DUPĂ CUM ARATĂ LUCRURILE, O MICROPARTICULĂ ABRACADABRANTĂ, INJECTATĂ ÎN SISTEMUL SISTEMATIC, TE AJUTĂ SĂ TRĂIEȘTI LA DOI PAȘI DE SOARE

● După cum arată lucrurile, la președinția SUA vor candida Hillary Clinton și Donald Trump. Drept care mă bucur că nu sînt cetățean american. Între ăștia doi, n-am ce alege. Nici America nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● În timp ce tocmai era vaccinată anticancer prima femeie din lume, savanţii au creat o microparticulă umplută cu oxigen care, injectată în sistemul circulator, te ajută să trăieşti fără oxigen. Ne vom întoarce în oceane! (M. C.)

● Am tot văzut, prin Bucureşti, un afiş la un mare concert la Sala Palatului. De fapt, concertul a fost deja pe 9 martie. Doi muzicieni ultra-cunoscuţi: Richard Clayderman şi Gheorghe Zamfir. M-am întrebat: au cîntat într-un concert comun sau au intrat pe scenă în momente diferite? Dar ce mai contează, oricum combinaţia e absolut abracadabrantă. (A. M.)

● Se profilează un nou tip de șofer de taxi: șoferul haiduc. O doamnă dură, cu părul spre roz, mi-a povestit cum companiile de electricitate încarcă sistematic și deliberat facturile consumatorilor. Un domn solid mi-a explicat cum televiziunile manipulează și mituiesc populația pentru a crea știri. Nu pot decît să-mi scot pălăria în fața lor. (I. P.)

● La doi pași de mine s-a deschis o farmacie „Materna“, cu sloganul „Te reparăm noi!“. Ți-ai putea imagina că maternitatea e o instituție cel puțin primejdioasă. (M. P.)

● Scuze de primăvară: „Iartă-mă că mă entuziasmez atît de tare“, îi spune un puști prietenei sale. Dar ea pare orbită de soare și neîncrezătoare. (A. M. S.)

APROPO DE ACEST JOC, AM PRIMIT UN MESAJ DE LA UN DOMN CARE MERGEA PE STRADĂ CU PLANETA ATÎRNATĂ DE EL

● Expresia „vorbeşti în chineză“ are următoarele corespondente în alte limbi: la spanioli e tot chineză, dar la nemţi e spaniolă, la englezi e greacă, la italieni e arabă, iar la islandezi e idiş. Apropo de chinezi, astronauţii infirmă mitul conform căruia Marele Zid Chinezesc s-ar vedea din spaţiu. (M. C.)

„D-a ascunsele. Tot joc de vară. Din toți copiii cari luau parte la acest joc, unul sta cu mînile la ochi și începea a-și căuta camarazii. Cei ascunși căta cum să vină mai curînd a ajunge la locul unde a fost stat cel cu mînile la ochi, cînd s-au ascuns ei; iar el se silea a prinde pe unul din toți, și dacă apuca pe cineva, apoi acel cineva căta să-și acopere ochii, să se facă, după expresia copiilor; iar dacă nu prindea pe nici unul se făcea tot el. Pînă a nu începe jocul, iată cum se alegea cel care trebuia să-și apere ochii, adică să se facă: Se puneau rînd toți copiii care voiau să se joace; unul din ei zicea aceste vorbe și la fiecare vorbă arăta pe cîte unul: Opi secna pi chestin bolin acosti / Țangăr mangăr nac afto, ta afto belenghir buf. Și la care ajungea zicerea buf, ieșea din rînd și iar se repeta aceste vorbe la cei rămași, pînă ieșea toți. Acel ce rămînea fără buf, se făcea cum am zis mai sus.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● În urma folosirii hashtag-ului #solenoid pe Instagram, unde am postat o fotografie cu romanul lui Mircea Cărtărescu, am primit un mesaj de la un domn din China pe nume Zhang, producător de valve pentru solenoizi de irigat, care m-a rugat să-l contactez prin WhatsApp pentru o colaborare profesională în domeniul irigaţiilor. Ce citeşti şi unde crapă! (M. C.)

● Un cerșetor mergea pe stradă cu o pancartă atîrnată de el: „Sinistrat! Mi-a ars casa. Mi-a ars nevasta. Ajutați-mă!“. De-a dreptul sinistru, nu sinistrat. (A. P.)

● Teoretic, un bărbat sănătos, ale cărui testicule produc zece milioane de celule spermatice pe zi, ar putea repopula singur planeta în șase luni. Dacă ar avea condiţiile necesare. (M. C.)

ÎN CAZUL ÎN CARE SÎNTEȚI DISPERAT DE 1 MARTIE, E VORBA DE UN FIOR

● De cînd s-a lansat primul film cu Harry Potter, 500 de fetiţe au fost botezate cu numele Hermiona. În cazul în care sînteţi în căutare de nume pentru copii… (M. C.)

● Un prieten primeşte într-o dimineaţă un SMS disperat de la colegul său de apartament: „Cred că am fost jefuiţi, dar au luat doar espressorul.“ Cu siguranţă a fost un hoţ tare somnoros. (C. Ş.)

● De 1 Martie, reclama unui magazin de lenjerie: „De Mărțișor, sutienele se poartă la piept“. Bănuiesc că în restul anului, nu. (S. G.)

Süddeutsche Zeitung relatează, într-un articol, despre jucăriile sexuale inovatoare. Printre altele, e vorba de o păpușă dotată cu inteligență artificială. Păpușa recunoaște vocea și comenzile vocale ale utilizatorului și poate răspunde la comenzi simple. Ba chiar, odată conectată la Internet, poate să-ți spună starea vremii sau indicele bursier. Foarte inteligent. Foarte sexy! (M. M.)

● Într-un supermarket, la casă, cînd să achit, văd niște brichete. Iau una. Și îndată, un fior de mîndrie mă străbate, inima în piept mai cu putere bate. Fiindcă nu-i o brichetă ca oricare alta, e „Bricheta Românului“. (D. S.)