Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CUM ARATĂ LUCRURILE, O MICROPARTICULĂ ABRACADABRANTĂ, INJECTATĂ ÎN SISTEMUL SISTEMATIC, TE AJUTĂ SĂ TRĂIEȘTI LA DOI PAȘI DE SOARE

● După cum arată lucrurile, la președinția SUA vor candida Hillary Clinton și Donald Trump. Drept care mă bucur că nu sînt cetățean american. Între ăștia doi, n-am ce alege. Nici America nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● În timp ce tocmai era vaccinată anticancer prima femeie din lume, savanţii au creat o microparticulă umplută cu oxigen care, injectată în sistemul circulator, te ajută să trăieşti fără oxigen. Ne vom întoarce în oceane! (M. C.)

● Am tot văzut, prin Bucureşti, un afiş la un mare concert la Sala Palatului. De fapt, concertul a fost deja pe 9 martie. Doi muzicieni ultra-cunoscuţi: Richard Clayderman şi Gheorghe Zamfir. M-am întrebat: au cîntat într-un concert comun sau au intrat pe scenă în momente diferite? Dar ce mai contează, oricum combinaţia e absolut abracadabrantă. (A. M.)

● Se profilează un nou tip de șofer de taxi: șoferul haiduc. O doamnă dură, cu părul spre roz, mi-a povestit cum companiile de electricitate încarcă sistematic și deliberat facturile consumatorilor. Un domn solid mi-a explicat cum televiziunile manipulează și mituiesc populația pentru a crea știri. Nu pot decît să-mi scot pălăria în fața lor. (I. P.)

● La doi pași de mine s-a deschis o farmacie „Materna“, cu sloganul „Te reparăm noi!“. Ți-ai putea imagina că maternitatea e o instituție cel puțin primejdioasă. (M. P.)

● Scuze de primăvară: „Iartă-mă că mă entuziasmez atît de tare“, îi spune un puști prietenei sale. Dar ea pare orbită de soare și neîncrezătoare. (A. M. S.)

APROPO DE ACEST JOC, AM PRIMIT UN MESAJ DE LA UN DOMN CARE MERGEA PE STRADĂ CU PLANETA ATÎRNATĂ DE EL

● Expresia „vorbeşti în chineză“ are următoarele corespondente în alte limbi: la spanioli e tot chineză, dar la nemţi e spaniolă, la englezi e greacă, la italieni e arabă, iar la islandezi e idiş. Apropo de chinezi, astronauţii infirmă mitul conform căruia Marele Zid Chinezesc s-ar vedea din spaţiu. (M. C.)

● „D-a ascunsele. Tot joc de vară. Din toți copiii cari luau parte la acest joc, unul sta cu mînile la ochi și începea a-și căuta camarazii. Cei ascunși căta cum să vină mai curînd a ajunge la locul unde a fost stat cel cu mînile la ochi, cînd s-au ascuns ei; iar el se silea a prinde pe unul din toți, și dacă apuca pe cineva, apoi acel cineva căta să-și acopere ochii, să se facă, după expresia copiilor; iar dacă nu prindea pe nici unul se făcea tot el. Pînă a nu începe jocul, iată cum se alegea cel care trebuia să-și apere ochii, adică să se facă: Se puneau rînd toți copiii care voiau să se joace; unul din ei zicea aceste vorbe și la fiecare vorbă arăta pe cîte unul: Opi secna pi chestin bolin acosti / Țangăr mangăr nac afto, ta afto belenghir buf. Și la care ajungea zicerea buf, ieșea din rînd și iar se repeta aceste vorbe la cei rămași, pînă ieșea toți. Acel ce rămînea fără buf, se făcea cum am zis mai sus.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● În urma folosirii hashtag-ului #solenoid pe Instagram, unde am postat o fotografie cu romanul lui Mircea Cărtărescu, am primit un mesaj de la un domn din China pe nume Zhang, producător de valve pentru solenoizi de irigat, care m-a rugat să-l contactez prin WhatsApp pentru o colaborare profesională în domeniul irigaţiilor. Ce citeşti şi unde crapă! (M. C.)

● Un cerșetor mergea pe stradă cu o pancartă atîrnată de el: „Sinistrat! Mi-a ars casa. Mi-a ars nevasta. Ajutați-mă!“. De-a dreptul sinistru, nu sinistrat. (A. P.)

● Teoretic, un bărbat sănătos, ale cărui testicule produc zece milioane de celule spermatice pe zi, ar putea repopula singur planeta în șase luni. Dacă ar avea condiţiile necesare. (M. C.)

ÎN CAZUL ÎN CARE SÎNTEȚI DISPERAT DE 1 MARTIE, E VORBA DE UN FIOR

● De cînd s-a lansat primul film cu Harry Potter, 500 de fetiţe au fost botezate cu numele Hermiona. În cazul în care sînteţi în căutare de nume pentru copii… (M. C.)

● Un prieten primeşte într-o dimineaţă un SMS disperat de la colegul său de apartament: „Cred că am fost jefuiţi, dar au luat doar espressorul.“ Cu siguranţă a fost un hoţ tare somnoros. (C. Ş.)

● De 1 Martie, reclama unui magazin de lenjerie: „De Mărțișor, sutienele se poartă la piept“. Bănuiesc că în restul anului, nu. (S. G.)

● Süddeutsche Zeitung relatează, într-un articol, despre jucăriile sexuale inovatoare. Printre altele, e vorba de o păpușă dotată cu inteligență artificială. Păpușa recunoaște vocea și comenzile vocale ale utilizatorului și poate răspunde la comenzi simple. Ba chiar, odată conectată la Internet, poate să-ți spună starea vremii sau indicele bursier. Foarte inteligent. Foarte sexy! (M. M.)

● Într-un supermarket, la casă, cînd să achit, văd niște brichete. Iau una. Și îndată, un fior de mîndrie mă străbate, inima în piept mai cu putere bate. Fiindcă nu-i o brichetă ca oricare alta, e „Bricheta Românului“. (D. S.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.