Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 539 din 12-18 iunie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

OMUL ESTE CEVA SUAV 
CU SUFLET ELECTRIC 

● Domnul Ionuţ Caragea, care se prezintă „colaborator la peste 150 de reviste din ţară şi străinătate“, ne-a trimis o selecţie de citate din noua lui carte de panseuri, Sindromul nemuririi, însoţite de următorul mesaj: „Dacă doriţi să le publicaţi, menţionez că nu am pretenţii materiale şi las la alegerea dumneavoastră selecţia citatelor.“ Iată, dorim să le publicăm şi am ales cîteva: „Omul este un bulgăre de pămînt cu suflet nemuritor, lovit de valurile timpului. Pămîntul se erodează zi de zi, devine praf şi pulbere, dar sufletul este eliberat în universul nemuririi lui“; „Timpul nu-i decît un angajat al nimicniciei care ridică resturile de pe strada speranţelor deşarte şi le depozitează în spaţiul insalubru al morţii“; „Ar trebui să plîngem cu lacrimi cenuşii, să aibă şi ele culoarea amărăciunii noastre. Ce palidă consolare sînt norii negri care se adună pe cerul făgăduinţei“; „Cioran spunea că «prin orice lacrimă ne priveşte Dumnezeu»; aş exclude, totuşi, «lacrimile de crocodil»“; „Adevăratul pictor al cuvintelor este acela care îşi face autoportretul cu ochii închişi pe pînza imaculată a sufletului“; „Dacă gîndurile noastre ar ţine loc rugăciunilor, în biserici ar fi bineveniţi doar copiii“; „Tot ce-a mai rămas între noi este spaţiul aceasta infinit: WorldWideWeb.Vinoacasă.Com“’; „La poarta nemuririi se sinucide blînd iluzia vieţii.“ (M. C.)

● În troleibuzul 66, vizavi de Bucur Obor, vecinul de scaun se ridică, după ce îngurgitase o doză de bere, îndreptîndu-se spre uşă. „Aţi uitat ceva“, îl fac atent, arătînd spre tinicheaua abandonată la piciorul scaunului. „Da’ ce, te deranjează?“ „Şi pe mine mă deranjează“, intervine domnul din faţa mea. „Ce vrei, bă, tu vorbeşti, te razi o dată la două săptămîni… ai?“, şi coboară grohăind şi înjurînd. „Vorba lui Brâncuşi: «V-am lăsat proşti şi săraci şi v-am găsit şi mai proşti, şi mai săraci»“, comentează cu tristeţe domnul cu barbă, din faţa mea. „Şi mai mulţi…“ adaug, ca pentru mine. „Nu neapărat. Au mai fost şi războaie…“, punctează, ca pentru sine, acelaşi domn. (R. M.)

● O inscripţie în tramvaiul 1: „Mancaias oci lu Lenuta micuta (pe Facebook). Daca vezi asta sun-ama!“. N-am înţeles nimic, însă probabil era ceva suav. (A. P.)

● Un urs din Canada s-a căţărat pe un stîlp electric, ca să scape de nişte cîini, şi a adormit acolo, în aer. S-a întîmplat în Shellbrook, Saskatchewan. (L. V.)

TOT CE-A MAI RĂMAS ÎNTRE NOI
ESTE SPAŢIUL LUMINAT DE JOS
PRIN RICOŞEU, UNDE A DOUA ZI
COPIII VOR AJUNGE BRICHETE

● A apărut, în sfîrşit, o poreclă binemeritată pentru utilizatorul excesiv, vicios, absorbit peste măsură de telefonul cu ecran tactil: smartphone zombie. Îl vedeţi cel mai bine pe înserat, aplecat asupra telefonului, cu chipul luminat de jos, ca personajele malefice din filmele clasice, gîdilînd de zor ecranul şi tastînd cu nefirească îndemînare mesaje către orişicine, numai către cei de faţă nu. (M. P.)

● „Sînt dispus să candidez la preşedinţie, dacă îmi va propune cineva“, a zis dl Klaus Iohannis. Eu m-am cam plictisit de stilul ăsta eufemistic-modest-prin ricoşeu. Toţi candidaţii fac pe mimozele şi folosesc formule de genul „îmi voi asuma responsabilitatea“, „sînt dispus să…“, „dacă se va pune problema, atunci voi accepta să…“ etc. Vreau să apuc şi eu momentul cînd vremea mimozelor va trece şi cine vrea să fie preşedinte o s-o spună fără ocolişuri (eventual cu cîţiva ani înainte să candideze, ca să-l ştim şi noi din timp): „Vreau să fiu preşedinte.“ (M. V.)

● Potrivit Mediafax, „Un bărbat de 80 de ani, din comuna băcăuană Vultureni, a fost uitat încuiat trei zile în sediul primăriei din localitate, unde se dusese după o adeverinţă, edilul susţinînd că bătrînul s-a simţit bine cît a stat închis în clădire, altfel ar fi deschis o fereastră şi ar fi strigat după ajutor.“ (L. V.)

● S-a descoperit cine a furat taragotul lui Dumitru Fărcaş – un bucureştean de 38 de ani din sectorul 3. Taragotul a fost predat poliţiştilor de un alt individ, care l-ar fi găsit duminică pe o bancă, în timp ce făcea jogging. Apoi, a doua zi, acesta şi-a schimbat declaraţia şi a spus că, de fapt, l-ar fi cumpărat de la hoţi cu 100 de lei. Propun şi un titlu pentru această schiţă absurdă: „Din aventurile urbane ale taragotului“. (A. P.)

● De 1 iunie, Ziua Copilului, un grup de copii a vizitat Casa Parlamentului. La clasica întrebare a reporterilor „Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?“, cei mai mulţi au declarat ferm: „politician“. Întrebaţi, din nou, de ce această aspiraţie, copiii au răspuns în cor, entuziasmaţi, că au fost convinşi de „frumuseţea“ sălilor vizitate. Oare asta să-i fi motivat, de fapt, şi pe politicienii noştri să ajungă politicieni? (S. G.)

● Fără glumă, sînt convins că printre politicienii din România sînt unii care nu înţeleg cu nici un chip afirmaţia pe care Barack Obama a făcut-o în Polonia, săptămîna trecută, cum că „liderii trebuie să lupte împotriva corupţiei, nu să fure de la cetăţeni“. Alţii, care înţeleg mai multe despre politică, vor ajunge cu siguranţă la concluzia că e o afirmaţie de formă, dar că aşa dă bine să vorbeşti, dacă eşti preşedintele Americii. (A. M.)

● În tramvai, un vînzător ambulant îşi strigă marfa: brichete, pixuri, autocolante „cu Iisus care a suferit“. (D. S.)

PÎNĂ LA URMĂ, 
DRUMUL SPRE NIMIC ESTE MINUNAT

● Cică arheologii au descoperit cei mai vechi pantaloni din lume. Au 3300 de ani. Sînt chinezeşti. Mda. Pînă la urmă o să descoperim că şi istoria e tot made in China. (M. M.)

● Pe drumul spre Cluj văd scris cu litere imense pe o dubiţă: „Firma de mutări mobilă Mutanţii“. Cu numele ăsta e posibil să le meargă bine prăvălia. (A. M. S.)

● Culmea mîncării de spital: o zeamă roşie, cu iz de bulion şi cerculeţe de grăsime, în care nu pluteşte nimic. Pe lîngă asta, macaroanele tot cu nimic ori piureul apos cu două felii de pîine sînt nişte delicatese. (I. P.)

● Au fost publicate scrisorile lui Einstein către prima lui soţie, Mileva Maric, din care aflăm că, pentru a nu divorţa de ea, savantul i-a pus o serie de condiţii: să facă curăţenie în casă, să-i spele hainele, să-i servească masa la el în cameră de trei ori pe zi, să nu se aştepte la sex şi, mai ales, să nu-i vorbească fără consimţămîntul lui. Femeia a fost de acord, însă, în cele din urmă, cei doi tot au divorţat. Einstein avea deja o aventură îndelungată cu verişoara lui, Elsa Einstein, iar, după pronunţarea divorţului, era cît pe ce să se căsătorească cu fiica acesteia. S-a căsătorit însă cu Elsa, care-i scria unei prietene: „Albert este minunat, dar viaţa cu el este epuizantă şi complicată.“ (M. C.)

Foto: Ş. Georgescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.