Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Cu ochii n 3,14 png

DACĂ VĂ ÎNTREBAŢI 
DE CE, LA NOI, 
LUMEA NU PICURĂ CÎND PLOUĂ:
NICĂIERI NU MAI EŞTI FERIT 
DE SIMBOLURI AGLOMERATE 

● Dacă vă întrebaţi de ce melcii au o memorie aşa slabă, ei bine, savanţii au descoperit-o şi pe-asta: din cauza stilului de viaţă stresant. Probabil, probleme imobiliare şi de punctualitate. (M. C.)

● Printre şoferii de taxi uimitori, am descoperit o nouă categorie: şoferii psihologi, şi chiar psihoterapeuţi. Însă doar pentru doamne şi domnişoare. „Pentru a le elibera de balastul de la servici, ca să se ducă acasă curate“ – după cum ne-a spus unul dintre reprezentanţii noii posibile bresle. Apoi a adăugat: „Cei de acasă îmi mulţumesc.“ Să mai spună cineva că, la noi, lumea nu face psihoterapie. Ambulantă. (I. P.)

● Pe 12 noiembrie anul trecut, i-am scris unei firme germane de instalaţii, care îmi vînduse o baterie de chiuvetă defectă, că unul dintre robinete picură, şi am încheiat cu întrebarea disperat-politicoasă: „Ce se poate face?“ La mai bine de trei luni, după ce renunţasem să mai aştept o reacţie şi reparasem robinetul singur, strîngîndu-l mai tare, primesc cel mai concis răspuns tardiv pe care l-am văzut vreodată: „Strîngeţi mai tare!“ (M. P.)

● Candidata pentru Primăria Parisului din partea UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, a venit cu propunerea ca staţiile de metrou abandonate să fie transformate în piscine publice. Cam ca staţiile de metrou funcţionale din Bucureşti atunci cînd plouă, dar igienizate, iluminate şi decorate. (M. C.)

● Duminica trecută, parcul tematic Legoland din Windsor, Anglia, planificase o „zi întreagă de distracţii“ pentru nişte familii musulmane. Vestea a umplut de furie extremiştii britanici de dreapta, care au început să trimită ameninţări cu moartea pe adresa conducerii parcului. Drept urmare, „ziua întreagă de distracţii“ a fost anulată. Nicăieri nu mai eşti ferit de politică/religie pe lumea asta. (L. V.)

● Ca în fiecare an, în preajma zilei Sfinţilor Mucenici, prin magazine au apărut „kit-urile de mucenici“. Nu au patimi, ci doar simboluri ale infinitului, din cocă, alături de nucă, rom şi scorţişoară. (S. G.)

● Aflăm dintr-o ştire de pe Yahoo! că, pe măsură ce aurul, argintul sau cuprul extrase din mine se împuţinează, un nou tip de minerit, numit „mineritul urban“, ar putea înlocui, treptat, vechiul minerit. Mai exact, toate aceste metale vor fi extrase nu din mine, ci din telefoanele mobile, din tabletele şi calculatoarele pe care sîntem gata să le aruncăm la gunoi. Însă pe „minerii urbani“ deja îi putem întîlni prin autobuze şi alte locuri aglomerate, ei muncesc în avans şi undercover. (A. P.)

IATĂ CĂ ROMÂNIA 
NU EXPORTĂ 
DOAR PERSOANE DE CAUCIUC

● Tentativă de fraudă electorală în Franţa. La Saint Denis, pe lista electorală s-au înscris 86 de cetăţeni provenind din România. Cu toţii au aceeaşi adresă de domiciliu. Iată că România nu exportă doar forţă de muncă ieftină, ci şi alegători bine antrenaţi. E un fel de metodă „Autobuzul“ într-o variantă îmbunătăţită. (M. M.)

● Am auzit că există Agenţia Naţională a Traficului de Persoane. Cum „a“? Adică traficul de persoane şi-a făcut agenţie? (M. V.)

● China nu produce doar pantofi de cauciuc, chiloţi de plastic, cearşafuri de hîrtie şi suveniruri din tablă, ci, mai nou, a ajuns pe locul trei mondial, după Uniunea Europeană şi Statele Unite, la numărul articolelor de cercetare ştiinţifică. Deocamdată însă, studiile chinezeşti sînt citate şi menţionate doar de către cercetătorii din Coreea de Sud şi Taiwan. (M. C.)

N-AM ÎNŢELES TEORIA (DIN 1931)
DESPRE 
ORIGINEA DISCUŢIILOR RECENTE

● La o televiziune de ştiri se vorbea despre o firmă, al cărei nume fusese menţionat în fugă şi nu l-am prins, care, în ziua de 8 Martie, a dat liber tuturor femeilor. În imaginile care însoţeau această informaţie apărea sediul DNA din Craiova. M-am gîndit că procuroarele vor primi liber de Ziua Femeii (sau inculpatele?)… Pe urmă am realizat că 8 Martie cade sîmbătă, adică într-o zi liberă, şi n-am mai înţeles absolut nimic. (A. M.)

● Medicii spitalului londonez Great Ormond Street şi-au propus să crească urechi, nasuri şi alte cartilagii, pornind de la celule stem recoltate din grăsime. Piftia din urechi (de porc) ar putea deveni noua supă primordială, cum numea Aleksandr Oparin teoria sa despre originea lumii, în proaspăt constituita şi deja înfometata Uniune Sovietică. (M. P.)

● Prin Bucureşti a apărut un lanţ de simigerii numite Zaraza (personaj inventat de Ion Pribeagu pentru un tango din 1931 cîntat de Cristian Vasile), care foloseşte imaginea lui Ibrahim Ferrer (muzician cubanez, membru al Buena Vista Social Club, mort în 2005). Cum adică, ce au în comun toate astea?! (M. C.)

● Îmi spune un prieten care e bursa discuţiilor din sauna clubului la care merge: criza din Ucraina şi uleiurile aromatice de proastă calitate pe care le cumpără unii din Obor. Combinaţia mi se pare perfectă. (A. M. S.)

● „Du-te dracu’!“, vechea trimitere a preopinentului pe un traseu diabolic, pare a fi suferit o schimbare de direcţie, inspirată de evenimente relativ recente. Deunăzi, trecînd printr-o piaţă, am auzit-o pe una strigîndu-i alteia: „Du-te la Tanacu, te-aşteaptă Tanacu!“. (D. S.)

Foto: I. Leonard

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.