după cîte senzaţii tari au avut cu ploile din vara asta, insectele care ne bîzîie acum sînt nişte super-ţînţari? (A. M. S.)

● Celor care încă nu au înţeles că iarna nu-i ca vara şi că vara unii nu dorm, ci cîntă, le recomand „călduros“ imaginea care circulă de cîteva zile pe Facebook: Fuego + textul „Eu iarna nu dorm / Împodobesc bradul“. (P. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă mult mai eficientă de a cerceta zebrele: le fotografiază, apoi le scanează dungile cu ajutorul unui soft special. Combinaţiile de dungi albe şi negre sînt unice la zebre şi cercetătorii vor acum să aplice scanarea pentru tigri şi pentru girafe. Orice amator care vrea să scaneze o zebră o poate face aici: http://code.google.com/p/stripespotter. (M. C.)

● După părerea mea, nu există un oraş mai relaxant în România decît Clujul. De pildă, nu vei vedea nici un pieton care să traverseze pe roşu, nici chiar atunci cînd nu trece nici o maşină. Ba nu, mint, am văzut vreo doi, dar mi-am dat repede seama că erau bucureşteni veniţi la TIFF. (A. P.)

LA NAIBA, DOAR PATRU ÎNVINŞI 
LA CAPITOLUL VIRUŞI 
MAI SÎNT PRIETENOŞI PE HÎRTIE 

● Zice HotNews: „Premiul în bani oferit laureaţilor Nobel va fi redus cu o cincime, a anunţat luni fundaţia care oferă prestigiosul premiu, după un deceniu de cheltuieli excesive care au afectat finanţele instituţiei“. La naiba, trebuie să-l luăm repede, că ne scad ăştia din bani. (C. G.)

● NASA îşi oferă istoricele navete spaţiale muzeelor care pot suporta cheltuielile de 28,8 milioane de dolari pentru curăţarea şi transportul lor. În acest moment, doar patru navete spaţiale se află în muzee: Endeavor este expusă în L.A., Enterprise în New York, Discovery în Virginia şi Atlantis în Florida. În acest timp, ruşii dezbat dacă îl îngroapă pe Lenin sau continuă să-l îmbălsămeze în mausoleu. (M. C.)

● În noaptea logoreică a alegerilor, o singură frază atotliniştitoare pentru învinşi şi învingători ar fi trebuit să domine tele-ecranele, acolo unde se scriu de obicei avertizările meteo şi hidro: „Nu e cea din urmă cameră, domnule Caţavencu“ (Zoe Trahanache). (R. C.)

● Raportul specialiştilor în securitate informatică de la Symantec arată faptul că site-urile porno au căzut pînă pe locul 10 la capitolul viruşi şi că un risc mult mai mare de a infecta calculatoarele îl reprezintă utilizarea site-urilor educaţionale, precum şi a celor de tehnologie. Îndrăzneşte cineva să tragă nişte învăţăminte din această ştire? (M. C.)

● Mă plîngeam, cu alte ocazii, că oamenii nu mai sînt prietenoşi: zilele trecute, un tînăr cu un imens buchet de gladiole, prin zona mall-ului Vitan, s-a întors aşa, deodată, către mine şi a spus: „Cum vi se par? Merg? O să fac faţă cu ele?“. Mi-a zîmbit şi a trecut mai departe. (I. P.)

● La Sinaia, un afiş electoral prezenta un candidat drept „primarul proiectelor“. Nu ştiu cum era candidatul în sine, dar mi-am făcut o idee despre cum i-a fost proiectată campania. Păi, proiectul e doar un proiect, e ceva pe hîrtie, nu e o realizare concretă. Şi mai e şi vorba aceea cu încremenirea în proiect… (A. M.)

SE PARE CĂ NICI PLICTISEALA 
NU MAI E CE-A FOST: 
ÎMI ŞI IMAGINEZ UN BOU 
CARE A ÎNGHIŢIT CULTURĂ MARE
PRINTRE BLOCURI


● Se pare că nici BBC-ul nu mai e ce-a fost. Transmisia directă a ceremoniei de sărbătorire a „jubileului de diamant“ a fost plină de gafe: un prezentator a numit-o pe regină „Alteţa sa regală“ în loc de „Majestatea sa“, un binecunoscut jurnalist a întrebat-o pe o femeie învăluită în steagul Canadei de unde vine, iar un altul a comparat pălăria lui Kate Middleton cu cea a „amiralului Nelson la Waterloo“, ignorînd că amiralul murise în 1805, în bătălia de la Trafalgar. Atacul şi vînătoarea de greşeli au pornit de la presa online, mai ales pe Twitter, aşa încît ar putea fi o simplă ceartă între medii, o bătălie pe resurse. (S. S.)

● De plictiseală, l-am pus pe Goagăl Translatoru’ să traducă o pagină web. A meritat, căci mi-a alungat imediat plictiseala: a tradus newsfeed prin „ştiri alimentare“. (M. V.)

● La avizierul Observatorului Astronomic, un A4 pe care scrie cu carioca neagră: „Eclipsa parţială de lună NU este vizibilă din România!“. Îmi şi imaginez telefoanele zbîrnîind încontinuu la Observator: „Alo, aş vrea şi eu să vin diseară să văd Luna. Cum? Nuuu se vede de la noi?!“. Nu ştiu de ce, dar mi se pare că o ţară cu oameni înnebuniţi după stele şi planete ar fi o ţară mai bună. (L. V.)

● Pledoarie a avocatului Viorel Roş la ultimul termen al procesului lui Adrian Năstase: „În prezenţa lui Adrian Năstase te simţi ca în prezenţa lui Antoine de Saint-Exupéry, despre care se spunea că simpla lui prezenţă te obliga să fii mai deştept“. Eu, în prezenţa acestei afirmaţii, parcă văd un bou care a înghiţit un elefant. (M. M.)

● Comisia pentru cultură din Senat, căruia ICR-ul îi e acum subordonat, are acelaşi preşedinte din 2008: Sergiu Nicolaescu. (L. V.)

● Din ciclul „O gîndire ca un Crin“: „Sîntem în faţa celui mai mare succes electoral al PNL de după cel de-Al Doilea Război Mondial“ (Crin Antonescu). Aşa este. E un succes mai mare decît cel pe care l-au avut, în primii ani de după război şi în vremea stalinismului, liderii liberali băgaţi la puşcărie de comunişti. Bravo, domnu’ Antonescu! La mai mare, pe noi culmi de civilizaţie şi progres! (M. V.)

● Nu ştiu cum au reuşit autorităţile locale, însă, la Cluj, n-am mai văzut nici măcar o coadă de cîine comunitar. Situaţia e valabilă nu doar în centru, pe unde se plimbă turistul, ci şi în cartiere, printre blocuri. Deja mă gîndesc cu nostalgie că bancul acela „Cum latră un cîine în Ardeal? Răspuns: No, ham!“ nu mai este de actualitate. (A. P.)

Foto: D. Goace

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.