Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VI SE PARE CĂ PRIN UNELE
LOCURI ÎNCEP SĂ APARĂ
(ÎN CONTEXTUL REGLEMENTĂRILOR
INTERNE) LEGUME HALUCINANTE
DESTUL DE COAPTE?


● Nu vi se pare că încălzirea globală a îngheţat? (M. M.)

● Coşurile de gunoi rotunde din sectorul 3, din lemn de esenţă tare, instalate îndesit de fostul primar Negoiţă, au început să-şi piardă partea interioară de tablă. Gunoi tot se aruncă în ele şi rămîne acolo mult timp, vizibil printre stinghiile de lemn. Noul primar Negoiţă trebuia probabil să decidă: să continue întreţinerea investiţiei – chiar dacă ineficiente – a vechiului Negoiţă, pe motiv că a costat ceva bani publici, sau să o „lichideze“ şi, după un model împămîntenit, să vină cu o altă firmă şi să facă altfel de coşuri, diferite şi poate mai ieftine. Ei bine, vechile coşuri par să rămînă la locurile lor, tot mai părăginite, în vreme ce prin unele locuri încep să apară altele noi, tot de lemn şi cît se poate de asemănătoare cu cele vechi, doar că ceva mai pătrate. Adică diferenţa e aşa cum bine ştiam, doar de prenume. (A. M.)

● În 2012, doi binecunoscuţi condamnaţi s-au apucat de scris cărţi în penitenciar. Adrian Năstase a publicat cartea România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene, iar Sorin Ovidiu Våntu – un volum intitulat România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare. Conform legislaţiei actuale, astfel de activităţi „literare“ pot duce la reducerea pedepselor. Ce mai, s-a întors lumea cu susul în jos! Dacă în anii comunismului riscai să fii închis rapid pentru asemenea îndeletniciri intelectuale, astăzi ai şanse să-ţi micşorezi cu ele numărul zilelor petrecute după gratii. (P. M.)

● Deşi botaniştii susţin că roşiile sînt un fruct, Curtea Supremă de Justiţie a SUA a decretat că sînt legume. Oricum, se pare că banala roşie are cu aproximativ 7000 de gene mai mult decît un om. Să mai spui despre cineva că a ajuns o legumă! (M. C.)

● În momentele în care izbucneşte cîte un circ mediatic şi nebunia se dezlănţuie, iar comentariile din spaţiul virtual devin halucinante, mă gîndesc că ieşitul din casă are un factor de risc pe care nu-l prea luăm în calcul. (A. M. S.)

● Aspiraţia la apă sfinţită nu scoate, din păcate, ce-i mai bun din toţi semenii noştri: pe lîngă mine, cuminte aşezată la coadă, au trecut cel puţin două doamne, destul de coapte, care au abordat niscaiva strategii prin învăluire (după ce au încercat vorba bună şi apoi protestele), au sărit peste binecuvîntarea preotului şi puparea icoanei şi a crucii, şi ne-am trezit cu ele că au şi plecat cu sticlele în vreo cinci minute. La ce bun comentariile nesărate de după: „Aţi văzut? Chiar şi la biserică…?“ (I. P.)

DACĂ LE APEŞI PE BURTĂ SOACRA
(DIRECTOR-ADJUNCT CIVIL),
TE ANUNŢĂ CĂ OMAGIAZĂ
LUNGUL VIEŢII…


● Becali, la RTV: „Animalele nu sînt însufleţite“. Nu, unele sînt făcute din pluş, altele din plastic, altele din lemn şi încep să vorbească dacă le apeşi pe burtă. (L. V.)

● Cîteva bloguri de scandal, printre care LiveStrong, sînt de părere că stările toxice prin care trece Kate Middleton de cînd este însărcinată se datorează mai ales unor prăjituri cu lavandă trimise de soacra ei vitregă, Camilla Parker. Doamne fereşte să piardă ducesa de Cambridge sarcina, că vom asista la varianta Albei ca Zăpada 2013, cu maştera sufocîndu-şi rivala cu un biscuit malefic oprit în gît. (S. S.)

● Există cîteva nume predestinate să lucreze în echipa lui Marga de la ICR. Printre ele, Eunicia Maria Trif (nepoata soţiei lui Andrei Marga – secretar general adjunct ICR) şi Pompei Cocean (prorector UBB – director-adjunct ICR, filiala Transilvania). (L. V.)

● Văduva lui Sergiu Nicolaescu a făcut un gest de mare bun-simţ şi a dat un comunicat prin care a cerut televiziunilor să nu transmită în direct înmormîntarea, citînd nişte articole de lege. Deci am ajuns ca hienele de presă să fie ameninţate cu Codul Civil. Apoi s-a aflat de faptul că omul a vrut să fie incinerat, dar Biserica Ortodoxă Română are o părere despre asta. De ce are BOR o părere cînd nu e implicată în poveste? Ia să citim pe ziare.com: „«Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormînteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormîntare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sînt înmormîntate personalităţile lumii artistice», a spus părintele Constantin Stoica“. Booon, acum să recitim. Deci domnul Stoica de la BOR crede că modul în care o familie decide să spună „adio“ cuiva e treaba poporului pravoslavnic. Pînă aici e vorba doar de grobianism. După care, domnul Stoica de la BOR face şi o ofertă: vă facem discount de 50% din banii de slujbă şi vorbim la Primărie să vă dea loc gratis. Cu alte cuvinte, domnul Stoica de la BOR simte că pierde un client şi face o ofertă de reducere a abonamentului. Asta apropo de hiene. (C. G.)

● Pe un perete dintr-o staţie de metrou, o reclamă te anunţă că la o anumită bancă te aşteaptă, cu daruri multe, Moş Credit. Să înţeleg că de la Moş Gerilă la Moş Credit, Moş Crăciun a fost doar o scurtă perioadă de tranziţie? (S. G.)

● Jurnalul naţional îl omagiază pe Mihai Gâdea de ziua lui, iar el publică un text despre sine însuşi, pe care îl încheie comentînd nişte vorbe ale lui Martin Luther King: „Martin Luther King spunea că nu se teme de cuvintele celor violenţi, ci de tăcerea oamenilor cinstiţi. În 2013 îmi doresc stabilitate şi să nu se audă tăcerea celor cinstiţi“. Bravos! Bine zice. Pour une fois, sînt de acord. Mai ales că în 2012 s-au auzit asurzitor zgomotele oamenilor de la Antena 3, care n-au tăcut deloc, da’ deloc… (M. V.)

● O persoană străbate pe jos, de-a lungul vieţii, cam 160.000 de kilometri. Ca şi cum ar face de patru ori înconjurul Pămîntului. Dacă mai pui că face anual, laolaltă cu planeta, şi un tur în jurul Soarelui, poţi spune despre oameni că sînt destul de plimbăreţi. (M. C.)

…ADORMIT
PE VREMEA CELUI
DE-AL DOILEA EMINESCU,
ÎN TIMPUL UNUI EXTAZ


● Poliţia din Paris a publicat un best of al cazurilor sale insolite: turişti danezi recuperaţi în pielea goală de pe stradă, un hoţ beat care a adormit pe canapeaua din apartamentul în care intrase, un şofer care a tăiat anvelopele maşinii de Poliţie care îl oprise, scoaterea unui piton de trei metri din Sena etc. Cum la noi se poartă lucrurile hard, o asemenea antologie n-ar avea nici un succes. Ştirile de la ora 5 sînt baza şi poate va face cineva un best of al celor mai sîngeroase omoruri din ultimii ani. Neapărat cu multe imagini. (A. M. S.)

● Un octogenar englez s-a trezit din comă după cîteva zile nemaivorbind engleza, dar vorbind foarte bine galeza, limbă pe care nu o ştia, însă la care fusese „expus“ în urmă cu 70 de ani, pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui refugiu. Norocul a fost că nevasta lui ştia galeza, i-a tradus ce zicea şi astfel, în cîteva zile, păstrîndu-şi cumpătul, bietul om a început să-şi recupereze propriul idiom. (S. S.)

● Consiliul Judeţean din Botoşani a hotărît să-l facă pe Mihai Eminescu cetăţean de onoare al judeţului Botoşani. Pasul următor e să primească Steaua României în grad de comandor, apoi honoris causa de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi, în cele din urmă, şefia ICR-ului. Nu ştiu cum de nu s-a gîndit nimeni la asta pînă acum. (L. V.)

● Continuarea şi sfîrşitul buchetului cu nume de firme din Bacău (voi reveni cu altele, din alte părţi, peste cîteva luni): Şoferul SRL, Cabotin Com SRL, Look At Me SRL, Dumbreea Impex SRL, Konstantinii SRL, Pomaltoi SRL, Azur Marcel SRL, Amplu SRL, Depozitul De Scaune SRL, Rainbow Moldova SRL, Calofilia Com SRL, Simultan Divers SRL, Static SRL, Pont Neuf SRL, Funii Şi Cabluri SRL, Ultima Şansă SRL, Tentaţia SRL, La Bază SRL, Mondial Flori & Plante SRL, Raiul Divin SRL, Ghervase Oil SRL, Dulce Acrişor SRL, Siameza SRL, Excepţional Meniu SRL, Solida Birou SRL, Hidropol Studii SRL, Vrăbiuţa Prodcom SRL, Anima SRL, Electro Confident SRL, Soarekarla SRL, Adifier Colect SRL, Trăieşte Natural SRL, Quality & Respect SRL, Conachi Eolica SRL, Vesperal SRL, Ceptul Pur SRL, Cosa Nostra Mario SRL, Extaz SRL, Ciocan Beer SRL, Omul Cu Grădina SRL, Pescăruş Marilu SRL, Ghisheft Impex SRL, Mîndru Constructor SRL, Centrul Părinţii Spun Prezent SRL, Palosh Lac SRL, Fabrica De Sport SRL, Alecu Proprietate Intelectuală SRL. (D. S.)

Foto Farkas Erno

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.