Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CE AM NUMĂRAT VREO
ZECE ANI DE ACTIVITATE HEIRUPISTĂ, M-AM GÎNDIT CĂ LEAPȘA
APARȚINE TIPOLOGIC CATEGORIEI CREDITULUI REFUZAT

● Aproape toate magazinele de pe Bulevardul Magheru sînt închise. Au lăsat cîte un anunț în geam cum că se mută. În mall-uri sau la alte adrese. După ce am numărat vreo zece, m-am gîndit că poate ar fi timpul să mutăm cu totul centrul în alt oraș, că prea arată deprimant. (A. M. S.)

● Joaquín García din Cadiz, Spania, este noul meu idol. Acesta a lipsit de la muncă, fără ca absenţa lui să fie observată, şase ani de zile, timp în care, spun apropiaţii, a citit filozofie în loc să supravegheze procesul unei uzine care trata apele reziduale, aşa cum scria în fişa postului. Absenţa lui a fost observată în momentul cînd autorităţile locale au vrut să-l premieze, înainte de a ieşi la pensie, pentru cei douăzeci de ani de activitate. Doar că omul ieşise de mult la pensie. Compania l-a dat în judecată, iar instanţa a decis că Joaquín García trebuie să plătească amenda maximă de 27 de mii de euro, o sumă oricum mai mică decît salariul său pe un singur an. Conform calculelor mele, omul a citit filozofie de 2700 de euro pe lună timp de şase ani. Ca şi cum ar fi avut o bursă. Cioran l-ar fi pizmuit. (M. C.)

● „Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă“, a spus Klaus Iohannis despre intervenţia agenţilor fiscului la sediul televiziunilor din trustul Intact. Cele trei epitete se potrivesc foarte bine şi declaraţiei preşedintelui. (M. M.)

● „D-a leapșa, joc de vară. Unul dintre toți se făcea leapșa. El alerga după ceilalți și pe care atingea cu mîna pe spate ori pe umăr, acela se făcea leapșa. Cînd însă cel care fugea n-avea loc de fugă și se vedea strîmtorat, se punea pe vine zicînd: Sînt cu ouăle în poală; atunci leapșa îi făcea loc să poată fugi și numai atunci se ținea în seamă cînd îl atingea din fugă.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● Din constatările Comisiei de Etică a Universității București privind recomandările date de două cadre didactice pentru doi deținuți: „Explicaţiile primite de la dl conf. dr. Dan Pavel insistă pe ideea că lucrările biografice avîndu-l pe dl Gheorghe Becali ca protagonist sînt relevante ştiinţific pentru că ar aparţine tipologic categoriei Memoriilor lui Winston Churchill ori Confesiunilor Sf. Augustin şi că deţinutul putea scrie lucrări la conjunctura mai multor domenii: ştiinţe politice, istorie, studiul mentalităţilor unor indivizi şi grupuri aflate în tranziţia către democraţie, capitalism şi statul de drept“. (L. V.)

● Proprietarul unui restaurant din Rueil-Malmaison a decis să interzică accesul bancherilor în restaurantul lui, după ce i-a fost refuzat un credit. Totuși, a lăsat o ușă deschisă: bancherii au voie să intre dacă plătesc o taxă de 70.000 de euro, valoarea creditului refuzat. Restaurantul se cheamă „Grajdurile lui Richelieu“. (L. V.)

CEL MAI ROMANTIC LUCRU
GRATUIT, VĂZUT DE LA DISTANȚĂ: 
SĂ EXPERIMENTEZI
PACEA SUFLETULUI FOTOVOLTAIC

● Cel mai romantic lucru care mi s-a întîmplat – ce‑i drept, într-o farfurie – în perioada de Sf. Valentin: o inimioară delicată de mămăligă. (I. P.)

● Un afiș, lipit pe ușa blocului: „Gratuit, pentru sprijinul asociațiilor de proprietari: Fundația «Din suflet pentru suflet» oferă servicii de dezinsecție și deratizare.“ (S. G.)

● La capătul dinspre Dîmbovița al Căii Victoriei era un magazin Ferrari. Cu reclame de un roșu Ferrari, evident. „Forza rossa“. Mamă, una dintre cele mai prestigioase firme de mașini din lume! Nu știu ce vindeau înăuntru – probabil, pixuri, șepci și tricouri pentru fani. Poate nu neapărat și mașini. În fine, cînd treceai pe acolo, firma era destul de impresionantă, parcă îți aducea aminte că România a intrat în rîndul țărilor capitaliste unde, mult timp, mulți dintre noi nici n-au sperat să mai ajungem vreodată. Trecînd din nou pe acolo zilele trecute, am văzut de la distanță că vitrinele magazinului erau goale. „Faliment!“, m-am gîndit. „Da, ce să-i faci… capitalismul cu toate avantajele și dezavantajele lui.“ Cînd m-am apropiat însă, am văzut lipită pe ușa transparentă de la intrare o coală albă de hîrtie pe care scria ceva ce n-am mai văzut de mult: „Inventar“. (A. M.)

● Primesc pe e-mail oferta unui „workshop dedicat iubirii“ cu durata de cinci ore: „Cînd nevoia de a iubi şi a de fi iubit este reprimată sau nerecunoscută, nu‑ţi rămîn decît singurătatea şi izolarea emoţională. Demolînd zidurile devii disponibil cu toate trăirile tale. Poţi fi cunoscut şi iubit mai uşor de oameni şi spiritul tău se poate revela pentru a-şi exprima geniul şi frumuseţea. Iubirea ne pune în contact cu cea mai puternică forţă umană – SINELE – centrul spiritual al omului! Slăbirea sau întreruperea acestui contact este experimentată ca suferinţă. Şi dacă iubirea este ceva atît de înălţător şi fundamental, de ce o izolăm între ziduri? Pentru asta există un singur răspuns: teama! Te invităm la workshop să îţi împărtăşim tehnici de «demolare» a zidurilor care te distanţează de iubire, de reconectare la Sinele Superior, de manifestare a sufletului pereche şi multe alte exerciţii astfel încît tu să experimentezi pacea sufletului şi libertatea interioară.“ Am stat şi m-am gîndit: 150 de lei pentru cinci ore de demolări ale temerilor, trăiri disponibile şi reconectare la sine, manifestare a sufletului pereche şi exprimare a geniului spiritului meu frumos? Chilipir. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Azi, din nou Sibiu: Orizontul Cristalin SRL, Trans Agape SRL, La Pantoful Uriaș SRL, Maurer Legume SRL, Deliciile Domniței SRL, Lymba Europe SRL, Parc Fotovoltaic Bruiu SRL, Construim Evenimente SRL, Tocile SRL, Emigrantul Exclusiv SRL, Morale Trabajo SRL, Eu Cu Tine SRL, Schulz Culori SRL, Garajele Capota SRL, Amabil Trans SRL, Cabinet Psihiatrie Dr. Păcală SRL, Placări Faine SRL, Tataie Auto SRL, Curat Garantat SRL, Puterea Verde SRL, Manufactura De Basm SRL, Pompe Funebre Apusul SRL, Salvator Ingineria SRL, Casa Burgheză SRL, Învingerea Singurătății SRL, Mereu & Co SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.