Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA ÎN FIECARE VARĂ,
TREBUIE SĂ ÎNDURĂM
NEBĂNUITE DRĂGĂLĂŞENII


● Ca în fiecare vară, după desfăşurarea diverselor examene, vin şi zic: nu e corect „procent de promovabilitate“, ci „procent de promovare“. Promovabilitatea e întotdeauna de sută la sută, pentru că exprimă „însuşirea de a fi promovabil“. Or, teoretic, oricine e promovabil. Dar nu toţi sînt promovaţi. E ilogic să spui „promovabilitatea a fost de 50%“. Aşadar, rog să se consemneze că mi-am făcut – degeaba – datoria şi am zis, în ciuda faptului că formula greşită „procent de promovabilitate“ aproape s-a generalizat. Mulţumesc pentru atenţie. (M. V.)

● Site-ul noutati-ortodoxe.ro dă o veste măreaţă: a apărut noul Moliftelnic publicat de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române (Bucureşti, 2013, 819 p. – ISBN 978-973-616-283-1). În carte se găseşte şi „Sfeştania pentru binecuvîntarea unui vehicul“ – un fel de supra-asigurare (divină) pentru maşina dumneavoastră. Sper ca la ediţia viitoare a Moliftelnicului să se găsească şi o sfeştanie pentru noi, bieţii pietoni, care trebuie să îndurăm (înjurăm?) toate maşinile „binecuvîntate“ parcate aiurea pe trotuare. (M. M.)

● Fizicienii aceia care se tot joacă cu acceleratorul de particule îngropat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia au descoperit o particulă nouă, B-sub-s, alcătuită din două tipuri de quarci, care însă s-au transformat imediat în muoni (un fel de verişori ai electronilor), proces care le-a cam dat teoriile peste cap cercetătorilor. În acest timp, în Atlanta, s-au născut primii doi pui gemeni de panda din ultimul sfert de secol, iar undeva în munţii Caucaz s-au născut, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, doi pui de leoparzi persani. Se întîmplă lucruri nebănuite pe aici! (M. C.)

● În caz că n-aţi băgat de seamă, aşa sună refrenul unui hit din această vară: „Dacă mă vei supăra / Mai dă-te-n dragostea mea / Ştii că te voi înjura / Mai dă-te-n dragostea mea / Eu nu mă pot enerva / Că ştiu cum e inima / Aşa că-ţi mai zic ceva / Mai dă-te-n dragostea mea“. În faţa acestei drăgălăşenii injurioase şi stupid machiste am început să regret refrenul de anul trecut: „Eu vara nu dorm“. (A. M. S.)

LA NOI, „MODELUL DE ALTĂDATĂ“
(UN ZÎMBET LA MIEZUL NOPŢII)
FACE CÎT O MIE DE CUVINTE
CARE TREC


● Familia regală spaniolă împreună cu Fundaţia La Caixa a început să acorde, zilele trecute, burse (în valoare totală de 6,7 milioane de euro) unor tineri studenţi şi universitari spanioli care studiază în străinătate. Ne-am bucura, a spus regele Juan Carlos, ca tinerii spanioli să nu-şi uite originile şi să se întoarcă acasă după ce-şi vor termina studiile. La noi, „modelul spaniol“ sună cam aşa: duceţi-vă, fraţilor, unde vedeţi cu ochii, că sîntem destui şi ne cam călcăm pe picioare… (S. S.)

● Puterea brand-ului. A reapărut îngheţata Polar, în două variante: 1) „Polar autentic – gustul de altădată!“ şi 2) „Polar to go – Îngheţata copilăriei“. Pe care s-o aleg?… Pînă la urmă, nici nu mai contează. Uneori e suficientă vederea unui ambalaj şi deja eşti transportat înapoi în amintiri. (P. M.)

● La Administraţia Financiară există mai nou un dispozitiv care „măsoară“ amabilitatea funcţionarilor. După ce şi-a terminat treaba, contribuabilul poate să opteze pentru butoane care acordă calificative, ca la şcoală, oamenilor de la ghişeu. O doamnă şi-a motivat un „Foarte bine“ cu „Pentru că mi-aţi zîmbit!“ Ca să vezi – un zîmbet chiar începe să valoreze ceva. (A. P.)

● În Köln, pe la miezul nopţii, am văzut pe stradă vulpi şi iepuraşi. În libertate. (M. V.)

● „Cînd nu mai am nimic interesant de spus, bag o poză dezbrăcată, ca să le enervez pe alea urîte şi deştepte, că devin şi ele frumoase cînd sînt rele, aşa m-a învăţat Mirel Curea. Şi de ce să ne batem în idei deştepte, cînd un abdomen plat face cît o mie de cuvinte grase?“, a scris pe pagina ei de Facebook Mihaela Rădulescu, cea mai bine vîndută autoare de non-fiction a Editurii Polirom. (L. V.)

● În afară de animalele cerşetorilor, la Paris lipseşte fauna stradală: nu sînt cîinii vagabonzi care trec pe „zebră“, pisicile care fug dintr-o curte în alta, ciorile şi pescăruşii. Abia dacă mai găseşti cîte un porumbel. (I. P.)

CETĂŢENII ADÎNCI
AU AJUNS LA CONCLUZIA
CĂ PLICTISEALA S-A OFICIALIZAT
UNDEVA


● Propun taxa pe trotuare. Astfel, toţi cetăţenii cu carte de identitate ar trebui să plătească o taxă de 1 leu pe lună pentru că pot circula pe trotuar. Evident, mersul pe lîngă trotuar s-ar putea face în legalitate numai după achitarea unui abonament de 100 de lei pe an (şi doar dacă respectivul cetăţean este major, posedă permisul de a circula brambura şi este vaccinat antitanc). (A. D.)

● În 381, litania unui nefericit: „Vă rog frumos, ajutaţi-mă… sînt un biet handicapat… electrocutat de tren la 27.000 de volţi… cinci bănuţi, un leu… orice sumă este importantă pentru mine… de la dvs. mai puţin, de la Dumnezeu mai mult… eu poate am găuri foarte mari şi foarte adînci…“ (D. S.)

● Mai nou s-a descoperit că depresia este cauzată de o proteină numită CRF1, apoi cercetătorii au ajuns la concluzia că plictiseala cronică este semnul unui organism fragil, pofta de viaţă e influenţată mai mult de tipul de personalitate decît de situaţia materială, obezitatea este favorizată şi de somnul insuficient, iar poziţia corpului îţi afectează memoria… De unde se vede că n-avem nici o scăpare! (M. C.)

● Am auzit că s-a oficializat slujba de sfinţire pentru autoturisme. Uşor iritat de valul de ironii din mass-media, un site creştin ortodox susţine că există şi multe alte ierurgii (lucruri care beneficiază de sfinţire), „de la icoane la calorifere“, însă nu menţionează nimic despre device-urile moderne, despre binecuvîntarea lor, de la laptop la Smartphone. Nu de alta, dar laptop-ul meu ar avea nevoie urgentă de o intervenţie divină. (S. G.)

● Bodega Gării de Est se numeşte „La pierde tren“. O poezie! Să-ţi mai vină să pleci undeva? (A. P.)

Foto: S. Georgescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.