Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DE O PARTE,
UN FEL DE TRIPTIC GURMAND,
CU CIRCUIT ÎNCHIS,
LA O MASĂ OBIŞNUITĂ.
PE DE ALTĂ PARTE,
VARIANTA RAPIDĂ A BUNICII


● A început cu cîteva zile bune înainte. Şi a culminat în ziua cu pricina – Valentine’s Day. S-a umplut Facebook-ul de fotografii, link-uri, status-uri. Pe de o parte – zece cafenele unde să-ţi duci iubita de Valentine’s Day; cele mai romantice insule din lume; cele mai frumoase citate de dragoste: cinci melodii despre iubire; mesaje dulci, ca o marmeladă… Pe de altă parte – cîrcotaşii; bancurile gen „Ea: Iubitule, mîine e Ziua Îndrăgostiţilor. El: Şi ne-au invitat pe la ei?“; energie consumată aiurea pentru a exprima cît de mult nu îţi place ţie „sărbătoarea asta importată, care e doar un pretext pentru a da banii pe inimioare roşii pufoase şi cutii de bomboane“... Pe scurt, mult zgomot pentru nimic. Bine c-a trecut! (P. M.)

● Într-un hotel din Botoşani, pe o masă stă binecuvîntarea mitropolitului Daniel către proprietarii, angajaţii şi oaspeţii hotelului, pe o noptieră stă Biblia, iar pe policioara din baie stă o cutie de prezervative (15 lei, preţ trecut în meniul de la minibar). Ca un fel de triptic de prim-ajutor, în caz de nevoie. (L. V.)

● În Crîngaşi, pe lîngă piaţă, pe o firmă veselă de patiserie sălăşluieşte de ceva vreme un cuplu simpatic şi gurmand: „Gogoaşa rulou şi covrigul imens“. (S. G.)

● În emisiunea lui (care e, de ani de zile, seară de seară, aceeaşi şi la fel de tristă), Mircea Badea i-a urat lui Cătălin Striblea încă un atac cerebral, iar pe Robert Turcescu l-a asigurat că va plînge. E posibil ca Badea să creadă că emisiunea lui e difuzată de o televiziune cu circuit închis, undeva după nişte gratii? (M. C.)

● O ştire de Valentine’s Day: s-a descoperit că lumina lumînărilor slăbeşte. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că la o cină romantică, cu lumînări şi muzică în surdină, asimilarea de calorii este mai mică decît la o masă obişnuită. Nu pot să nu mă gîndesc ce siluete perfecte am avea dacă am trăi în Evul Mediu sau prin peşteri neelectrificate, ca-n epoca de piatră. (A. P.)

● Un Renault condus de o doamnă pe străzile Bucureştiului avea numărul B… PZM. Te poţi gîndi că, tot aşa cum PLM ar putea fi prescurtarea de la pulmonar, PZM nu poate fi decît varianta rapidă în care doamnele îşi exprimă pizma. (A. M.)

● În plin scandal al comercializării cărnii de cal în locul celei de vită, îmi tot vine în minte o vorbă a bunicii: „Că-i de vacă sau de cal, mie mi-e perfect egal“. (S. G.)

PE DE O PARTE, NU ŞTIM
SĂ FACEM PSIHANALIZA ŢĂRII.
PE DE ALTĂ PARTE,
SÎNTEM INTERESAŢI
DE NUANŢE PROASTE


● Zilele trecute, pe adevarul.ro, articolele „cele mai populare“ erau „Cum să găteşti cartofii prăjiţi perfecţi“ şi „Cum să găteşti clătitele perfecte“. Păi, stai, domnule, nici cartofi prăjiţi şi clătite nu ştim să facem ca lumea, tre’ să învăţăm de pe site-uri? Atunci chiar că România e altfel... (M. V.)

● Englezii au descoperit o fetiţă de trei ani cu un coeficient de inteligenţă de peste 162, mai deşteaptă, scrie presa, decît Stephen Hawking, Abraham Lincoln, Napoleon Bonaparte sau Sigmund Freud. Alice Amos, fiica a doi emigranţi ruşi, a fost primită în asociaţia Mensa, pentru persoane supradotate, şi este studiată, interogată şi analizată ca fiind în prezent „cea mai inteligentă fiinţă din lume“. Acum, cînd nu doar psihanaliza, dar şi părintele ei sînt discreditaţi, ironizaţi şi negaţi, nu vi se pare semnificativ că tot cu bietul Freud (şi alţi cîţiva) se compară excesele vii de inteligenţă? (S. S.)

● În legătură cu intenţiile de împărţire a ţării în regiuni, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că într-o regiune nu va fi o singură capitală. Adică ne vom umple de capitale regionale mai mici şi mai mari? Curat capitalism! (A. M.)

● Dezbaterile de pe posturile de ştiri româneşti cu privire la alegerea noului papă s-au rezumat în special la: alb sau negru? Dacă tot sîntem mai interesaţi de elementele „de culoare“ decît de evenimentul în sine, de ce nu facem deja scenarii cu privire la, de pildă, primul patriarh al BOR de etnie romă din istorie? (A. P.)

● În comunicările dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni apare, constant, cuvîntul „pisică“. Ponta şi Băsescu se pisicesc reciproc. Gîlceava lor a căpătat, astfel, nuanţe duioase. (M. M.)

● Avon şi-a retras reclamele de la emisiunea Acces direct, unde doar tampoanele vedetelor au mai rămas să fie filmate. Treaba asta arată două lucruri: că Avon e un brand de încredere (personal, resimt brusc o imensă simpatie pentru ei) şi că, în general, brand-urile sînt poate cele mai responsabile pentru ceea ce vedem la televizor, ele girînd financiar rating-urile emisiunilor proaste. Dacă mai multe branduri ar avea conştiinţa celor de la Avon, am trăi într-o lume catodică mai bună! (M. C.)

PE DE O PARTE,
UN SUNET ÎMI SPUNE
C-AM ÎNCEPUT SĂ CITESC DE ZOR.
PE DE ALTĂ PARTE,
OBSERV UN DRACULA
DE TALIE MARE


● Marţi, 12 februarie 2013, ora 11. Un sunet dinspre telefon îmi spune c-am primit un mesaj. Deschid şi citesc: „Echipa Summit Agro Romånia, vă invită la simpozionul organizat måine, 13.02.2013 la Restaurant LAGUNA / Focşani, ora 10,30. Vă aşteptăm, Gică Stroie“. De ce? (D. S.)

● Am început să citesc Cînd Dumnezeu era iepure de Sarah Winman şi o aveam în geantă cînd am văzut anunţul de pe stîlpul din Piaţa Victoriei: cineva găsise în urmă cu cîteva zile un iepure blînd, pe care îl şi pozase. (A. M. S.)

● Pe 14 februarie, cînd unii sărbătoreau de zor Valentine’s Day, s-au împlinit zece ani de cînd a murit Dolly, prima oaie clonată. (P. M.)

● După bine cunoscutul obicei de a sta postat în faţa uşilor metroului şi de a obstrucţiona coborîrea, observ un nou trend: concursul „Cine ajunge primul la liftul pentru persoanele cu dizabilităţi“. (A. D.)

● „Lesbienele sînt aici mai greu de găsit decît Dracula“, a postat, pe Twitter, Chelsea Lyons, baschetbalista americană de 23 de ani care joacă la Baschet Club Teleorman. Faptul că şi-a rupt un picior după ce s-a aruncat de la etajul patru pe capota unei maşini mi se pare mai puţin dramatic. (M. C.)

● Un alt număr de maşină mi-a atras atenţia: POE. M-am întrebat dacă posesorul respectivului automobil de talie mare şi l-a pus în cunoştinţă de cauză, dorind să-l evoce pe autorul Corbului rostitor de „Nevermore!“; sau, pur şi simplu, pe acesta îl chema Popescu Emil sau Popescu Octavian Emil… (I. P.)

Foto: M. Bănică

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.