SE SPUNE DESPRE GHIOCEI
CĂ POT FI MULȚI
ÎN TOPUL DE VÎNZĂRI PROFUNDE

● Se spune despre unii bani că sînt murdari, dar cît de murdari să fie? Zilele trecute am văzut o femeie spălînd un bancomat. (D. S.)

● În pasajul de la Obor, la -10 grade, un bătrînel cu scripcă cînta cît îl țineau bojocii ceva cu „E primăvară!“, „ghiocei și toporași“. Of, anacronismul ăsta! (A. P.)

„Înștiințare oficială Fiind că mulți din cei intrați la slujba miliții pământenești, luând reaoa nărăvire a țăranilor, au fugit și fug, din care se împiedecă complectuirea aceștii miliții, Obșteasca Adunare a divanurilor Valahii au găsit cu cale a face știut tutulor lăcuitorilor din orașe că îndată ce din întâmplare se va sprijini la casa cuivași om strein, fiind că între unii ca aceia pot fi mulți din cei fugiți militari pământenești, numai decât se fie dator acel stăpân de casă să dea în știre și cercetându-l de va fi fugar recrut să-l ia și să‑l trimiță la comanda de unde va fi fugit, căci împotrivă dovedindu-să vr-un strein sau militar tăinuit la casa cuivași, va fi supus acel stăpân de casă a da ștraf la comitetul organizații, dela cinci zeci lei pînă la cinci sute potrivit cu treapta în care se va afla. Maior Nojin Mihalache Cornescu Știrbeiu, în «Curierul Românesc», Nr. 67, Noem[brie] 2, 1830“ (R. M.)

● Observatorul astronomic belgian MIRA a înregistrat o constelaţie cu numele lui Bowie. Constelaţia cuprinde şapte stele (Sigma Librae, Spica, Alpha Virginis, Zeta Centauri, SAA 204 132 şi Beta Sigma Octantis Trianguli Australis) din  proximitatea planetei Marte, aşezate în forma iconicului fulger de pe coperta albumului Aladdin Sane. În acest timp, vreo douăzeci de mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer redenumirea planetei Marte în Bowie. Alţii petiționari, britanici, cer doar ca David Bowie să fie personalitatea imprimată pe bancnota de 20 de lire. Primarul Bill de Blasio a proclamat ziua de 20 ianuarie drept Ziua David Bowie în oraşul New York. Basistul trupei RHCP, Flea, şi-a tatuat pe braţ numele lui Bowie, iar Howard Donald, membru în trupa Take That, şi-a botezat noul născut Bowie. Ceasul unui turn din Norvegia va cînta la ore fixe, vreme de o jumătate de an, refrene din muzica lui Bowie. Ultimul album al lui David Bowie, cel lansat cu două zile înainte de moartea lui, se afla săptămîna trecută pe primul loc în topul de vînzări din douăzeci de ţări. În Marea Britanie, 13 piese şi nu mai puţin de 19 albume din discografia lui Bowie au reintrat brusc în topuri. Celebrul cont GOD de pe Twitter a „ciripit“: „Bowie a fost Dumnezeul care mi-am dorit dintotdeauna să fiu“. (M. C.)

● Că tot am avut acum cîteva numere un articol despre Tinder & întîlniri: un amic discuta cu o fată folosind aplicaţia cu pricina. Ea îi cere lui mai multe fotografii. El nu prea vrea, aşa că îi sugerează c-ar fi bine să mai vorbească înainte, să se cunoască puţin. Ea îi spune că Tinder-ul e pentru altceva, şi că dacă ar fi vrut discuţii profunde, ar fi intrat pe forumul Dilemei vechi. (C. Ş.)

SE SPUNE CĂ UN DOMN PREGĂTIT ADULMECĂ IȚELE POVEȘTII ÎN MENIU

● Stăteam într-o cafenea. Trece un domn prin fața geamului. Mă salută și-mi face cu mîna. „Cine e?“, mă întreabă prietena cu care eram. Îi răspund: „Poștașul“. Ea izbucnește în rîs, iar eu îmi dau seama, a mia oară, că sînt genul care dezvoltă relații de durată. (A. M. S.)

● Marius Bogdan Crăcea, președintele organizației municipale a PMP Giurgiu, a anunțat într-o conferință de presă că își caută iubită. „Anunţul meu pe scurt poate fi sintetizat astfel: politician giurgiuvean, caut iubită. Alegerile locale se apropie şi trebuie, chiar dacă nu sînt prima opţiune a partidului, să fiu pregătit din toate punctele de vedere. Oamenii nu sînt făcuţi să fie singuri, iar femeia spune multe despre bărbatul ei. (…) Aş spune că viitoarea iubită ar fi ideal să lucreze în sistemul de justiţie, la judecătorie, tribunal, parchet, dar această condiţie ar fi prea restrictivă. Aşa încît criteriile de bază sînt să fie atrăgătoare şi inteligentă“, a explicat Crăcea. Proză scurtă, caut autor. (L. V.)

● Cătușnică (nepeta cataria). Sau canabisul felinelor. O iarbă cu efecte garantate la pisici, rîși, tigri și lei deopotrivă. Dacă felina adulmecă o grămăjoară de frunze uscate, devine euforică, se rostogolește pe jos, bate aerul cu labele, toarce, miorlăie, clefăie și molfăie în gol fără oprire. După o vreme, survine somnolența, blegeala și, uneori, o stare de anxietate. Cătușnica e legală și se poate cumpăra, pe o nimica toată, de la orice pet shop. (M. P.)

● Pe port.ro, Marele alibi (Franța, 2008) e prezentat drept „film religios“ și are următorul rezumat: „Pierre Collier este mort, asasinat acasă la senatorul Henri Pages. Soţia sa, Claire, este iniţial principal suspect, Dar iţele poveştii sînt tot mai complicate şi de fapt oricine l-ar fi putut ucide pe Pierre Collier. Şi amanta, şi fosta iubită, şi rivalul său şi chiar şi senatorul, cu toţii ar fi putut avea motive. O afacere complexă pe umerii locotenentului Grange care trebuie să rezolve misterul înainte ca şirul crimelor să continue“. Ce-i religios în povestea asta? Doaaamne, iartă-mă! (M. V.)

SE SPUNE CĂ SCRIITORUL
AJUNS LA DESTINAȚIE
A INVENTAT O ȚARĂ ÎNTREAGĂ

● McDonald’s-ul din Japonia va introduce în meniu cartofii prăjiți acoperiți cu ciocolată (foxnews.com). Sic transit gloria mundi. (S. G.)

● Bilanţul de pierderi inestimabile ale acestui an, pînă la 20 ianuarie: muzicienii Paul Bley, David Bowie şi Glenn Frey, actorul Alan Rickman, scriitorul Michel Tournier, regizorul Ettore Scola. „Moarte Morţii!“, cum strigă pichetiştii din Solenoid. (M. C.)

● Șoferii de taxi s-au schimbat (sau cel puțin cei cu care am nimerit eu): nu-ți mai spun doar cîte o întîmplare din viața lor, ci toată povestea vieții. Cu riscul de a te mai ține un timp după ce ai ajuns la destinație. (I. P.)

● Ministrul Culturii din Iran a interzis folosirea cuvîntului „vin“ în orice carte publicată în Iran. Între timp, Coreea de Nord pretinde că a inventat o băutură cu 30-40% alcool care – atenție mare! – nu dă mahmureală. Mă-ntreb ce-are de zis ministrul Culturii din Iran despre asta. (L. V.)

● Am aflat, după povestea cu maşina parcată aiurea care a blocat circulaţia timp de aproape o oră în Bucureşti, că Poliţia nu poate ridica maşinile parcate ilegal. Pentru că nu există nişte norme de aplicare unitare la nivel naţional. De ani de zile, trotuarele sînt ocupate de maşini pentru că şoferii nu pot fi sancţionaţi. O ţară întreagă stă pe loc pentru că nu există norme de aplicare la legi existente. Iar eu, pieton, o să convoc Consiliul NATO ca să pot merge pe trotuar. (M. M.)

Foto: M. Vasilescu