Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CONU LEONIDA A DEMIS
NEINTENŢIONAT CARTONAŞUL ROŞU
DIN MOTIVE DE CRIZĂ  

● „Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întîmpla nimic“ – a zis, la întîlnirea cu preşedintele, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer. Asta o fi valabil la ei, acolo. La noi, stimabile, nu ţine cu fizica; e valabilă metafizica lui Conu Leonida: „ai intrat la o idee, şi nimica mişcă“. (M. V.)

● Întrebat de jurnaliştii de la Adevărul de ce a demis directori de institute „cu rezultate remarcabile“, Andrei Marga (da, ştiu, sînt perseverentă) răspunde: „Aici contează nişte criterii, pe care noi le-am făcut publice. Unul dintre criterii este înnoirea personalului“. Aşadar, criteriul pentru înnoirea personalului este chiar înnoirea personalului. Logic, nu? (L. V.)

● Facebook-ul poate fi şi el păcălit, chiar şi neintenţionat: postînd eu nişte poze pe care am scris „La ţară“, dumnealui s-a grăbit să dea de gol, rapid (aşa cum obişnuieşte), locul în care mă aflu. Şi anume, evident, „La ţară“... (I. P.)

● Excelentă campania Gazetei sporturilor. Joi, pe pagina de Internet, toate titlurile „cerşeau“ click-uri în stilul deja consacrat de aproape toate ziarele româneşti, fie ele tabloide sau de calitate. „Incredibil...“, „Halucinant“..., „N-o să-ţi vină să crezi...“ etc. sînt, de prea multă vreme, locuri comune, nişte clişee aberante de agăţat fraierii care nu ştiu să citească ziarul. Bine că s-a găsit cineva care să arate cartonaşul roşu acestor trişori de doi lei care vor să dea gol chiar şi cînd nu ating mingea. (M. M.)

● Cetăţenii oraşului Bruxelles nu vor să aibă în centrul oraşului o instalaţie de 25 de metri, compusă din ecrane luminoase, pe post de brad de Crăciun. Chiar au semnat o petiţie prin care cer autorităţilor un brad adevărat şi o scenă a naşterii, pentru ca tradiţiile să fie respectate. Cetăţenii oraşului Bucureşti, din motive de criză, vor avea probabil parte tot de beculeţele de anul trecut care vor străluci din nou feeric pe Magheru. (A. P.)   

BUNICUŢA CEA VITEAZĂ
DIN ZONA CU CĂRŢI SPUNEA, 
LA TV: „AVEM CHILOŢI NORMALI!“

● Nu se poate să nu fi văzut deja pe Internet filmuleţul cu „bunica Scufiţei Roşii“, o rusoaică de 56 de ani numită Aishat Maksudiva care a omorît zilele trecute un lup ce îi atacase turma. Femeia reconstituie, pe patul de spital, dar şi la locul crimei, întîmplarea, povestind cum a muşcat-o lupul de picior şi aproape i-a sfîşiat mîna. Neobişnuit e că, pe măsură ce povesteşte, bunicuţa cea vitează abia îşi stăpîneşte rîsul. O doare, dar o pufneşte rîsul. Îşi aminteşte cu teroare, dar îi dau lacrimile de rîs. O fi vreo bunică sadică? (S. S.)

● Aeroportul din Amsterdam, cu biblioteca şi fotoliile lui confortabile, e cel mai prietenos din cîte am văzut. Pe iPad-urile din zona cu cărţi, am dat peste postarea lui Shaid Kappor: „E un loc minunat să-ţi omori timpul în aşteptarea zborului. Ultima dată cînd am fost aici eram cu Kareena, dar acum s-a măritat. Oricum, întotdeauna am fost prea bun pentru ea“. Nostalgia te apucă cînd te aştepţi mai puţin. Şi nu are ore fixe ca îmbarcarea. (A. M. S.)

● Am pus pe Facebook-ul meu un articol în care se spunea că la meciul România – Belgia s-a scandat din public „DNA, DNA!“. Comentariu de la un cititor: „Daniel Morar e «tata lu’ Superman» :))“ (C. G.)

● Cînd am văzut, la TV, toată tărăşenia cu Borcea, Copos & comp., în primul moment mi-am zis că nu mă uit la ştiri, ci la un episod din serialul Caracatiţa, jucat de actori români. Un asemenea act de justiţie nu se poate întîmpla pe bune în România. Aşa că nu-mi fac speranţe şi aştept graţierea, în episodul următor. (A. P.)

● În staţia de metrou de la Crîngaşi, în vitrina unui butic care vinde, pe lîngă farduri, papuci şi maiouri, un scris neglijent pe o hîrtie mototolită ne anunţă triumfal: „Avem chiloţi normali!“. (S. G.)

NAVA SPAŢIALĂ JUNO PUTE,
GÎNDACII-RINOCER AJUNG PRINTRE
NOI (1000 DE BUCĂŢI ÎN SLUJBA
CRUCII): VOTAŢI BONNIE TYLER!  

● În mai puţin de patru ani, nava spaţială Juno va ajunge pe Jupiter unde cercetătorii NASA speră să găsească, printre altele, şi apă atmosferică. Am un vis în care îmi cumpăr apă atmosferică îmbuteliată de la un vending machine de pe peronul staţiei mele de metrou de la Crîngaşi. (M. C.)

● E plantă, se numeşte Amorphophallus şi pute în asemenea hal încît cercetătorii au catalogat după miros cîteva din cele peste 170 de specii cunoscute, astfel: peşte/urină, bălegar/fecale, hoit şi brînză rîncedă. Cu toate astea, o specie de Amorphophallus japoneză miroase a fructe/ciocolată şi e cultivată ca ingredient pentru bomboane. Este, cum ar veni, rebela speciei. (M. C.)

● Calculele specialiştilor indică o posibilă creştere a cererii de hrană cu pînă la 70% pînă în 2050. O altă ştire ştiinţifică ne informează că peste o mie de specii de insecte (printre care gîndacii-rinocer, lăcustele şi furnicile) sînt comestibile şi chiar foarte hrănitoare datorită cantităţii ridicate de proteine. Prin 2050 o să ronţăim cu toţii gîndaci-rinocer. (M. C.)

● Cele cereşti ajung printre noi în cele mai neaşteptate moduri: pe drumul spre Cîmpulung via Piteşti tronează Complexul Comercial Slava. Nu departe de spălătoria Elefănţino. (I. P.)

● Dacă tot sînt specii pe cale de dispariţie de la noi din ţară, măcar să le ştim şi noi: zimbrul (50 de exemplare), dihorul-pătat (500 de indivizi), nurca-europeană (1000 de bucăţi), morunul (nu se ştie), hoitarul (2 exemplare), balaurul-dobrogean (cîteva zeci de indivizi), boa-de-nisip (ca şi dispărut), rîsul (1300 de exemplare), gîsca-cu-gît-roşu (50.000 iernează în zona noastră de coastă) şi grivanul-mic numit şi hamsterul-românesc (probabil 2000 de indivizi). (L. V.)

● Gigi Becali candidează pentru un mandat de deputat. Ca atare, odată începută perioada de campanie electorală, la fiecare colţ de stradă din colegiul respectiv au apărut afişe, bannere şi corturi cu chipul candidatului şi sloganul „În slujba crucii!“. Ceea ce mi-a ridicat următoarele două întrebări: 1) Ce-are a face crucea cu Camera Deputaţilor? şi 2) Parlamentarii nu ar trebui să fie în slujba cetăţeanului? (P. M.)

● Prin cartierul Titan din Bucureşti au apărut deja o mulţime de afişe electorale. O bună parte dintre ele, ca de obicei, cu nişte figuri urîte, şmechere, întunecate, unsuroase, departe de a inspira vreo încredere. Printre ele s-a rătăcit şi un banner cu Bonnie Tyler, luminoasă şi zîmbitoare (va concerta în decembrie la Bucureşti). Contrastul e desăvîrşit şi concluzia de-a dreptul irefutabilă: Votaţi Bonnie Tyler! (A. M.)

Foto: V. Dorolţi

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.