Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIFERENŢA DINTRE 
FICŢIUNE ŞI UN ASASIN 
DEGHIZAT ÎN ORA DE IARNĂ 
ESTE CĂ FICŢIUNEA ÎŢI DĂ ARIPI 

● Luna trecută, dintre scriitori, s-a dus nu doar Elmore Leonard, dar şi Tom Clancy, cel care a zis că diferenţa dintre ficţiune şi realitate este că ficţiunea trebuie să aibă sens. (M. C.)

● Ştire din The Economist: Francisco Rafael Arellano Felix, fost cap al cartelului drogurilor din Tijuana, a fost ucis la o petrecere de familie din Baja California de un asasin deghizat în clovn. (L. V.)

● Pe ecranele din staţiile de metrou – alea la care nu se uită, de fapt, nimeni – am zărit, cu coada ochiului, un titlu interesant: „Tendinţe de vară: sfaturi pentru machiaj“. E ciudat că doamnele şi domnişoarele primesc aceste sfaturi tocmai acum, la început de noiembrie, la vreo săptămînă după ce inclusiv ceasurile de la metrou au trecut la ora de iarnă. Altminteri nu mi s-ar părea deloc nepotrivit să văd toată iarna fete machiate „de vară“. (M. M.)

● Un banner pe o clădire din Sibiu care face reclamă la o clinică de ginecologie: „Totul despre păsărică şi barză!“ Creativitatea îţi dă aripi, nu-i aşa? (A. P.)

LOCUL UNDE 
UN PERSONAJ CĂRUIA 
I SE ZICE „CAP DE LOCUITOR“ 
A ANUNŢAT DE CURÎND 
TOT SOIUL DE APARIŢII 
A FOST ŞI A RĂMAS ALB 

● O echipă de arheologi britanici de la Universitatea Reading a anunţat că are dovezi pentru a susţine că o aşezare descoperită în Israel, în Valea Ginosar, este străvechiul orăşel Dalmanutha, descris în Evanghelia după Marcu drept locul unde Iisus a înmulţit peştii şi pîinea hrănind 4000 de oameni. (M. C.)

● Cînd am aflat, zilele trecute, că există un personaj căruia i se zice „regele puiului de Crevedia“, m-am gîndit că, avînd atîţia regi de genul ăsta, România chiar e o monarhie urmuziană. (A. M. S.)

● Conform unui studiu recent, cică sîntem mai beţivi decît majoritatea europenilor – 13,3 litri de alcool pur anual pe cap de locuitor. Păi, nemţi, scoţieni, polonezi, ce faceţi? Goliţi paharele ca să ne ajungeţi din urmă! (A. P.)

● Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, a anunţat de curînd că va înfiinţa Ministerul Fericirii Supreme care, printre altele, va duce la bun sfîrşit „misiunile“ de pe vremea guvernării lui Chávez. Mă înfior la gîndul ce taxă de fericire vor plăti cetăţenii ţării sau care va fi raţia zilnică. (A. P.)

● La parterul magazinului Unirea, gătit de Halloween cu tot soiul de apariţii horror, lîngă un bancomat, o fantomă. Să fi fost „The Ghost of Credit Past“? (S. G.)

● Onomastica neaoşă a fost şi a rămas un inepuizabil subiect al ştirilor noastre: primarul din Tecuci, Daniel Ţuchel, şi-a adăugat prenumele Gerhardt ca să cîştige alegerile de acum doi ani (realitatea.net); comisarul Corrado Cattani al nostru, actualmente în închisoare, se numeşte Traian Berbeceanu; iar pe senatorul acuzat că ar fi luat mită, printre altele, în produse de pui, îl cheamă Bădălău. (I. P.)

● În timpul unui discurs pe care Papa l-a rostit în Piaţa Sfîntul Petru, pe 26 octombrie, la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Familie, un băieţel din rîndul întîi a ţîşnit spre Papă, l-a îmbrăţişat şi nu s-a mai dezlipit de el, deşi cardinalii au încercat cu binişorul să-l conducă la locul lui. Ca să-şi poată continua discursul, Papa l-a urcat pe puşti pe fotoliul lui alb. Puştiul a fost mulţumit. (L. V.)

ÎN LOC DE UN VERS 
CU BUCHETE DE FLORI 
S-AR PUTEA SĂ APARĂ 
(LA PAGINA 24) TARABE 

● Semantism: „Excursia se decalează cu o zi.“ Adică pe 30, în loc de 29. „Nu, pe 28.“ Adică se devansează. „Nu, am spus că se decalează cu o zi. În loc de 30, pe 29. E clar?“ Nu. Nu e. Oricum, a rămas ca-n gară. (R. M.)

● Lou Reed, cel care a zis că viaţa este sanscrită citită unui ponei, a plecat şi el în plimbarea finală. În Vîntureasa de plastic am citat un vers de-al lui şi mă bucur că am făcut aşa. Iar pentru cei pe care i-ar putea interesa, cîntecul meu favorit (dintre ale lui Lou Reed) este „This Magic Moment“. (M. C.)

● Pe marginea drumului, o florăreasă (în faţa unui coş de papură plin cu buchete de flori) îşi strigă marfa: „Avem elegantu’ ieftin, doamnă!“. (D. S.)

● Citind în presă un titlu rezumat după spusele economistului american Joseph Quinlan, am tresărit. „Femeile sînt viitorul în tehnologie“, suna titlul. M-am gîndit imediat că s-ar putea să apară femeia de înaltă tehnologie digitală. (A. M.)

● Ştim că citiţi, cu plăcere, notele noastre de la rubrica „Cu ochii-n 3,14“. Unii dintre cititorii noştri încep să citească revista de la coadă – adică de la pagina 24, unde e tipărită această rubrică. De cînd cu scandalul interceptărilor am aflat şi cine sînt primii cititori ai acestor note, pe care redactorii le trimit în general prin e-mail: agenţii NSA. Le amintim, pe această cale, că violarea corespondenţei e un delict – în România, în SUA şi peste tot în lumea civilizată. (M. M.)

● Pe undeva prin Vrancea, printre tarabe încărcate cu struguri luaţi parcă de la Carrefour (şi cu acelaşi preţ), am dat de o „Piscină Aquatică“. Se pare că, în ziua aia, cînd m-am nimerit şi eu pe drumul Iaşiului, localnicilor le pusese cineva şi apă în piscină… (S. S.)

Foto: Ş. Georgescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.