Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SINGURUL OM OARECUM ÎNDREPTĂȚIT SĂ DISPARĂ CONTINUU

A RUPT TĂCEREA

ÎNTR-O ÎNCĂPERE GOALĂ

● Mă întorceam de la alergat din Parcul Ioanid printr-o ceață lăptoasă. Singurul om cu care m-am întîlnit în seara respectivă a fost un tip amețit bine, care mergea împleticit. Din fericire, m-am prins la timp că încerca să se ușureze din mers și l-am ocolit. Habar n-am dacă bietul om o fi reușit. Mă așteptam la orice, mai puțin la un coerent „Vă rog mult să mă scuzați!“ din partea lui. E clar, politețea poate supraviețui oricărei beții. Doar că uneori devine de-o absurditate cosmică. (A. M. S.)

● În seara în care Adrian Năstase a fost condamnat și închis, toate televiziunile care se numesc „de știri“ vuiau. Rulau în neștire imaginile cu mașina care-l ducea pe fostul premier la Poliție, cu mașina care-l ducea apoi la penitenciar. Într-un mod oarecum îndreptățit din punct de vedere jurnalistic, au fost cîteva ore în care părea că nimic altceva n-ar mai exista pe lume. Tot zapînd însă, am găsit și o mare excepție – Antena 3. Acolo se difuza o cu totul altă știre, al cărei titlu era înscris pe burtieră cu litere de-o șchioapă: BĂSESCU HUIDUIT. O știre la fel de reală ca și condamnarea lui Năstase, nimic de zis… (A. M.)

● Cînd or să dispară „băieții“ de la Obor, cu „telefoane, telefoane…“, „țigări, țigări…“ și altele, care sînt acolo din ’90, mînă în mînă cu Poliția, presupun – căci altfel nu-mi explic cum de rezistă chiar vizavi de Primăria sectorului 2 –, voi spune că ceva s-a schimbat iremediabil în România. Pînă atunci, nu. (A. P.)

● Stația de metrou de la Piața Victoriei devine din ce în ce mai mult un spațiu publicitar alternativ. Dacă acum cîteva luni, coborînd spre peron, auzeai o sticlă care se deschide și se golește, continuu, cu cîteva săptămîni în urmă o bătaie intensă de inimă îndemna călătorii să-și facă abonamente la un canal de sport. Zilele trecute, în așteptarea trenului, o alarmă mi-a înghețat pentru cîteva clipe inima: era doar un alt spot: „reclamă“ la 112. (S. G.)

● Paul Hellyer, fostul ministru canadian al Apărării, a rupt tăcerea într-un interviu acordat publicației Russia Today, mărturisind că patru specii de extratereștri au vizitat Pămîntul în ultimele cîteva mii de ani și că aceștia ar fi dispuși să ne împărtășească din cunoștințele lor tehnologice avansate, dar că nu au încredere în oameni din cauza războaielor la care este predispusă rasa umană. „Extratereștrilor le e frică că vom destabiliza echilibrul cosmic“, a spus Paul Hellyer. (M. C.)

● Printre lucrurile incredibile ale acestei lumi care nu încetează să mă uimească: într-o bloc din zona Moșilor, la intrarea în ghenă, într-o încăpere goală, cu cutii de vopsea și mai nimic altceva, cineva a împodobit un brad, de Crăciunul ăsta: mic, cochet și cu beculețe roșii. (I. P.)

CU ALTE CUVINTE,

MAȘINA DE SPĂLAT LUMEA

O FI VREO IMITAȚIE A UNIVERSULUI CONTRAR,

DAR ÎN ALTĂ PARTE

● Compania Samsung a anunțat că va lansa un serviciu (SmartHome) care va permite tuturor aparatelor casnice dintr-o casă să comunice între ele. Cu alte cuvinte, mașina de spălat să vorbească cu aerul condiționat, care să știe cînd să pornească televizorul în cazul în care luminile din cameră se aprind etc. etc. Cred că nu ne-ar prinde rău un asemenea sistem și în instituțiile noastre publice, un sistem care să conecteze ghișeul 1 cu ghișeul 2, cu ghișeul 3 etc. etc. (S. G.)

● Și Dilema veche poate schimba lumea: se pare că, și în urma articolului meu, pozitiv într-o anumită măsură, despre Poșta din Piața Amzei, aceasta nu se mai desființează, cum fusese plănuit, ci rămîne pe loc. Ce-i drept, necesitatea acesteia e evidentă, dacă e să ne luăm după infernalele cozi de la cele trei ghișee. (I. P.)

● Pe o carte poștală cu chipul lui Bertolt Brecht, cumpărată într-un anticariat din Aydîn, se poate citi următorul fragment din, pasă-mi-te, Öfke ve insan: „Cok zordur öfke duydugumuz insanlara birșeyler ögretmek, ama bu özellikle gereklidir, cünki asîl öfke duyuklarîmîzîn ögrenmeye gereksinimi vardîr.“ Nu am reușit nici pînă în ziua de azi să aflu de unde este citatul și nici ce spune. O fi vreo imitație turcească. (M. P.)

● Celebrul telescop Hubble tocmai a realizat cea mai în profunzime fotografie a Universului, revelînd 3000 de galaxii vechi de acum 3,5 miliarde de ani. Practic, Hubble a fotografiat perioada de dinaintea Big Bang-ului. (M. C.)

● La un post de radio cunoscut, o climatoloagă destul de cunoscută din România spunea că recentul val de frig care a afectat America poate fi considerat „un episod din fenomenul mai amplu al încălzirii globale“. Nu știu de ce, aiurelile astea care se tot aud în ultima vreme îmi sună asemeni celor potrivit cărora sistemul comunist ar fi fost o idee bună, dar aplicată greșit. Tot așa cum unii continuă să încerce să ne convingă că teroarea, frigul și foametea aduse peste tot de comunism ar fi avut la bază un generos plan contrar, alții vor să ne facă să credem că, atunci cînd vine frigul mai mare, de fapt e vorba de un mic tribut plătit fenomenului contrar al încălzirii globale. Unii se ocupă de utopiile vremurilor, alții de ale vremii. Viitorul luminos al omenirii ar putea fi și încălzit. (A. M.)

● Dintre miile de anunțuri primite în chip de spam prin poșta electronică în cursul anului trecut, unul singur mi-a atras atenția în mod particular. O anume MelissaDarlyn mi-a trimis un mesaj cu titlul: „Vînd gogoși“. Să fie (bine) primite, dar în altă parte, MelissaDarlyn! Și poftă bună cui le-o mînca. (M. M.)

O ȚARĂ TRIST ÎNFURIATĂ ÎȘI PRIMEȘTE NOAPTEA CUM SE CUVINE

● Zice o știre că numărul iepurilor de cîmp din România este în scădere: „În anul de vînătoare 2009/2010, populația iepurelui-de-cîmp era estimată la 1.131.357 de exemplare, iar în 2012/2013 aceasta a scăzut la 1.084.134“. Îmi poate spune cineva cum s-a stabilit cu atîta precizie numărul iepurilor de cîmp într-o țară unde, în vara lui 2012, cu ocazia referendumului pentru suspendarea președintelui, nu se știa exact numărul locuitorilor și al cetățenilor cu drept de vot? (M. V.)

● Cel mai bun titlu de editorial din presa ultimelor săptămîni: „Victor Ponta, nu fi trist, Iliescu e băsist!“ (Florin Negruțiu, Gîndul, 8 ianuarie 2014). (L. V.)

● De cînd cu legalizarea marijuanei în statele americane Colorado și Washington, au apărut tot felul de produse noi. Cum fumatul e interzis în localuri, pe străzi, în parcuri și, uneori, chiar și în locuințe, oamenii caută soluții pentru a se putea bucura de THC altfel decît fumînd sau inhalînd. Și se poate – s-au (re)descoperit tot soiul de rețete de ciocolată, prăjituri sau băuturi care conțin marijuana. Mă gîndesc cam ce s-ar întîmpla dacă s-ar legaliza și la noi. Ce-ați zice de o gogoașă înfuriată umplută cu marijuana? Sau de un covrig vesel cu ganja? (M. M.)

● Magazinul „1 BĂNUȚ“, de pe Șoseaua Giurgiului, își primește clienții cu un avertisment afișat pe geam: „Vă rugăm frumos, nu furați! Întrucît se fură mult în țara noastră, cît și în magazinul acesta, am pornit vînătoarea de hoți împreună cu secția de Poliție nr. 16, camerele video și firma de pază. Deschidem dosare penale, nu avem milă de hoți, indiferent de vîrstă.“ (D. S.)

● În noaptea de Anul Nou, am încercat să lansez primul meu lampion zburător. Era chinezesc și nu s-a aprins. (A. P.)

● „Inspirați de un articol apărut în celebra gazetă pariziană Le Matin cu privire la diversele maniere de a merge prin oraș, le reamintim și noi celor care nu știu să meargă cum se cuvine pe străzile Istanbulului care este oful nostru: nu mergeți pe stradă cu gura deschisă.“ – 1924, fragment din presa istanbuleză cules de Orhan Pamuk. (L. V.)

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.