Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 448 din 13-19 septembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEI DE PE O LINIE MOARTĂ 
(CHIAR CU OCHII ÎNCHIŞI) 
SE DECLARĂ MULŢUMIŢI 
DE ULTIMUL VIITOR 

● Cei de la Huffington Post au încropit o listă cu cărţile care te fac să arăţi hot dacă le citeşti în locurile publice. Iată cîteva: The Big Sleep de Raymond Chandler, Povestirile lui Hemingway, Insuportabila uşurătate a fiinţei de Kundera, Just Kids de Patti Smith şi The Wind-Up Bird Chronicle de Haruki Murakami. Ce aţi pune pe o asemenea listă a cărţilor româneşti? (M. C.)

● În drumul său de la Paris la Istanbul, faimosul tren Orient Express, care traversează şi România, a întîrziat în gara de la Sinaia 45 de minute. O fi din cauza faptului că e un tren „de plăcere“, aşa că a ajunge undeva la timp nu mai contează, sau l-o fi tras CFR-ul pe o linie moartă, undeva în cîmp, pe la Crivina, ca să treacă un marfar? (A. P.)

● La Paris constat că se poartă cerşitul cu animale: cu cîini şi pisici. Stăpînii lor nu spun nimic, stau doar sobri cu animalul în braţe şi cu plăcuţa alături. Uneori chiar cu ochii închişi. Mă gîndesc că, în România, genul ăsta de cerşit nu ar merge: animalele cerşesc singure, de mult, pe lîngă oameni… (I. P.)

● Citesc în Adevărul că „80% din români se declară mulţumiţi de aspectul lor fizic“, conform unui studiu realizat de ISA Center. Popor de oameni frumoşi şi mulţumiţi, n-ai ce-i face. Dar – ca să lămurim definitiv problemele noastre identitare, naţionale şi eţetera – nu face nimeni un studiu despre cît de deştepţi se cred românii? (M. V.)

● Ultimul update neaoş al numelor scriitorilor ruşi, autori printre altele ai Viţelului de aur, a circulat pe net şi e memorabil: „Ilfov şi Petrov“. (A. M. S.)

● Pornind de la rezultatele slabe de la bac, ministrul Educaţiei doreşte o nouă modificare a Legii Educaţiei: adică de anul viitor să intre în scenă, pe lîngă bacul naţional, fratele mai „prostănac“, bacul profesional. Oare peste încă doi ani, dacă nici măsura asta nu ridică cifra de promovaţi, vom avea şi un bac neprofesional? (S. G.

DE CE? PENTRU 
A-ŞI CREŞTE MORALA ÎN SPAŢIU,
ASTFEL ÎNCÎT 
SĂ PIERDEM NIŞTE BĂNUŢI


● Compania chineză GooPhone vrea să dea Apple în judecată dacă iPhone 5 va fi pus la vînzare în China, anunţă Adevărul. De ce? Chinezii au meşterit deja o copie ieftină a iPhone 5 şi au lansat-o pe piaţă înaintea acestuia. Acum, ei susţin că i5 este originalul, iar iPhone 5 este copia. Mi se pare un argument extrem de original. (M. M.)

● Ciclistul Lance Armstrong, cel căruia i-au fost retrase toate cele şapte titluri din Turul Franţei pe motiv de dopaj, a fost acuzat că, pentru a-şi creşte performanţele fizice, ar fi luat printre alte substanţe şi eritropoetină. Căutînd ce înseamnă această eritropoetină, am aflat că este un hormon nativ. Şi atunci mi-a devenit clar că Lance Armstrong a greşit luînd substanţa cu care se dopează poeţii. Şi deja mă tem ca omul să nu fi luat şi vreun hormon narativ (ca, de exemplu, eritroromanina). (A. M.)

● Într-un interviu recent, Paulo Coelho a declarat că, la vîrsta de 16 ani, părinţii l-au internat într-un spital de psihiatrie, unde a fost ţinut în cămaşă de forţă şi unde a urmat un tratament cu electroşocuri. Morala acestei istorii: electroşocurile administrate în adolescenţă cauzează impotenţă narativă. (M. C.)

● La cîteva ore după moartea lui Neil Armstrong, au apărut în presă gafe cît o rotaţie completă a Pămîntului în jurul Soarelui. De pildă: site-ul NBC News a fost primul care a anunţat vestea morţii cosmonautului american, doar că l-a confundat cu Neil Young; Huffington Post, ediţia franceză, a ilustrat articolul „Cine a fost Neil Armstrong?“ cu o fotografie a lui Buzz Aldrin, colegul lui de misiune, în timp ce nenumărate publicaţii din lume au folosit celebra fotografie a primului om pe Lună crezînd că respectivul era Armstrong (în realitate, aia e o poză pe care Armstrong i-a făcut-o lui Aldrin, pentru că el a ţinut aparatul foto în cele două ore şi jumătate de plimbare pe Lună), iar The Telegraph a anunţat pe Twitter că a murit Neil Armstrong, „prima femeie americană în spaţiu, care le-a demonstrat fetiţelor din întreaga lume că şi ele pot fi eroine“. Despre cum a ajuns Lance Armstrong pe Lună, nici n-are rost să mai vorbim. (L. V.)

● Cecilia Giménez, o pictoriţă spaniolă octogenară, şi-a asumat recent restaurarea unei picturi din secolul trecut a lui Elías García Martínez, un Ecce Homo aflat într-o biserică din Borja, un pueblo de lîngă Zaragoza. Femeia a restaurat-o astfel încît figura lui Iisus a devenit de nerecunoscut, iar povestea şi ilustraţiile înainte şi după au provocat un scandal aproape naţional. Aberaţia e atît de mare, încît compania Ryanair organizează excursii tematice la Borja, iar biletul de avion din orice punct al Spaniei costă doar 12 euro. O fi avînd Cecilia Giménez acţiuni la Ryanair? (S. S.)

● Toamna se numără... reclamele de pe Facebook. După ce o vară întreagă n-am dormit, revenim, de multe ori fără chef, la birou şi începem să pierdem timpul pe net, poticnindu-ne, la fiecare click, de „oferte de nerefuzat“, sfîrşite cu imperativul „Comandă acum!“. Începem cu „Scapă de burtă! Acum poţi avea o siluetă de invidiat. Dă jos pînă la 9 kg/lună, fără efort“, apoi ne alegem „Rochii office. Modele decente şi elegante, ideale pentru birou“, dar nu uităm nici de „Ochelari pentru condus. Îţi asigură vizibilitate perfectă în orice condiţii“. Bani să fie! (P. M.)

● „Mai pe româneşte, în fiecare an mai punem nişte bănuţi, care de fapt nu se întîmplă nimic cu ei, decît că ajung la nişte firme şi toată lumea e fericită, dar în realitate nu termini niciodată dacă nu consideri acel proiect într-adevăr important.“ Aţi înţeles ceva? Este dintr-un discurs al premierului României. Şi nu e vorba de scoaterea din context, e pur şi simplu o chestiune legată de exprimare. Sau de frazare. (A. P.

MARGINEA SISTEMULUI 
POATE FI UN LOC LINIŞTIT


● Savanţii se aşteptau ca satelitul Voyager 1, lansat acum 35 de ani şi aflat acum la 18,2 miliarde de kilometri distanţă de Pămînt, să ajungă dintr-o clipă în alta la marginea sistemului solar. Ei bine, noile date arată că nu e nici măcar pe aproape. Se pare că sîntem cu muuult mai mici decît ne imaginam. (M. C.)

● Piaţa (Sudului, de exemplu) poate fi un spaţiu al surprizelor, adesea lingvistice. Aici privirea va întîlni împerecheri bizare de cuvinte, cum e asta: „burtă vită prefiartă“. (D. S.)

● Din The Telegraph aflăm de ce Mark Thompson, directorul general al BBC, nu vrea ca statuia lui George Orwell (pentru care şi jurnaliştii postului au strîns 60.000 de lire) să fie instalată chiar în faţa birourilor BBC: scriitorul ar fi fost „prea de stînga“. Mai trebuie spus că Orwell a fost jurnalist politic la BBC în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a se consacra scrisului. Acum, BBC şi consiliul municipal caută un alt loc apropiat pentru amplasarea statuii. Poate o vor pune… puţin mai la dreapta. (A. M. S.)

● Homeless-ii parizieni (les sans-abri) sînt o lume paralelă tolerată tacit: pe unul l-am văzut bărbierindu-se liniştit pe o bancă, în timp ce oamenii treceau pe lîngă el; cel de lîngă hotelul nostru are un pat care i se păstrează ziua, pe pragul unei case. (I. P.)

Foto: I. Popovici

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.