Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 481 din 3-8 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

STUDIILE ARATĂ
CĂ PĂREREA SIMPLĂ
S-A GENERALIZAT ÎN BUCLĂ


● Studiile arată că oamenii „dezvoltă“ sentimente reale faţă de roboţi, pe care ajung să-i considere companioni. Mai ales pe cîmpul de luptă, unde soldaţii se ataşează foarte mult de roboţii cu care colaborează. Condiţia este ca roboţii să aibă trăsături cît mai umane, dar nu foarte umane. (M. C.)

● Dacă vreţi să aflaţi cît aţi zice peşte cum funcţionează Centrul Naţional al Cinematografiei, fără analize şi comentarii suplimentare, vă recomand să citiţi interviul realizat de Florentina Ciuvercă pentru filmreporter.ro cu Ioan Cărmăzan, membru în consiliul de administraţie al CNC. Cîteva idei principale: „Nu îmi cereţi mie părerea, că nu mă pricep. Deci nu mă pricep şi nu vreau să intru în nici o dispută“, „Eu votez ce vreau eu, cînd vreau eu [la sesiunile de finanţări pentru tîrguri, festivaluri de film etc., n.m.]“, „Eu sînt o persoană subiectivă şi votez efectiv după buna subiectivitate. Am dreptul ăsta, după atîţia ani de cinema. Şi cu asta, basta“, „Nu ştiu, habar n-am“. (L. V.)

● Cu o zi înainte de a i se decerna Premiul Cervantes, cel mai important premiu spaniol de literatură, scriitorul José Manuel Caballero Bonald a fost primit de regele Juan Carlos, vizibil afectat în ultima vreme nu doar de antipatia supuşilor săi, dar şi de cîteva intervenţii chirurgicale. Regele, mai transparent ca niciodată, l-a întîmpinat pe celebrul scriitor născut în 1926, şi el în convalescenţă, cu vorbele „¡Está Usted mejor que yo!“ („Arătaţi mai bine ca mine“). Vorbele au făcut înconjurul Internetului ca o mostră de cochetărie senilă, deşi era o simplă glumiţă de bienvenido… Spaniolii sînt ca românii: cînd încep să deteste pe cineva, nu se mai pot opri. (S. S.)

● Constat, şi eu, că prepoziţia „pe“ s-a generalizat într-un mod tragicomic: la B1 TV, o tînără şi entuziastă reporteriţă sporovăia despre o acţiune care a avut loc „pe Centrul Vechi“ (al Bucureştiului). Ca să afli exact despre ce era vorba, ea a încheiat cu „Ceva de genu’…“ (I. P.)

● Din seria „Aflate de la prieteni“: dacă suni la penitenciar şi eşti pus pe linia de aşteptare, poţi asculta, în buclă, „Ob-La-Di, Ob-La-Da“. (P. M.)

AM EVOLUAT FERICIT
(MÎNCĂRIMILE SÎNT DE PREFERAT
REVOLUŢIILOR DESENATE
PE AMBALAJ)


● Am văzut prin Bucureşti şi prin comunele învecinate o groază de pomi daţi proaspăt cu var. Mi se pare o veste bună. Adică am evoluat întrucîtva faţă de faza în care românu’ îi spunea agentului sanitar (în parodia lui Topîrceanu, desigur): „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?“ (M. V.)

● Nu numai că a ajuns să se facă reclamă la postul Paştelui („Vino să te delectezi cu produsele de post“), dar au apărut şi reclame pentru „Meniu pentru un Paşte vegetarian“. Probabil că urarea „Paşte fericit“ a fost luată ad litteram. (S. G.)

● Doi neurologi pe nume Liang Han şi Xinzhong Dong au identificat neuronii ale căror terminaţii în piele conţin o proteină-receptor unică, numită aşa: MrgprA3. Ei bine, această MrgprA3 este de vină pentru mîncărimile resimţite pe corp. Care mîncărimi de piele au fost definite pentru prima dată de fizicianul Samuel Hafenreffer. Era în anul 1660. (M. C.)

● Victor Ponta a spus că modificările Constituţiei nu vor fi radicale, ci mai degrabă „un reglaj fin“. Evoluţiile fine sînt într-adevăr de preferat revoluţiilor brutale. Cu condiţia ca „reglajul fin“ să nu fie ca la Farfuridi, „Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.“ O dilemă din care nu putem ieşi. (A. M.)

● Vă plac iaurturile cu fructe? Atunci aflaţi că fructele se găsesc mai degrabă desenate pe ambalaj decît în iaurt. În unele cazuri, proporţia poate fi de două căpşuni la un kilogram de iaurt. Dacă însă pe etichetă e marcat clar „cu fructe“, atunci puteţi spera la mai mult: adică la 6% pulpă de fructe. (M. M.)

CINEVA S-A FĂCUT CĂ NU AUDE
RĂCNETUL BUZĂULUI


● Într-o seară, făcînd un zapping, la un post de televiziune am văzut un domn, de care nu auzisem în viaţa mea, ce-şi bălăcărea fosta soţie (sau, mă rog, viitoarea fostă, căci abia se separaseră), dar mai ales pe o prietenă a soţiei care îi fusese, se pare, şi lui confidentă. La un post concurent, fosta soţie – habar n-am cine era – îl acuza pe domnul de mai devreme c-o înşelase, şi mai era invitată şi acea prietenă sau confidentă care îi bălăcărea de fapt pe toţi, chiar şi pe Silviu Prigoană, care nu ştiu ce legătură avea cu această poveste. Am închis televizorul cu senzaţia că cineva mă teleportase forţat în sufrageria unor străini cu care categoric nu voiam să am de-a face. (A. P.)

● O duc pe mama la gară. Îşi luase cu ea o Dilemă, pe care a scos-o la un moment dat din geantă şi a început s-o citească. Domnul cărunt de lîngă ea n-a stat prea mult pe gînduri şi a început să vocifereze: „Dumneata numai revista asta puteai s-o iei?“ Mama l-a rugat să-şi vadă de treabă, fiecare citeşte ce vrea. Omul nu s-a dat bătut, a ţinut-o gaia-maţu. „Ştiţi că Sever Voinescu scrie acolo?“ I-a răspuns extrem de politicos: „Nu numai el.“ Sfîrşitul acestei conversaţii mi s-a părut apoteotic: vecinul i-a mărturisit că a divorţat de soţie după 20 de ani de mariaj din motive politice. Mama s-a făcut că nu aude şi a citit mai departe. (A. M. S.)

● Alte nume de firme din Buzău (vezi numărul trecut): La Nelu Şi Elvis SRL, Meşter Manole SRL, Lucyfer & Juniorii SRL, Precident SRL, Fraţii Comercial SRL, La Birou SRL, Sunet Şi Lumini Negoiţă SNC, Plus Minus SRL, Dealul Zorilor SRL, Trei Izolaţii SRL, Băuturi Alese SRL, Perfect Replica SRL, Şase & Cinci SRL, Registrul Mioriţa SA, Util Marinescu SRL, Insert Name Here SRL, Proxima Mundi SRL, Vulcanii Noroioşi SRL, Rekinul Alb SRL, Poliglot SRL, Drumul Învingătorilor SRL, Briliant Etern SRL, Dan Tineri Fericiţi SRL, General Membrane SRL, Fel De Fel SRL, Răcnetul Buzăului SRL, Doctor Bun TG SRL, Profu De Curăţenie SRL, Eternam Cimitire SRL, Venituri Suplimentare SRL, Micul Peisagist Oly SRL, Galant Perpetuum SRL, Rock La Felinare SRL, Pictură Bisericească SRL, Naşu Pungaşu SRL, Suhurlui Eolian SRL, Terra Utopica SRL, Auto Ştrengarii SRL, Pinguinu Congelat SRL, Optica Vino Să Vezi SRL. (D. S.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.