Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE OMOPLATUL DEZGOLIT
AL UNEI FETE, INTERJECȚIA „MNO“ (ADICĂ UN FEL DE TRADIȚIE
ÎN ALTE PĂRȚI ALE LUMII)
A FOST CONSIDERATĂ
SCANDALOS DE AROGANTĂ

● Pe omoplatul dezgolit al unei fete care stătea în fața mea, într-un vagon de metrou aglomerat, circula nestingherit un mic păianjen. Îl urmăream, neîndrăznind totuși să-i atrag atenția posesoarei. Păianjenul a dat de un mic coș și s-a oprit acolo o vreme, parcă să-l cerceteze. Apoi a pornit mai departe spre gît. Mă așteptam ca dintr-o clipă în alta fata să-l simtă și să l plesnească. Nu s-a întîmplat asta, iar la următoarea stație a coborît, în vreme ce păianjenul dispărea pe undeva prin părul ei blond. (A. M.)

● Interjecţia „mno“ – cea mai recentă contribuţie a Ardealului la dezvoltarea limbii române. (M. C.)

● Două afirmaţii făcute în timpul şi după meciul pierdut cu Albania m-au făcut să mă gîndesc la estetică şi la filozofie: „Dacă ne bat, nu ne bat cu talent în teren, ci cu sufletul lor mare“ (comentator român) vs. „Ne-am dorit prea mult victoria şi de aceea am dezamăgit“ (fotbalist român). Adică un fel de tradiţie şi talent personal vs. voinţă de putere. (M. C.)

● În 2015, 65,3 milioane de oameni au încercat să părăsească zonele de conflict și să se refugieze în alte părți ale lumii, spune Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați. Ca să vă faceți o idee, e vorba despre o cifră comparabilă cu populația unei țări ca Franța sau ca Marea Britanie. Iar 51% din ei sînt copii. (A. M. S.)

● La vremea ei, afirmaţia lui Hagi „Ar trebui să ne faceţi statuie!“ a fost considerată scandalos de arogantă. Acum, după ce Naţionala de fotbal a ajuns cum a ajuns, impertinenţa cu pricina a devenit un adevăr nostalgic. Pe atunci, Hagi era doar Rege; acum aflăm că a fost şi Profet. (M. C.)

AM OBSERVAT CĂ PREPARATELE
CU ȚIPETE, CONFORM ETICHETELOR, ÎNTREȚIN VITRINA

● Lîngă raftul unui supermarket, un tînăr s-a oferit să-mi dea informații despre produsele de bărbierit Gillette. Adică despre niște lucruri a căror evoluție o urmăresc de mai bine de treizeci de ani, timp în care le am și tot folosit, ca orice bărbat, probabil. Ui­tîn­du mă atent la tînărul promoter, am observat că n avea fir de păr pe față, nu pentru că ar fi fost bine bărbierit, ci pentru că nu părea să-i fi crescut vreodată barba. Cred că privirea mea surprinsă a fost atît de elocventă, că bietul băiat a bîiguit imediat un fel de scuză și a dispărut. (A. M.)

● Într-un supermarket, la raionul de mîncare sănătoasă, pentru viață lungă și bio, printre preparatele cu quinoa, linte și alte boabe, au apărut cutiuțe cu colivă. Am virat, instantaneu, către raionul cu mezeluri. (S. G.)

● Pe una din ușile unei clinici din Leipzig scrie mare Kreißsaal, adică „sală de țipete“. Aflu că înseamnă „sală de nașteri“. Necruțătoare limbă, germana. (M. P.)

● În Aiud, tomberoanele, lucinde-strălucinde, rînduite pe căprării conform etichetelor, rîd în soare. Iar coșurile de gunoi, atîrnate galeș de stîlpii de beton, le țin isonul. Deci se poate. Se pare însă că și trecătorii își au partea lor de contribuție… Cu atît mai mult, așadar. (R. M.)

● „Pe lîngă numeroşii evrei, care au un cartier al lor aparte, unde îşi întreţin şi un teatru, elementul fundamental al populaţiei Bucureştiului sînt ţiganii. Nicăieri în altă parte nu veţi vedea aşa de mulţi ca aici, căci sînt cîteva mii. Sînt muncitori zilieri, zidari, cazangii, muzicanţi şi Dumnezeu mai ştie ce încă, iar jumătăţile lor fac curăţenie, spală, calcă şi vînd flori“ – din notele de călătorie din 1901 ale jurnalistului ceh Josef Štolba, în care se vede cine a ridicat cu adevărat Bucureştiul. (M. C.)

● În vitrina unei farmacii, un afiș ne invită să „testăm Nucita“. Trebuie că așa s-au păcălit toți cei care au fost găsiți vinovați de plagiat, folosind „Nu cita“. (C. Ș.)

STĂTEAM PE MARGINEA PATULUI MEU ȘI AM SPUS: „PÎNĂ LA URMĂ,
MI-E FOARTE CLAR DE CE MĂ POT
LIPSI DE CINEVA“

● Presa americană de o anumită culoare informează că Donald Trump l-ar fi angajat în campania sa electorală pe pastorul Frank Amedia din Ohio anume pentru a menţine contactul cu mediile creştine în care acesta are mare audienţă. Amedia este faimos în rîndul anumitor americani pentru că, în 2011, ar fi oprit prin puterea rugăciunii sale un tsunami iscat de un puternic cutremur din Japonia ce ameninţa să devasteze o insulă din Hawaii pe care se afla, întîmplător, fiica sa. Într-o emisiune TV, Amedia, care se prezintă ca „pastor, profet, vindecător, apostol, învăţător, evanghelist“, a povestit minunea aşa: „Stăteam pe marginea patului meu şi am spus: «În numele lui Iisus, declar că acest tsunami se opreşte acum. Declar că apele se retrag. Tată, pe insula aceea se află fiica mea, iar eu sînt fiul tău, aşa că trebuie să o păzeşti».“ Şi tsunami-ul s-a oprit la cîteva sute de metri de insulă. Campaniile electorale americane devin nu doar din ce în ce mai scumpe, ci şi din ce în ce mai spectaculoase. Cu adevărat, de urmărit… (S. V.)

● Dintre toate meciurile de pînă acum de la Euro 2016, cel mai tare, de departe, a fost cel dintre postul german de televiziune ZDF şi telespectatorii săi microbişti. Conducerea postului a hotărît să iasă la atac cu o femeie comentator. Şi, pentru că mulţimea de microbişti misogini s-a revoltat, au mai pus-o încă o dată. Pînă la urmă, corectitudinea politică va învinge. Chiar şi la fotbal. (M. M.)

● Titlu pe libertatea.ro: „Moartea misterioasă a superbei Ramona, în vacanță. A căzut de la balcon, în Tenerife“. Nu mi-e clar: 1) cine era Ramona; 2) de ce trebuie să aflăm noi chestii despre ea (doar pentru că era superbă?); și, mai ales, 3) unde era balconul de-a căzut din el direct în Tenerife. Mi-e foarte clar însă, după ce văd asemenea titluri, de ce moare presa. (M. V.)

● Un pliant Hornbach le oferă iubitorilor de cîini un produs nou și un nou cuvînt: „Bosch Adult Maxi, hrană completă destinată cîinilor adulți mofturoși, datorită palatabilității crescute“. De Bosch Adult Maxi cred că mă pot lipsi, dar palatabilitatea aș păstra-o. (D. S.)

● Cineva observa că, după cum s-a comportat și cum a vorbit în chestiunea cu Brexit-ul, fostul primar al Londrei s-a dovedit a fi mai degrabă un Boris decît un Johnson. (A. M.)

Foto: E. Alexandrescu, C. Tudor

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.