PENTRU A CREA  O
SURSĂ INEPUIZABILĂ 
DE AMUZAMENT RUTIER, 
TREBUIE MAI ÎNTÎI SĂ DISTRUGI 
NIŞTE MARI SECRETE ALCOOLICE 

● The Doberman Variations este un album fotografic în alb-negru semnat de Oona Luras Wiggan care documentează un performance al trupei Roadside Picnic. Pînă aici nimic deosebit, doar că pentru a avea acces la înregistrările audio şi video trebuie să rupi paginile albumului şi să le rearanjezi, conform unui algoritm, pentru a obţine un link de download. Conceptul artistic fiind acela că, pentru a crea, trebuie mai întîi să distrugi. (M. C.)

● De cînd am aflat povestea procurorului care a jucat poker pe banii alocaţi pentru un flagrant (şi i-a mai şi pierdut), mi-am dat seama cît de adevărată e vechea butadă cu viaţa care bate filmul. Nu-mi mai trebuie nici o comedie poliţistă – paginile de fapte diverse ale ziarelor sînt o sursă inepuizabilă de amuzament (şi de întristare). (M. M.)

● O reclamă pe şoseaua Bucureşti – Urziceni: „Cu noi plecaţi fericiţi!“ Nu e o firmă obişnuită de transport rutier de persoane, care, eventual, pleacă la muncă în străinătate. Prăvălia dindărătul reclamei se ocupă cu un alt gen de transporturi. Adică e o firmă de servicii funerare. (A. M.)

● Mă-nnebunesc după titlurile din presa online care vor să-ţi dea senzaţia că, dacă dai un click, vei descoperi cu uşurinţă nişte mari secrete ori nişte chestii esenţiale despre lume şi viaţă. De exemplu, găsesc pe gandul.info: „Opt lucruri pe care nu le ştiai despre orgasm“. Aşa puţine? Păi, numai eu ştiu vreo zece-douăşpe. Ce-i drept, mai am vreo două-trei necunoscute. (M. V.)

● Pe la sfîrşitul anilor ’90, cele mai multe dintre reclamele de la TV erau la tutun şi băuturi alcoolice. Astăzi, peste 50% sînt la medicamente. O fi vreun semn? (A. P.)

PENTRU A CREA SCENE EXPLICITE
DE MUNCĂ ÎN CONDIŢIILE ASTEA,
TREBUIE MAI ÎNTÎI 
SĂ DISTRUGI ORIGINEA 
UNOR CUVINTE HALUCINOGENE 

● Într-o sală de cinema din Florida plină de copii care aşteptau să vadă cea mai recentă producţie a studiourilor Disney, s-a dat din greşeală trailer-ul filmului Nymphomaniac al lui Lars Von Trier, un film cu scene explicite de sex. Copiii s-au uitat, probabil, ca la desene animate. (L. V.)

● Mi-e deja cît se poate de clar: statul român vrea să mă pensionez la 65 de ani. Însă la ce pensie voi avea (sau, mai exact, nu voi avea), mă gîndesc că aş prefera să nu mai ies la pensie deloc. La muncă! (A. P.)

● În fiecare an, în New York sînt muşcaţi de zece ori mai mulţi oameni de alţi oameni decît sînt muşcaţi în lume de rechini. În condiţiile astea, ar trebui să ne temem de oameni de zece ori mai mult decît ne temem de rechini. (L. V.)

● Mi-am imaginat întotdeauna, în anii copilăriei, că panta rhei – misterioasa şi inutila, altminteri, expresie elină – stă la originea unor cuvinte ca „diaree“, „pîntecăraie“ şi, în general, a tuturor activităţilor legate de făcutul în pantaloni. (M. P.)

● Pozitiv la cocaină! Acesta este verdictul ştiinţific în urma unei analize realizate la Anvers pe cărţile din Biblioteca Permeke. Toate volumele examinate în cadrul emisiunii literare Man over Boek purtau urme de pudră. Ceea ce s-a dovedit o surpriză chiar şi pentru toxicologul Jan Tytgat, autorul acestui studiu singular, care spunea: „Este o evidenţă, cocaina a devenit o moleculă omniprezentă în Belgia“. În cazul ăsta, cui i-ar mai trece prin cap să vorbească despre efectele halucinogene ale literaturii? (A. M. S.)

PENTRU A CREA LUMEA GÎNDIRII 
CU AJUTORUL CHIMIEI, 
TREBUIE MAI ÎNTÎI SĂ DISTRUGI 
ZONA EFICIENŢEI INTERIOARE 

● În căsuţa de e-mail (secţiunea Spam) primesc, cum de altfel cred că toată lumea primeşte sau a primit, la un moment dat, reclame pentru medicamente tip Viagra. De data aceasta, una epata prin titlu: „College babes need spanking“. Nu ştiu dacă în engleză lucrurile sună mai incitant, dar, în româneşte, „Puicuţe studente au nevoie de bătăiţă“ pare mai degrabă un titlu de desene animate. (S. G.)

● Mai întîi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a promis o autostradă suspendată. Acum, a anunţat că autostrada suspendată va avea două tuneluri subterane. Aşteptăm etapa următoare a viziunii, gîndirii şi faptei măreţului nostru primar: realizarea unor tuneluri suspendate şi îngroparea autostrăzii. (M. V.)

● „Deja nu mai sîntem limitaţi de ceea ce ne oferă natura sau de ceea ce putem obţine cu ajutorul chimiei“, a declarat un om de ştiinţă vorbind despre viitorul metamaterialelor cu care se va produce, în viitorul apropiat, un smartphone subţire cît cardul de credit. (M. C.)

● Dintre toate filmele de Crăciun pe care le-am tot văzut, aproape cel mai mult mi-a plăcut unul de la Diva Universal, Christmas in the Clouds, în care bucătarul unui hotel dintr-o staţiune muntoasă americană (zona indiană) le povesteşte clienţilor despre fiecare animal gătit (curcanul, de pildă, fusese pet-ul lui…), convingîndu-i să comande felurile vegetariene. (I. P.)

● Datorită eficienţei cu care ucid pentru a se hrăni, căluţii de mare se numără printre cei mai feroce prădători ai oceanelor. (M. C.)

● Continuarea numelor de firme din Cluj-Napoca: Surîsul Import Export SRL, Iminent SRL, Voiaj Voiaj SRL, In Memoriam Prest SRL, Interioare Sănătoase SRL, Poţi Zåmbi SRL, Lada De Zestre SRL, Mironosiţele SRL, De Facto SRL, La Imaculata SRL, Scutul Negru SRL, Enigma Rural SRL, Amajutat SRL, Axa Traduceri Şi Călătorii SRL, Diferit SRL, Colector Corp SRL, Clinica Veterinară Calvaria SRL, Pasta Basta SRL, Gîndul De Aur SRL, Casa Melcului SRL, Maniac SRL, Supermihai SRL, Mărăşeşti Wind SRL, Struţul SRL, La Granja Veseliei SRL, Import Triunghiul Primăverii SRL, Ofsaid Sport SRL, Abatorul Piggy SRL, Policlinica Plopilor SRL, Butoiul De Dud SRL, Gropari21 SRL, Zece Ace SRL, Soclu SRL, La Teu & Echer Architects SRL, Cărămida Verde SRL, Misticsens SRL, Adept Impex SRL, Romcartof Producţie SRL, Cameleon Expres SRL, Taxistu SRL. (D. S.)

Foto: F. Budea