Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ŞTIAM CĂ REDUCEREA VITEZEI
PENTRU A TRAVERSA 
MOMENTE RUŞINOASE 
NU PREA ARE NICI UN EFECT
ASUPRA FETELOR NĂSCUTE 
LA 2 DIMINEAŢA 

● „Aş dori să-i rog pe toţi prietenii mei, oriunde ar fi, să copieze şi să-mi distribuie starea timp de o oră şi să ofere un moment de sprijin pentru toţi cei care au probleme de familie, sănătate, loc de muncă, griji de orice fel şi care au nevoie să ştie că cineva este interesat de ei. Sper să văd starea pe «pereţii» tuturor prietenilor mei, ca sprijin moral!“ Nu ştiam că Facebook-ul a ajuns un soi de scrisoarea Sfîntului Anton, pe care o primeai prin poştă, pe vremuri, ca să o dai mai departe şi să-ţi meargă bine. Nebănuite sînt căile stării! (A. P.)

● Primarul oraşului Paris vrea să propună noi reglementări cu privire la circulaţia auto. În viitorul apropiat, viteza maximă admisă va fi de 30 km/h. Deocamdată, proiectul e încă departe de a fi adoptat. Însă dezbaterea publică e încinsă. Cei mai vehemenţi sînt, fireşte, şoferii. Autorităţile au explicat că, de fapt, viteza medie de circulaţie la Paris e de 18 km/h: maşinile rulează mai mereu foarte încet, accelerează, preţ de cîteva secunde, pe culoarea verde, pînă la 50 km/h, apoi merg iarăşi încet, în coloană. Reducerea vitezei maxime de rulare nu ar mări timpii petrecuţi în trafic, dar ar reduce numărul accidentelor. Polemica e în toi şi mai mult ca sigur – dat fiind că e vorba de Paris – totul va culmina cu o grevă. O grevă a şoferilor – asta însemnînd că nici un şofer nu se mai urcă la volan. Sună promiţător. (M. M.)

● Discuţie în trei despre inaugurarea podului de la Calafat-Vidin, prevăzută pentru mai 2013: „Sper ca împreună cu Boiko să fim aici în prima maşină pentru a traversa podul“, a spus Ponta. „Şi cu comisarul Hahn“, a punctat premierul Boiko Borisov. „Eu voi veni cu bicicleta“, a spus Hahn. (L. V.)

● Am deschis radioul pe 25 octombrie dimineaţa, de ziua Armatei Române, şi m-au invadat nişte voci fornăitoare aparţinînd unor istorici militari. Ofiţeri. Eu nu pricep ce fel de meserie e asta. Cum adică „istoric militar“? Eşti militar sau eşti istoric? Ce fel de militar eşti? Te lupţi pînă la ultima picătură de sînge cu istoricii turci pentru a stabili cine a bătut la Podul Înalt? Şi ce fel de istoric eşti? Dacă scrii că armata română a avut multe momente ruşinoase eşti împuşcat ca defetist? Apropo, şi agitatul ăla de Mircea Dogaru, aripa paramilitară a USL, tot genul ăsta de ofiţer cu propaganda a fost. Şi ultima dilemă: există undeva vreo facultate care mai produce istorici din ăştia militari sau a fost doar o modă sovietică şi vom scăpa de ei pe cale naturală? (C. G.)

● Se pare că Omega 3 nu mai este atît de benefică, în fapt, spun nişte cercetători americani, nu prea are nici un efect asupra organismului. Oare ce ni se pregăteşte pentru colecţia de toamnă-iarnă a panaceelor? (S. G.)

● Observ, pe la rubricile meteo de la televiziuni, că a intrat în uz formula „sînt n grade în termometre“. Nu, fetelor (că altfel nu pot pentru ca să zic), gradele nu sînt în termometre, căci dacă ar fi, rubricile ce cu atîta graţie prezentaţi s-ar numi „Cum va fi vremea în termometre“. (M. V. )

● Uma Thurman, protagonista din Kill Bill, a anunţat numele fiicei sale recent născute: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson. Am zis eu că am fost discriminată atunci cînd, în secolul trecut, taică-meu a vrut să mă numească Ana-Maria Simona şi funcţionara de la ghişeu i-a spus că e prea mult. Parcă aş cere cuiva nişte daune… (S. S.)

● Jurnaliştii de la The New Yorker şi-au imaginat cum ar fi arătat postările lui Jean-Paul Sartre dacă ar fi avut un blog: „Sîmbătă, 11 iulie 1959, 2,07. M-am trezit singur la 2 dimineaţa. Trebuie să fie un Dumnezeu. Nu se poate să nu fie. Vreau să-mi fac un blog. Luni, 27 iulie 1959, 4,10. Am mîncat cu Merleau-Ponty în această după-amiază în Saint-Germain-des-Prés. Am fost mirat să aflu că el şi-a făcut un blog de fotografii şi sceptic pentru că mi-a povestit că toate fotografiile lui sînt identice: un pisoi singuratic se uită în gol în timp ce o ploaie infernală cade dintr-un cer vid… Îmi spune că a avut 16.000 de vizualizări într-o zi. Marţi, 10 noiembrie 1959, 12,05. Se împlineşte o lună de cînd n-am mai scris pe blog. N-am nici un chef să mă scuz. Dacă l-am făcut pentru mine însumi de ce sînt atît de afectat că numărul de vizualizări a scăzut atît de mult? Aceste impulsuri contradictorii – autocritica şi aprobarea celorlalţi – se anulează de la sine. E paradoxul esenţial al timpului nostru“. Nu ştiu dacă blog-ul lui Sartre ar fi avut un mare succes, dar Greaţa ar fi scris-o sigur şi în vremurile noastre. (A. M. S.

PE LA CASELE ADULTE, 
NOSTALGIA SE MĂSOARĂ 
ÎN IDEI PE TERMINATE 
ŞI TRANSFERATE (CU TOT CU COŞ)
DIN SECOLUL XXI LA TÎRGU JIU 

● Încercînd să accesez un site despre medicamente, primesc următorul mesaj, în loc de „This page cannot be displayed“: „Aţi ajuns la sfîrşitul Internetului! Dacă credeţi că aceasta e o eroare, nu este. Sînteţi aici, fiindcă aţi fost online prea mult şi/sau n-aţi avut nimic mai bun de făcut. (…). Acum stingeţi computerul şi mergeţi afară să vă jucaţi“. Iau mesajul în serios: închid computerul şi mă pregătesc să ies afară, dar vremea e urîtă şi ceilalţi copii sînt toţi pe la casele lor, pe net. Ce-ar trebui să fac?! (A. P.)

● Cînd a fost anunţat că a primit Premiul Nobel pentru Medicină pe 2012, japonezul Shinya Yamanaka tocmai îşi repara maşina de spălat. Reprezentantul guvernului japonez care l-a anunţat că cercetările sale asupra reprogramării celulelor adulte au fost premiate a hotărît să-i facă încă un cadou: o nouă maşină de spălat. Măcar ca să-l consoleze pe medicul japonez că a împărţit premiul de un milion de euro cu un biolog britanic. (S. S.)

● Sylvia Kristel, actriţa din seria Emmanuelle, a murit săptămîna trecută stîrnind nostalgia, cel puţin, a băieţilor din generaţia mea care, datorită ei, am aflat că există şi alte filme în afară de Star Wars. Eu şi verişorii mei am băut un pahar de vin în memoria personajului Emmanuelle, icoana adolescenţei noastre postdecembriste. Cum îmbătrînim! (M. C.)

● Mai nou, totul se măsoară în porţii, inclusiv prosoapele. În toaleta unui restaurant ecologic sîntem sfătuiţi, într-un anunţ, să fim atenţi cît consumăm din porţia de prosop. Noroc că s-a dovedit destul de generoasă. (I. P.)

● „Oile au rostul lor. Oaia este un animal minunat, nu degeaba, chiar şi în Biblie, Domnul însuşi este comparat cu oaia. Nu de oi se încurcă ideile. Hai să ne vedem, care avem idei, de idei, care avem oi, de oi şi să cîştigăm alegerile“, a spus Crin Antonescu, pe Realitatea TV, ca răspuns la declaraţiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu referitoare la candidatura lui Gigi Becali pentru alegerile parlamentare pe listele USL. E drept, oile sînt tare minunate, mai ales cînd stau frumuşel în turmă, urmîndu-l ascultătoare pe lupul cel mare şi rău. (P. M.)

● Pe vitrina unui dealer auto scria că, pe lîngă nu ştiu ce preţ promoţional, „se dă“ un plin de benzină cadou. Acum cîţiva ani, promoţiile parcă promiteau benzină pe un an sau chiar mai mult. „Căderea“ e din cauza crizei financiare sau pentru că petrolul e pe terminate? (M. V.)

● Două dintre cele trei punkeriţe ale trupei Pussy Riot au fost găsite vinovate de „huliganism motivat de ură religioasă“ şi transferate, separat, în două închisori extrem de dure, foste colonii de prizonieri. Rusia, această superputere a lumii, vulnerabilă în faţa chitărilor a trei fete de douăzeci de ani! (M. C.)

● La Piaţa Sudului, în geamul unei prăvălii, acest  anunţ: „Pierdut broască ţestoasă cu tot cu coş, coşul de culoare alb cu albastru. Ofer recompensă substanţială“. (D. S.)

● Săptămîna trecută s-a produs cea mai mare spargere a unui muzeu de artă din secolul XXI. Nişte hoţi au avut nevoie de doar cîteva minute pentru a sparge muzeul Kunsthal din Rotterdam de unde au furat şapte picturi de Gauguin, Matisse, Meyer de Haan, Picasso, Monet şi Lucian Freud în valoare de peste 300 de milioane de euro. Abia aştept filmul. (M. C.)

● Rubrica „3,14 cu Andrei Marga“ continuă. Azi, despre inaugurarea Institutului Cultural Român, filiala Oltenia, de la Tîrgu Jiu. Gazeta Pandurul comentează: „Faptul că sediul ICR va fi la Tîrgu Jiu este strict legat de prietenia dintre şeful Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi preşedintele Senatului universităţii tîrgujiene, Adrian Gorun“. Şi eu care credeam că era legat de prietenia dintre Andrei Marga şi Constantin Brâncuşi. (L. V.)

Foto: Andrian Dumitru

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.