Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 496 din 15-21 august 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VĂ DUCEŢI SĂ CĂUTAŢI
MOMENTUL MELODIOS 
ÎN NOROAIELE TENORULUI 

● Prin prostiile pe care le scrie într-un articolaş însăilat la repezeală pe cunoscutul site (care semnalizează stînga, dar stă pe loc) criticatac.ro, dl Costi Rogozanu – fost tînăr gazetar cu potenţial, actualmente un părerist bătrînicios şi acru – face o foarte bună reclamă Festivalului Dilema veche. Mulţumim. Ne pare rău că a pierdut vremea să scrie atîta (nu vă duceţi să căutaţi pe Google articolul, e plin de aceleaşi obsesii împotriva „elitei“). Ne puteam descurca şi singuri. Cu publicitate pe piaţa liberă. (M. V.)

● În ziua de 15 decembrie 2012, alături de Gabriel H. Decuble, Florin Iaru şi Răzvan Ţupa, am fost unul dintre cei patru naratori-coordonatori ai experimentului „Cel mai rapid roman din lume“, în care 53 de scriitori cu totul am scris în 5 ore şi 35 de minute romanul Moş Crăciun & Co., redactat, editat şi tipărit de editura ART după un total de 9 ore, 5 minute şi 8 secunde de la momentul startului. Recordul a fost recent omologat în mod oficial pe guinnessworldrecords.com. (M. C.)

● Pentru a ne asorta cu dosarul muzical din această săptămînă, o întrebare dilematică de la compozitorul american John Cage: „Ce e mai melodios, un camion trecînd pe lîngă o fabrică sau un camion trecînd pe lîngă o şcoală de muzică?“ (P. M.)

● Cînd i-am cerut lucrarea, mi-a spus că a aruncat-o. De aceea – vezi bine – la noi „aurul se găseşte pînă şi în noroaiele drumurilor.“ Viitorului colţ cu Eminescu. Atenţie la stop! (R. M.)

● În numărul din iulie al revistei muzicale britanice Uncut, Ceauşescu e pomenit de două ori: mai întîi în legătură cu piesa de Crăciun a indie-tenorului Scott Walker „The Day the «Conducator» Died“; apoi în recenzia albumului The Lost Tapes (recenzat şi în Dilema veche acum cîteva săptămîni) cu muzica „din era Ceauşescu“ a lui Rodion Roşca, chitarist a cărui muzică realizată cu jucării în lipsa sintetizatoarelor e comparată de britanici cu Kraftwerk şi Human League. Albumul obţine 8 puncte din 10. Şi, fireşte, nu e scos de o casă de discuri românească. (M. C.

DE CEVA VREME AM OBSERVAT 
CĂ INDUSTRIA FRUMUSEŢII, 
DINTR-UN SOI DE AUTODISIMULARE,
ÎŢI ŞTERGE DIN MINTE (SIMPLU)
TOATE AMINTIRILE DESPRE NUDITATE

● De ceva vreme am observat că ambalajele se degradează înaintea produselor. (M. C.)

● E o vorbă veche, în germană, care zice cam aşa: „Wer schön sein will muss leiden“. Un alt fel de a spune „suferă baba la frumuseţe“. Astăzi, industria frumuseţii nu mai cunoaşte limitele cruzimii. Undeva, pe Calea Călăraşi, vă aşteaptă Cruella Spa. (M. M.)

● Un domn cu barbă, bine îmbrăcat şi cu alură intelectuală, în Gare de Lyon din Paris, a scos un teanc de bancnote din buzunar pe care mi le-a arătat şi mi-a spus că trebuie să-şi ia bilet de tren şi-i mai lipsesc 3,50 euro. În limba română, căci era de-al nostru. I-am dat, nici eu nu prea ştiu de ce: simţeam că-i o păcăleală, aşa că, poate, dintr-un soi de autodisimulare patriotică distructivă… (I. P.)

● O echipă de cercetători israelieni a pus la punct o tehnică prin care se poate lupta contra alcoolismului dacă se merge direct la sursă, adică în interiorul creierului, şi îţi elimini din minte orice amintire legată de alcool. Deocamdată acest tratament este testat pe şoareci. Nu vi se pare că principiul e acelaşi din filmul lui Michel Gondry, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, în care Joel, ca s-o uite pe Clementine, îşi şterge din minte, la propriu, toate amintirile cu ea? Doar că în povestea cu alcoolismul nu mai e vorba de ficţiune. (A. M. S.)

● În plin sezon, la Vama Veche era mare agitaţie. Mulţi pletoşi bronzaţi şi alte feluri de boemi se perindau pe strada comercială. Pe o bordură, un tip cu barbă cînta la chitară. Lîngă el stătea un puşti cu un carton pe care scria „Salvaţi beţivii!“ Mult mai actual, mai simplu şi mai clar decît vechiul slogan cu „Salvaţi Vama Veche!“ (A. M.)

● Pe măsură ce se apropie sfîrşitul unei veri deloc caniculare, simţi frustrarea „ştiriştilor“ de senzaţie. Aşa se face că, în ultimele zile mai călduroase, au năvălit cu toţii în stradă, făcînd reportaje despre cum se topeşte România. Dornică de a găsi „secrete de supravieţuire“ la 32 de grade, întrebînd în stînga şi-n dreapta „cum suportaţi canicula“, o reporteră a primit cel mai simpatic răspuns, de la o doamnă, într-un parc: „Iaca, beau apă.“ (S. G.)

● Recent, s-au iscat nenumărate discuţii legate de scenele de nuditate din serialul Urzeala tronurilor, după romanele lui George R.R. Martin. Una dintre actriţele principale, Emilia Clarke (blonda Kalesi), chiar şi-a cerut scuze, în timp ce bruna focoasă care joacă un rol subaltern (Nathalie Emmanuel) a promis că se va dezbrăca de tot. Filmul a fost transmis şi la noi, pe HBO, la ore interesante pentru copii şi adolescenţi, adică pe la 10 seara, cînd nimeni nu doarme. Adevărul e că scenele cu adevărat sinistre din Urzeala tronurilor sînt cele de decapitare, de smulgere a membrelor, de măcelărire lentă a cîte unui fetus în burta propriei mame. Asta ar putea dăuna grav sănătăţii emoţionale, nu doi sîni nesiliconaţi ai unei actriţe speciale. (S. S.)
 
TEORETIC, UITE-AŞA AU IEŞIT 
DIN CUPTOR FRUCTE INDUSTRIALE

● Din ciclul „Ştirile care este“. Titlu: „Accident spectaculos la Fârţăneşti: o maşină a ajuns pe gardul unei gospodării“. Şi uite-aşa au ieşit din anonimat Fârţăneştii şi fârţăneştenii… (M. V.)

● O femeie a întrebat la farmacie dacă au vreo alifie, vreun unguent, ceva, „pentru friptură“. Farmacistul a făcut ochii mari. „Laaa cuptor…“, a încercat femeia să explice, stîrnind o şi mai mare stupoare pe faţa farmacistului, „…m-am fript aici.“ Şi i-a arătat dosul mîinii, unde într-adevăr era o mare… „friptură“. (A. M.)

● Un organizator de evenimente spune că, în materie de botezuri, nu mai e la modă fîntîniţa de ciocolată, ci insula de fructe. Oare cristelniţa cînd o să iasă din trend? (A. P.)

● Fiindcă au trecut cîteva luni de cînd nu le-am mai vizitat, revin la numele de firme de pe cuprinsul patriei, cu unele culese din Piteşti: Chintesenţa Enterprise SRL, O Mac Pădure & Grădină SRL, Stil Strehaia SRL, Apogeu SRL, Impuls Aroma SRL, Merry Christmas Divers SRL, Perla Timpului SRL, Amicii West Plast 2003 SRL, Doi Vecini SRL, Nini Simbol General SRL, Radical Zero SRL, Noi & Voi Insieme SRL, Dialog Total Progresiv SRL, De Trei Ori Da SRL, Frăţia Vinului D & C SRL, Baiazid SRL, Studio Enigma Olga SRL, Aripi De Argint SRL, Eden Reflexe SRL, Pop Delcris Primordial SRL, Gogoşica Tety SRL, Demn TV SRL, SSM Starea De Bine SRL, Îngerul Alb SRL, Pagaia Boboc SRL, Favorul SRL, Sănătatea Plantelor Tale SRL, Piar Caii Verzi SRL, Tentaţia Artei SRL, Roşcovana Micul Paradis SRL, Tigru Şi Eufrat SRL, Himera SRL, Aproape Ieftin IFN SRL, 7 Zile Image SRL, Centrul De Pelerinaje Sfånta Filoteea SRL, La Minut Perfect SRL, Aici Succesul Dumneavoastră SRL, Poveşti Nemuritoare SRL, Abis SRL, Stivuitoare Plus 2003 SRL, Nick Grill La Grecu SRL, Invidia Event SRL, Eu Şi Tu Pentru Viitor SRL, Capriciu Global SRL, Automatisme Industriale SRL, Cafegiu Punctro Vintage SRL, Fereastra Zmeilor SRL, Prietenia SRL, Adolf Cereal SRL, Partener Preţuri Mici SRL, Dinastia In Memory SRL, Prosper Divers SRL, Noutatea SRL, Eterna La Pacea SRL, Da Şi Nu SRL, Orice Centrală Termică SRL, Manole Zece SRL, Direct Casa Construieşti Piteşti SRL, Pleiadele Maria SRL, Aspiraţia SRL, Opium Secret SRL, Service Auto Bebe Bărbuţă SRL, Copilul Dorit SRL, SIR Motanul Amenajat SRL, Geto Dac Industrial SRL, Raţional SRL, Punct Ochit Design SRL, Nea Marin Instalatorul Meseriaş SRL, Pui De Ţară SRL, Cris Nicol Florile Păcii SRL. (D. S.)

Foto: L. Muntean

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.