Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

PENTRU PESIMIŞTI: INDEMNIZAŢIA  DE COAFAT NU VA MAI FI  CU ARTIFICII. PENTRU OPTIMIŞTI:  SE GĂSESC BIO-ŢAPI ISPĂŞITORI 

● Rezerva Federală americană a suspendat punerea în circulaţie a peste un miliard de bancnote de 100 de dolari. Bancnotele ar fi urmat să fie puse în circulaţie în februarie şi fuseseră tipărite după o matriţă nouă. Designul are o grămadă de îmbunătăţiri, tiparul e realizat cu o cerneală specială, hîrtia conţine o mulţime de elemente de siguranţă noi. Din cîte se pare, tehnologiile novatoare folosite pentru a contracara tentativele de falsificare au eşuat şi biletele s-au imprimat greşit. Două concluzii. Pentru pesimişti (şi sceptici): decizia de a imprima dolari noi era oricum greşită; pentru optimişti: mai binele e duşmanul binelui. (M. M.)  

● Cînd eram eu mic, cuvîntul „mama“ era o chestie de bine. Poezii pentru mama, ziua mamei, mama apărînd prin abecedare, mama era cool. Acum ce a păţit mama? De ce toate mamele sînt „mămici“?. Indemnizaţia pentru mămici, mămicile protestează, mămicile fac şi dreg. Dar mamele ce au păţit, dom’le? La fel, copiii nu mai sînt copii, sînt „copilaşi“, cu varianta enervantă „îngeraşi“. Hai, serios! Un popor de mămici şi copilaşi va naşte o naţiune de infantile şi infantili, care îţi vor da „bănuţi“ rest, îţi vor anunţa taxiul în cîteva „minuţele“ etc. Şi nici nu pot să iau în serios pe cineva care se proclamă „mămică“, ar trebui să se sesizeze Autoritatea de Protecţie a Copilului şi să le ia copiii ălora de se declară „mămici“. Pentru că dacă cineva e „mămică“ pare că are nevoie, la rîndul său, de o mamă, deci nu trebuie să i se lase copilul pe mînă. Vreau mamele înapoi, e dreptul nostru de oameni mari. (La cîteva ore după ce am trimis spre redacţie notiţa precedentă despre mamele devenite mămici, Traian Băsescu zice şi el la televizor: „În ultima vreme, România nu mai are femei, are mămici. Nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara a devenit o ţară plină de mămici şi bebeluşi“. Ca să vezi, ne enervăm din aceleaşi lucruri! Mă gîndesc să candidez.) (C. G.

● Cînd m-am întors de la Timişoara cu trenul, un tip a scos din desagă şi mi-a pus pe banchetă următoarele: o iconiţă, un penar, un carneţel, un set de pixuri, un set de clame de păr, o unghieră, o pilă, un kit de coafat, trei tipuri de lanterne, un set de şurubelniţe şi o mini-veioză. În ritmul ăsta, în curînd vom putea cumpăra electrocasnice, bormaşini şi mobilier, direct din vagonul-restaurant. (M. C.

● „S-ar putea s-o facem. Dar nu va mai fi cu artificii şi fum, cu machiaj şi jocuri de lumini. Vom fi rockeri renăscuţi şi o vom lua de la capăt… Dar e destul timp pentru asta, nu!? Destul timp.“ – John Lennon, vorbind despre posibilitatea unui nou turneu The Beatles în ultimul său interviu, luat cu trei zile înainte de a fi împuşcat, pe 8 decembrie 1980. (M. C.

● Mai nou, pentru orice merge prost în ţara asta, la orice nivel şi în orice domeniu, se găsesc ţapi ispăşitori punctuali: Boc şi Guvernul… De pildă, la Sala Palatului, cu ocazia unuia dintre concertele de Crăciun, aşa a justificat singura plasatoare ascunsă doar într-un capăt al sălii lipsa celeilalte, din capătul opus. La fel a motivat, la Circa Financiară, un angajat schimbările în diverse proceduri despre care „beneficiarii“ nu au fost informaţi. (I. P.)  

● E la modă „bio“, am înţeles. Dar – vorba arhimandritului bulgar – se şi exagerează mult. Primesc, bunăoară, un comunicat de presă cu titlul „Petreceţi sărbătorile bio!“. Adică? Să mîncăm bio-sarmale, bio-cîrnaţi, bio-caltaboş, bio-piftie şi bio-şoric? Bine. Aşa să facem. Dar mai întîi să tăiem bio-porcul. Crăciun bio-fericit! (M. V.

PENTRU PESIMIŞTI: FIECARE ZODIE TRECE PRIN STOMAC.  PENTRU OPTIMIŞTI: OBIŞNUIŢI-VĂ  CU IDEEA CĂ ÎN ROMÅNIA  S-A RECURS LA O EXTINDERE  DE CALENDAR 

● La emisiunea lui Dan Capatos, o domnişoară a prezentat timp de vreo jumătate de oră „horoscopul de sărbători“, fiecare zodie în parte fiind analizată în detaliu. Am reţinut doar atît: dacă vreţi să vă meargă bine, nu mîncaţi şi nu beţi în exces! A doua zi, a fost invitat primarul Piedone pe motiv că ţinea cură de slăbire. Or fi fost înţeleşi? (A. P.

● Biata violonistă coreeană Min-Jin Kym a mîncat, se pare, cel mai scump sandwich existent pe piaţa europeană,  de un milion şi ceva de euro, cam cît ar fi costat vioara Stradivarius care i s-a furat în timp ce-şi potolea glicemia. Să mai zică cineva că dragostea (de muzică, în cazul de faţă) nu trece prin stomac! (S. S.

● Două faze de săptămîna trecută: Radu Tudor, la Antena 3, zice că lui László Tökés ar trebui să i se retragă cetăţenia şi să fie expulzat pentru ce a declarat despre Ziua Naţională. Peste nici două minute, acelaşi Tudor face o criză de nervi legată de strategia de securitate naţională şi ţipă spre cameră: „Obişnuiţi-vă cu ideea că în România e democraţie şi avem dreptul la liberă exprimare!“ Frumos gînd, dar nu şi pentru unguri. A doua zi, merg cu unul dintre mulţii nevricoşi care, la Bucureşti, se numesc taximetrişti. Omul se bagă peste toţi, înjură, conduce în stilul „mă laşi să trec sau intri în mine“. Pe Dorobanţi spre Romană era coloană din direcţia opusă, dar vrea să facă stînga. Asta însemna ca vreun şofer din coloană să-l lase să treacă. Atunci a început să se lamenteze: „Ce oameni, dom’le, ce vipere, nu te-ar lăsa nici morţi, ce suflete haine, dom’le!“ (C. G.

● Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat în Marea Britanie pe baza mandatului internaţional emis de autorităţile suedeze, acuzat de o infracţiune care cică se cheamă „sex pe nepregătite“. Infracţiunea suedeză se referă la relaţiile sexuale dintre oameni, doar că în cazul de faţă s-a recurs, probabil, la o extindere de interpretare. Pentru că, după cum toată lumea ştie, pe nepregătite, ba chiar prin surprindere, au fost luate diplomaţia, serviciile secrete şi armata americană. Ele sînt domnişoarele pe care, cu certitudine, distinsul domn şi-a permis să le dezbrace fără consimţămîntul lor. (A. M.

● Blue Air îşi va întîmpina pasagerii cu un calendar în care apar stewardese în ipostaze sexy. Am văzut cîteva poze: sînt foarte sexy. Cum ar veni, Blue Air îţi dă aripi. (M. M.

PENTRU PESIMIŞTI:  UN PRINŢ NECROFIL VREA DATELE BIOMETRICE ALE UNOR CĂRŢI. PENTRU OPTIMIŞTI: RUSIA SUGEREAZĂ CĂ NEA COSTEL NU ŞTIE  NICI ACUM CE ÎNSEAMNĂ  O FILOZOFIE DE CURSĂ LUNGĂ 

● Poveştile fraţilor Grimm au apărut în China în variantă XXX. Două edituri chineze au tradus din greşeală (dintr-o ediţie japoneză) şi au pus în vînzare o versiune erotică a poveştilor. Albă ca Zăpada a ajuns o nimfomană care are relaţii sexuale cu tatăl ei şi cu cei şapte pitici. La moartea ei, un prinţ necrofil se îndrăgosteşte de cadavru. Altfel spus, copiii chinezi trebuie învăţaţi de mici cu greutăţile vieţii. (A. M. S.)

● În Drumul Taberei, o firmă vrea să agaţe muşterii cu un oximoron tentant: „COVRIGELUL URIAŞ“. (D. S.

● Mi se pare absolut plicticos faptul că secretarul de stat american a cerut ambasadorilor SUA datele biometrice ale unor politicieni străini. Ce m-ar interesa pe mine să citesc pe Wikileaks ar fi nişte informaţii scoase din ambasadele Rusiei, Iranului, Coreei de Nord etc. Atunci i-ar curta lumea brusc pe americani! (M. C.

● Ce se mai interzice în barurile bucureştene, în afară de intrarea cu animale, cu mîncare şi, în unele (rare), fumatul? Într-un băruleţ de lîngă Facultatea de Filozofie din Bucureşti, la intrare, un anunţ interzice strict… „jocul de cărţi“. Avînd în vedere vecinătatea, la ce fel de cărţi s-or fi referind?  (S. G.

● Nici nu am dat bine like pe Facebook paginii The Guardian cînd, ce să vezi, îmi apare în faţa ochilor status-ul lor care făcea referire la „tăticul“ Wikileaks. Şi spunea aşa: „Julian Assange should be awarded Nobel peace prize, suggests Russia“ („Rusia sugerează ca Julian Assange să primească premiul Nobel pentru Pace“). Nici nu ştiu de unde să-ncep a comenta aşa ceva… (P. M.

● Nu-mi dau seama dacă a prins formula englezită de autopromovare „We love to entertain you!“, însă cei de la Prima TV perseverează, inventînd cîntecele şi pronunţii noi. Sînt convinsă că nea Costel din vreun sat din Moldova nu ştie nici acum ce înseamnă vorbele alea exact, însă e posibil să fi priceput ceva din mesaj, iar atunci cînd se va întoarce pe patru cărări de la crîşmă şi îşi va lua nevasta la bătaie îi va spune: „Asta e, muiere! Lav tu entărtein iu!“. (A. P.

● Un copil aflat la biserica Sfîntul Gheorghe Nou, unde se află moaştele Sf. Nicolae, întrebat de către un reporter TV de ce a venit acolo, răspunde: „Vreau să primesc multe cadouri şi am venit aici să mă închin la el, că şi aşa nu am ce face acasă“. Să fie asta o filozofie sănătoasă şi de cursă lungă? (A. M. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.