Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE SPUNE DESPRE GHIOCEI
CĂ POT FI MULȚI
ÎN TOPUL DE VÎNZĂRI PROFUNDE

● Se spune despre unii bani că sînt murdari, dar cît de murdari să fie? Zilele trecute am văzut o femeie spălînd un bancomat. (D. S.)

● În pasajul de la Obor, la -10 grade, un bătrînel cu scripcă cînta cît îl țineau bojocii ceva cu „E primăvară!“, „ghiocei și toporași“. Of, anacronismul ăsta! (A. P.)

● „Înștiințare oficială Fiind că mulți din cei intrați la slujba miliții pământenești, luând reaoa nărăvire a țăranilor, au fugit și fug, din care se împiedecă complectuirea aceștii miliții, Obșteasca Adunare a divanurilor Valahii au găsit cu cale a face știut tutulor lăcuitorilor din orașe că îndată ce din întâmplare se va sprijini la casa cuivași om strein, fiind că între unii ca aceia pot fi mulți din cei fugiți militari pământenești, numai decât se fie dator acel stăpân de casă să dea în știre și cercetându-l de va fi fugar recrut să-l ia și să‑l trimiță la comanda de unde va fi fugit, căci împotrivă dovedindu-să vr-un strein sau militar tăinuit la casa cuivași, va fi supus acel stăpân de casă a da ștraf la comitetul organizații, dela cinci zeci lei pînă la cinci sute potrivit cu treapta în care se va afla. Maior Nojin Mihalache Cornescu Știrbeiu, în «Curierul Românesc», Nr. 67, Noem[brie] 2, 1830“ (R. M.)

● Observatorul astronomic belgian MIRA a înregistrat o constelaţie cu numele lui Bowie. Constelaţia cuprinde şapte stele (Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132 şi Beta Sigma Octantis Trianguli Australis) din  proximitatea planetei Marte, aşezate în forma iconicului fulger de pe coperta albumului Aladdin Sane. În acest timp, vreo douăzeci de mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer redenumirea planetei Marte în Bowie. Alţii petiționari, britanici, cer doar ca David Bowie să fie personalitatea imprimată pe bancnota de 20 de lire. Primarul Bill de Blasio a proclamat ziua de 20 ianuarie drept Ziua David Bowie în oraşul New York. Basistul trupei RHCP, Flea, şi-a tatuat pe braţ numele lui Bowie, iar Howard Donald, membru în trupa Take That, şi-a botezat noul născut Bowie. Ceasul unui turn din Norvegia va cînta la ore fixe, vreme de o jumătate de an, refrene din muzica lui Bowie. Ultimul album al lui David Bowie, cel lansat cu două zile înainte de moartea lui, se afla săptămîna trecută pe primul loc în topul de vînzări din douăzeci de ţări. În Marea Britanie, 13 piese şi nu mai puţin de 19 albume din discografia lui Bowie au reintrat brusc în topuri. Celebrul cont GOD de pe Twitter a „ciripit“: „Bowie a fost Dumnezeul care mi-am dorit dintotdeauna să fiu“. (M. C.)

● Că tot am avut acum cîteva numere un articol despre Tinder & întîlniri: un amic discuta cu o fată folosind aplicaţia cu pricina. Ea îi cere lui mai multe fotografii. El nu prea vrea, aşa că îi sugerează c-ar fi bine să mai vorbească înainte, să se cunoască puţin. Ea îi spune că Tinder-ul e pentru altceva, şi că dacă ar fi vrut discuţii profunde, ar fi intrat pe forumul Dilemei vechi. (C. Ş.)

SE SPUNE CĂ UN DOMN PREGĂTIT ADULMECĂ IȚELE POVEȘTII ÎN MENIU

● Stăteam într-o cafenea. Trece un domn prin fața geamului. Mă salută și-mi face cu mîna. „Cine e?“, mă întreabă prietena cu care eram. Îi răspund: „Poștașul“. Ea izbucnește în rîs, iar eu îmi dau seama, a mia oară, că sînt genul care dezvoltă relații de durată. (A. M. S.)

● Marius Bogdan Crăcea, președintele organizației municipale a PMP Giurgiu, a anunțat într-o conferință de presă că își caută iubită. „Anunţul meu pe scurt poate fi sintetizat astfel: politician giurgiuvean, caut iubită. Alegerile locale se apropie şi trebuie, chiar dacă nu sînt prima opţiune a partidului, să fiu pregătit din toate punctele de vedere. Oamenii nu sînt făcuţi să fie singuri, iar femeia spune multe despre bărbatul ei. (…) Aş spune că viitoarea iubită ar fi ideal să lucreze în sistemul de justiţie, la judecătorie, tribunal, parchet, dar această condiţie ar fi prea restrictivă. Aşa încît criteriile de bază sînt să fie atrăgătoare şi inteligentă“, a explicat Crăcea. Proză scurtă, caut autor. (L. V.)

● Cătușnică (nepeta cataria). Sau canabisul felinelor. O iarbă cu efecte garantate la pisici, rîși, tigri și lei deopotrivă. Dacă felina adulmecă o grămăjoară de frunze uscate, devine euforică, se rostogolește pe jos, bate aerul cu labele, toarce, miorlăie, clefăie și molfăie în gol fără oprire. După o vreme, survine somnolența, blegeala și, uneori, o stare de anxietate. Cătușnica e legală și se poate cumpăra, pe o nimica toată, de la orice pet shop. (M. P.)

● Pe port.ro, Marele alibi (Franța, 2008) e prezentat drept „film religios“ și are următorul rezumat: „Pierre Collier este mort, asasinat acasă la senatorul Henri Pages. Soţia sa, Claire, este iniţial principal suspect, Dar iţele poveştii sînt tot mai complicate şi de fapt oricine l-ar fi putut ucide pe Pierre Collier. Şi amanta, şi fosta iubită, şi rivalul său şi chiar şi senatorul, cu toţii ar fi putut avea motive. O afacere complexă pe umerii locotenentului Grange care trebuie să rezolve misterul înainte ca şirul crimelor să continue“. Ce-i religios în povestea asta? Doaaamne, iartă-mă! (M. V.)

SE SPUNE CĂ SCRIITORUL
AJUNS LA DESTINAȚIE
A INVENTAT O ȚARĂ ÎNTREAGĂ

● McDonald’s-ul din Japonia va introduce în meniu cartofii prăjiți acoperiți cu ciocolată (foxnews.com). Sic transit gloria mundi. (S. G.)

● Bilanţul de pierderi inestimabile ale acestui an, pînă la 20 ianuarie: muzicienii Paul Bley, David Bowie şi Glenn Frey, actorul Alan Rickman, scriitorul Michel Tournier, regizorul Ettore Scola. „Moarte Morţii!“, cum strigă pichetiştii din Solenoid. (M. C.)

● Șoferii de taxi s-au schimbat (sau cel puțin cei cu care am nimerit eu): nu-ți mai spun doar cîte o întîmplare din viața lor, ci toată povestea vieții. Cu riscul de a te mai ține un timp după ce ai ajuns la destinație. (I. P.)

● Ministrul Culturii din Iran a interzis folosirea cuvîntului „vin“ în orice carte publicată în Iran. Între timp, Coreea de Nord pretinde că a inventat o băutură cu 30-40% alcool care – atenție mare! – nu dă mahmureală. Mă-ntreb ce-are de zis ministrul Culturii din Iran despre asta. (L. V.)

● Am aflat, după povestea cu maşina parcată aiurea care a blocat circulaţia timp de aproape o oră în Bucureşti, că Poliţia nu poate ridica maşinile parcate ilegal. Pentru că nu există nişte norme de aplicare unitare la nivel naţional. De ani de zile, trotuarele sînt ocupate de maşini pentru că şoferii nu pot fi sancţionaţi. O ţară întreagă stă pe loc pentru că nu există norme de aplicare la legi existente. Iar eu, pieton, o să convoc Consiliul NATO ca să pot merge pe trotuar. (M. M.)

Foto: M. Vasilescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.