Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

O ŞTIRE DE INTERES NAŢIONAL:
NIVELUL ZGOMOTULUI DE FOND
AL PARLAMENTULUI
A CRESCUT SUFICIENT
PENTRU A FI CHIAR IDILIC,
MAI ALES DACĂ ÎNGHIŢI
MULTE FLORI


● Adrian Copilul Minune şi-a buşit maşina. E o ştire de interes naţional – difuzată şi răsdifuzată de aproape toate posturile TV. Accidentul rutier pare să fie un fel de vector pentru celebritate. (M. M.)

● Se pare că nivelul zgomotului de fond al civilizaţiei actuale a crescut atît de mult încît, pe timp de noapte, creierul nostru reacţionează fragmentînd somnul fără să ne dăm seama şi crescînd, astfel, inutil, activitatea cardiovasculară. Dacă acum cîteva decenii nivelul zgomotului urban nocturn era în medie 42 de decibeli, acum el a crescut pînă la 67. Se aude?! (M. C.)

● Iată ce zice un amendament adoptat săptămîna trecută de Comisia pentru modificarea Constituţiei (potrivit HotNews): „Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moţiuni simple, adoptate de către cele două Camere ale Parlamentului, este revocat din funcţie la propunerea primului-ministru.“ Adică mai întîi Parlamentul solicită revocarea şi pe urmă o propune prim-ministrul? Adică cum? Nu e oare nevoie şi de un amendament care să prevadă obligativitatea redactării Constituţiei României în limba română? (A. M.)

● Există, în Bucureşti, locuri fermecătoare, chiar lipsite de interior (dar nu şi de substanţă): ceainăria La Metoc e unul dintre ele – o curte potrivită cu o boltă de verdeaţă. Suficient pentru a fi chiar idilic mai ales seara, cînd se aprind lumînările. (I. P.)

● În sfîrşit, cineva a descoperit piatra filozofală. Asta mi-am zis cînd am citit banner-ul online care îţi promite că, dacă înghiţi nu ştiu ce detoxifiant, slăbeşti în somn. În cazul ăsta, viaţa e vis şi în realitatea supraponderală. (A. M. S.)

● La Ateneu – „Violoncelissimo 100“. Concert omagial, compozit, într-o zi declarată „a recunoştinţei“, dedicat Şcolii româneşti de violoncel. Tineri, dar şi artişti consacraţi, muzicieni celebri pe scenă şi în lojă, laudatio pentru violonceliştii români întemeietori de şcoală, renumiţi pe mapamond, numeroşi artişti fotografi şi… multe, multe flori – într-o infinit-amuţitoare gamă de material textil. No, thanks! (R. M.)

ÎNTOTDEAUNA
AM FOST DE PĂRERE
CĂ MONUMENTUL VECINULUI
E COMPLET INUTIL


● O femeie din Iaşi a făcut o ciulama de ciuperci, după care s-a dus la Urgenţe, unde s-a plîns de dureri de cap şi a spus că „vede pitici“. Întotdeauna am fost de părere că bucătăria moldovenească e specială. (L. V.)

● Pe marmura „cartofului tras în ţeapă“ din Piaţa Revoluţiei cineva a scris cu marker negru: „Violenţă psihotronică“. Dacă inscripţia cu pricina se referă la monumentul de sub ea, violenţa lui nu e deloc „psihotronică“, dimpotrivă, e manifestă, directă, săpată în piatră. Ne agresează toate simţurile de cîte ori trecem, jenaţi, prin preajmă. (S. S.)

● Din ciclul „Macabre“: cînd, la jumătate de oră după ce ai plecat din cimitir, te trezeşti fără geantă şi te întorci, nefiind însă cîtuşi de puţin sigur că „ai uitat-o acolo“, dar, rătăcind printre morminte, o zăreşti, cu stupoare, atîrnînd de braţul crucii vecinului, nu ştii cui să înalţi ofrandă de mulţumire: celor vii sau adormiţilor întru Domnul? Oricum, numai împreună vom reuşi. (R. M.)

● Cercetătorii au cugetat şi au făcut o listă cu 15 lucruri ciudate dpdv biologic pe care omul le face zilnic. Iată-le: plînsul (doar omul plînge de emoţie), sughiţul (e complet inutil), somnul (ne petrecem o treime din viaţă dormind), moartea (celulele nu se reproduc decît vreme de 70 de ani), roşitul în obraji (nu serveşte nici unei funcţii), sărutul (un schimb salivar care, aparent, eliberează în corp oxitocină), băşitul („explicaţia ar putea mirosi urît“), rîsul (probabil un semnal de împărtăşire/răspîndire a emoţiilor pozitive), clipitul (la fiecare 2-10 secunde), visatul cu ochii deschişi (se pare că potenţează creativitatea), privitul în 3D (un truc al minţii), furnicăturile (muşchi luaţi pe nepregătite), bărbieritul (obicei modern pentru a părea mai atractiv), gesturile riscante (bărbaţii vor să impresioneze potenţialele partenere) şi, fireşte, sexul (permite amestecul de gene pentru coexistenţa a diverşi paraziţi). That’s all folks! (M. C.)

SE POATE SPUNE ŞI INVERS:
DACĂ VREI SĂ AJUNGI
LA CUVINTE ROŞII,
TREBUIE DOAR SĂ VEZI MAI BINE


● Un titlu de ştire de săptămîna trecută spunea că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere ar fi „identificată“ drept cauza probabilă a menopauzei. Păi, aşa se poate ajunge să se spună orice. De exemplu, se poate spune şi invers, adică menopauza poate fi „identificată“ drept cauza probabilă a preferinţei bărbaţilor pentru femei mai tinere. La fel de bine s-ar putea demonstra şi că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere e cauzată de andropauză sau, de ce nu, că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere e cauza preferinţei femeilor pentru bărbaţi mai în vîrstă. (A. M.)

● Am descoperit un site unde postează anunţuri cei dispuşi să ia pasageri în maşină, la drumuri lungi, şi să împartă cu ei benzina. Aşadar, dacă vrei să ajungi la mare sau la Viena mai ieftin, trebuie doar să vezi cine, unde, cînd pleacă. Se numeşte 4înmaşină şi e un soi de autostop virtual. (A. P.)

● Nu doar la numele de firme găseşti cuvinte surprinzător alăturate, adresele de web s-au molipsit şi ele (s-ar părea) de morbul împerecherilor bizare de vorbe. Un exemplu: www.RableParcate.ro. (D. S.)

● O precupeaţă în Piaţa Crîngaşi, după ce un cumpărător îi plăteşte trei kilograme de roşii şi pleacă, îmi spune complice: „Săracul de el, pe vremuri lua cîte cinci sau şase kile, acum se vede că nu mai are bani.“ M-am simţit obligată să cumpăr măcar un kilogram. (S. G.)

● Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au fost condamnaţi la un an de închisoare pentru evaziune fiscală. Mai bine îi puneau să vîndă la colţul străzii nişte genţi şi curele Dolce&Cabana. (L. V.)

Foto: E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.