Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SINGURELE ORGANISME

DESPRE CARE SE SPUNE

CĂ AR PUTEA SUPRAVIEŢUI

UNEI GLUME PROASTE SÎNT ROMÅNII CARE IMITĂ NECHEZATUL ECRANIZAT

● Diavolii tasmanieni, o specie pe cale de dispariţie, sînt foarte violenţi cînd vine vorba de sex. În schimb, în procesul de reproducere a gîndacilor, singurele organisme despre care se spune că ar putea supravieţui unei apocalipse nucleare, masculii tandri sînt preferaţi celor războinici. Asta la animale. (M. C.)

● Mihai Trăistariu vrea să dea în judecată site-ul Times New Roman care a publicat mai multe articole satirice cu/despre el. Cică „pentru glume proaste“. Dacă spun că asta chiar e o glumă proastă, o să mă dea şi pe mine în judecată? (M. M.)

● Pe un pliant electoral al europarlamentarului PSD Cătălin Ivan găsit în cutia poştală, citesc, printre altele, că în mandatul său a acordat „sprijin pentru românii care au votat la referendumul din 2012“. Obiceiul prost de a aburi lumea cu lăudăroşenii (şi proasta folosire a limbii române) îi joacă o festă parlamentarului. Căci nu e clar căror români le-a acordat sprijin: celor care au votat pentru suspendarea preşedintelui, sau tuturor celor care au votat? (M. V.)

● La ce mai pot rîde oamenii în toată firea într-un autobuz plin, peste capetele celorlalţi călători? La sunetul unui telefon care imită nechezatul unui cal. Nu şi-au pierdut cu toţii inocenţa… (I. P.)

● Actriţa Scarlett Johansson l-a dat în judecată pe scriitorul francez Grégoire Delacourt pentru că, în romanul La première chose qu’on regarde, îndrăzneşte să aibă un personaj feminin pe care alte personaje din carte îl confundă cu Scarlett Johansson. Actriţa nu vrea ca romanul să fie tradus sau ecranizat. Autorul spune că i se pare un gest „mai degrabă trist. Mă sperie teribil gîndul că judecătorii pot avea un cuvînt de spus atunci cînd vine vorba de un personaj literar.“ Pînă cînd se va lămuri chestiunea, puteţi citi, de acelaşi Delacourt, romanul Lista dorinţelor mele, a cărui traducere în română n-a reuşit nimeni s-o împiedice. (L. V.)

PE DE O PARTE, E BINE CĂ

O REALITATE INVIZIBILĂ ÎŞI ETALEAZĂ HARTA. PE DE ALTĂ PARTE,

E O PERFORMANŢĂ ULUITOARE

SĂ STAI AICI

(MAI EXACT, ÎN ZONA ACASĂ)

● Ca să facă economie, agenţii din Ilfov vor fi trimişi în misiune cu autobuzul sau cu trenul. Şeful Inspectoratului de Poliţie a emis ordinul, iar subordonaţii trebuie să-l pună în aplicare. Mi se pare un experiment cel puţin interesant. Pe de o parte, e bine ca infractorii să vadă dacă rezistă psihic la condiţiile de transport în comun. Pe de altă parte, mă gîndesc că, dacă s-ar extinde această practică, CFR-ul ar putea deveni, în sfîrşit, rentabil. (A. M. S.)

● Studiile arată că 1) sîntem cu adevărat conştienţi de ceea ce spunem abia după ce rostim cuvintele; şi 2) comunicarea cu cei aflaţi în comă este deja o realitate pusă în practică de către cercetătorii de la Cambridge. Nu ştiu exact ce spune asta despre viitorul comunicării interumane. (M. C.)

● Pentru a nu ştiu cîta oară, un grup de cercetători a descoperit că primele galaxii s-au format în jurul unor aglomeraţii de materie misterioasă, invizibilă, numită „materie neagră“. O reprezentare devenită obsesivă, o imagine indiscretă, obscenă, de budoar: nebuloasa, „negreala“ din spatele strălucitoarelor, explozivelor, expansivelor galaxii. Încep să mă întreb în ce măsură mai contează culisele. (M. P.)

● În prag de alegeri europarlamentare, pe ziduri, pe stîlpi sau deasupra străzilor atîrnă chipuri ieşite parcă la chetă de voturi: unii promit să „ridice România“, adăugînd o undă de fitness: „mişcarea face schimbarea“; alţii sugerează că vor aduce „Europa în casa ta“; mai sînt şi dintre cei care îşi etalează atuurile, fără perdea: „demnitate şi competenţă“ sau „experienţă şi continuitate“. Cea mai la obiect este imaginea unui grup de politicieni care încearcă din răsputeri să fie fermecători sub sloganul „Eurocampionii“ (le mai lipsea o costumaţie de tip Superman). Un singur anunţ nu se vede pe nicăieri: „Circul a venit în oraş“. (S. G.)

● Liga Anti-Defăimare din SUA (ADL) a dat publicităţii un studiu referitor la atitudinea faţă de evrei în 100 de ţări. Printre ele, şi România, unde 35% din populaţie are opinii antisemite (sîntem cu un singur punct peste media est-europeană). Din ce văd eu pe harta celor de la ADL, zilele astea cel mai bine e să fii evreu în Oceania, unde doar 14% din populaţie e antisemită. (L. V.)

● Săptămîna trecută, cea mai scurtă şedinţă din istoria Parlamentului Romåniei a durat 23 de secunde. Pe ceas. E o performanţă uluitoare, demnă de Cartea Recordurilor. Merita să fie consemnată. (A. P.)

● În tramvaiul 1 dau locul unui băieţaş de vreo 4 ani, cu bunica. Puştiul s-a prelins leneşoi pe spătar. „Ţi-am spus de acasă să stai în picioare, ai înţeles?“ Încerc o vorbă bună. Nu era cîtuşi de puţin un Goe. Şi dacă ar fi fost? Ar fi ajuns celebru… N-a fost chip. Am vrut să-l ţin în poală. Interzis. „Dacă nu te scoli de pe scaun, te las la spital.“ Într-adevăr, au coborît la „Grigore Alexandrescu“, după ce, preţ de vreo şase staţii, copilul a stat în picioare, bălăngănindu-se în toate părţile, cu fruntea lipită de drugii de metal. Dar odată ajunşi la spital, lupul a fost dovedit, iar Scufiţa Roşie şi Dl Goe şi-au dat mîna într-un proiect de spus poveşti, pe monitoarele din tramvaiul 1, pentru bunici rătutite. În parteneriat cu Primăria Capitalei. Aşa-i că sună bine?! „Noapte bună, băieţaş! Să asculţi de bunica.“ (R. M.)

● Cine moare ajunge la cimitir. Iar cine o mierleşte ajunge, s-ar putea crede, la Cimitirul Mierlari. Cimitirul Mierlari din Jilava are şi pagină de Facebook. Este înscris la rubrica „Reşedinţă & altele“, cu parametrii: „2 persoane au fost aici“ (cimitir nou, se pare) şi „0 persoane apreciază asta“ (de înţeles). (M. P.)

● Urmele de polen şi sporii fosilizaţi descoperiţi în sedimentele de pe fundul oceanului arată că în Antarctica au existat cîndva (mai exact, în eocen) păduri tropicale. Pe atunci, în Antarctica temperaturile erau asemănătoare cu cele de azi de la ecuator, creşteau palmieri, iernile erau blînde, în mare parte fără îngheţ. Prin urmare, ce atîta agitaţie cu încălzirea globală!? Ni s-a mai întîmplat o dată, doar că eram prea mici ca să ne amintim. (M. C.)

● Un anunţ afişat într-un hypermarket Cora ne pune la curent cu ultimele evoluţii din zona implementării: „Stimaţi clienţi, vă informăm că raionul Grădină a fost implementat lîngă raionul Legume-Fructe“. (D. S.)

● Cică Gigi (mai nou, George) Becali ar fi încălcat toate regulile pe care ar fi trebuit să le respecte un deţinut într-o permisie de 24 de ore, se plîng oficialii de la penitenciarul Poarta Albă, care vor să demareze o anchetă. El trebuia să meargă cuminte acasă, să-şi vadă familia în linişte şi să se întoarcă înapoi la ora stabilită, nu să dea declaraţii cu iz politic presei şi nici să intre la telefon, în direct, în emisiuni televizate. Păi, nu tot ei l-au eliberat pentru bună purtare? (A. P.)

Foto: D. Purgaru

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.