Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 457 din 15-21 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DRUMUL DE DUPĂ VOT, 
CU FUNDUL ÎN SUS, 
LAPTELE DE PĂIANJEN 
DIN VOLUNTARI A GREŞIT 
LA EDITARE 

● Într-o zi ploioasă, pe la ora 5, am condus cu maşina o prietenă la aeroport, la Otopeni. Zbura de la Bucureşti la Cluj. După o oră m-a sunat veselă să-mi spună că a ajuns. Noi încă eram blocaţi în trafic, pe drumul de întoarcere acasă, pe la Piaţa Victoriei. (A. P.)

● Soţia senatorului Mircea Geoană, Mihaela Geoană, a spus, la o emisiune TV, că „gestul preşedintelui american Barack Obama de a-i mulţumi şi declara iubirea soţiei sale Michelle este unul care recunoaşte rolul femeii în viaţa oamenilor politici“. Ea a comparat declaraţia de dragoste pe care Barack Obama i-a făcut-o soţiei lui cu acel inubliabil „Mihaela, dragostea mea“ rostit de Mircea Geoană imediat după publicarea sondajelor de după vot. Ar fi, totuşi, cîteva diferenţe. Cea mai importantă e că Mircea Geoană nu a cîştigat alegerile. (M. M.)

● Nu mă pot abţine să nu ştampilez aici unul dintre cele mai amoros-birocratice pasaje din literatura universală: „Pe scurt, domnul Hubicka, în timpul turei de noapte, a pus-o pe Znenicka cu fundul în sus, i-a ridicat fusta şi i-a aplicat pe buci iubitei noastre telegrafiste toate ştampilele gării. I-a pus pînă şi data! Znenicka s-a dus dimineaţa acasă, mamă-sa a văzut trăsnaia şi, după ce a citit toate ştampilele, a venit val-vîrtej încoace, ameninţîndu-ne că se duce să se plîngă la Gestapo. N-am avut încotro şi a trebuit să închei proces-verbal. O nenorocire, ce să mai zic!“ – Bohumil Hrabal, Trenuri cu prioritate. (L. V.)

● La o fermă din cadrul Utah State University, geneticienii au reuşit să transplanteze gene de păianjen în capre, astfel încît acestea să producă lapte ce conţine proteina din pînza păianjenului. Proteina este apoi extrasă din laptele de capră şi folosită pentru a crea artificial pînza de păianjen, unul dintre cele mai rezistente materiale cunoscute de om. Personal, m-ar fi interesat mai mult viceversa: laptele de păianjen. (M. C.)

● Pe Aeroportul „Henri Coandă“ din Otopeni s-a terminat un nou terminal, la scurt timp după ce s-a terminat cu Aeroportul Băneasa din cauza, se zice, a unor interese imobiliare legate de cartierul Henri Coandă din Voluntari. E clar, nu? Adică, Henri Coandă se află într-un flagrant conflict de interese. (A. M.)

● Anunţul cu Dan (din numărul trecut) are şi o continuare. Irina, cea care îl caută, ne-a lăsat un mesaj pe site: „Era scris 33 ani, nu 39, cineva a greşit la editare. Am aflat că a apărut aici, în Dilema veche, de la o persoană, întîmplător. Mi s-a părut normal să rectific. Oricum, dacă cineva cunoaşte vreun Dan (Vali?) care locuieşte în zona Parcului Cişmigiu, vă rog să mă contacteze pe adresa de e-mail din articol. Vă mulţumesc!“. Aşteptăm veşti şi, dacă, în această încîlcită căutare am putea face puţină lumină, ne-am bucura foarte tare. (A. M. S.)

PENTRU DATA DE 21.12.2012, 
NOUL SEDIU ICR COMERCIALIZEAZĂ
CITRAT TRISODIC 
CU O PERIŞOARĂ-N CIOC 

● Am o prietenă care şi-a achiziţionat, pentru data de 21.12.2012, un kit de salvare plus apă, alimente neperisabile, baterii, lanterne, lemne de foc etc. Cum locuieşte pe coasta de est a Statelor Unite, săptămîna trecută, cînd cu furtuna Sandy, a consumat aproape tot. Acum, uitîndu-se în urmă, îşi dă seama că proviziile nu erau suficiente pentru toţi cei (neprevăzători) din jur, dar şi că, pentru ea cel puţin, apocalipsa mayaşă s-a confirmat. (S. S.)

● După ce, pe 25 octombrie, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu, Moise Bojincă, confirma informaţia potrivit căreia noul sediu ICR din provincia istorică Oltenia urma să fie înfiinţat la Tîrgu Jiu, Andrei Marga a anunţat miercuri, 7 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că nici vorbă de aşa ceva, „mergem pe Craiova“: „Sigur, oferte sînt numeroase în acest sens. Este, de exemplu, Maramureşul, cu o mare pondere istorică – cine ştie Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Vişeu de Jos îşi dă seama despre ce este vorba. Cu siguranţă Bucovina va veni cu o propunere, Satu Mare – nu mai discut.“ În ritmul ăsta, am impresia că o să avem mai multe filiale ICR în ţară decît în străinătate. (L. V.)

● Avem şi noi Palatul Dogilor local. Pe şoseaua Cîmpulung-Piteşti, în zona Mioveni. Comercializează dulciuri. (I. P.)

● Azi-dimineaţă am băut amidon din tapioca, ulei vegetal hidrogenat, fosfat dipotasic E 340, hexametafosfat de sodiu E 339, citrat trisodic E 331(iii), cazeină din lapte, monodigliceride ale acizilor graşi E 471, esteri diacetil-tartrici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi, silicat alumino-sodic E 554 ş.a.m.d. Mai pe scurt, am băut o „banală“ cafea 3 în 1. (A. P.)

● Corbii pot fi, şi ei, cîini: i-am dat unui cîine bătrîn nişte perişoare. Nu le-a mîncat, dar în locul lui au venit nişte corbi. Unul a zburat cu o perişoară-n cioc. Altul s-a ţinut după mine, croncănind, ca un cîine. (De la altcineva am auzit o altă poveste, tot cu un corb: acesta îi poartă veşnică pică, pentru că i-a făcut ceva unui pui, şi-l atacă de fiecare dată...). (I. P.)

SĂPTĂMÎNA TRECUTĂ, 
AM SUPERPLÎNS ÎN CONFERINŢA 
DE PRESĂ, FOLOSIND 7 MEGAWAŢI,
FĂRĂ EXPLICAŢII: 
NU S-A DUS DRACULUI RAPIŢA, 
CE MAMA NAIBII...

● Săptămîna trecută, pe Google Maps, centrul Bucureştiului era străbătut de şoseaua de centură învecinată la rîndul ei cu centura Caransebeşului. Welcome to Borges Maps – harta şoselelor bifurcate! (M. C.)

● Din seria „scene din metroul bucureştean“, culeasă de pe un perete de Facebook: „Ia vezi dacă mi-a curs rimelul, că am superplîns azi“. (P. M.)

● O doamnă meteoroloagă a spus de mai multe ori, în conferinţa de presă de la ANM, că vom avea „un eveniment de viscol“. Nici viscolul nu mai e ce-a fost, e evenimenţial... (M. V.)

● Superputerile lumii se întrec şi în cursa dezvoltării celui mai puternic supercomputer din lume. Americanii, care pierduseră teren în faţa chinezilor, care apoi au fost la rîndul lor depăşiţi de japonezi, revin şi anunţă pregătirile pentru punerea în funcţiune a supercomputerului Titan care, cu cele 225 de mii de procesoare ale sale, folosind 7 megawaţi de energie, poate ajunge la performanţa de a face 2,3 catralioane/biliarde (adică două mii trei sute de miliarde) de calcule pe secundă. În sistemul numeric european, cifra aceasta arată astfel: 2.300.000.000.000.000.000. 000.000. Sper că nu m-am încurcat în zero-uri. Trebuie să fie 24. (M. C.)

● Într-o notificare primită de la Administraţia Financiară se menţionează că, pentru rezolvarea unei anumite probleme şi ca să eviţi aglomeraţia de la ghişeu, să suni la sediu, cerînd „interior 229“. Dacă ai norocul să „prinzi fir“, şi dacă centralista îţi transferă apelul către faimosul interior, intri într-un periplu de transferuri. Cum îţi aude cineva povestea, te transferă fără explicaţii în altă parte. După cinci sau şase transferuri, telefonul ţi se închide în nas, brusc şi enervat cu reproşul „dar de ce n-aţi cerut de la bun început din centrală interior 229?“. Ridici din umeri şi te întrebi „chiar aşa?“. (S. G.)

● Am citit undeva că anul ăsta recolta de rapiţă e bunicică. În agitaţiunea politică şi criza economică, să răsuflăm uşuraţi: bine că, măcar la propriu, nu s-a dus dracului rapiţa... (M. V.)

● Catedrala Mîntuirii Neamului va fi dotată cu adăpost antiatomic – anunţă Adevărul. Păi, dacă pînă şi clericii simt nevoia de-un adăpost antiatomic, atunci de ce mama naibii mai costruim ditamai catedrala? (M. M.)

Foto: D. Goace

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.