Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

PREOCUPATĂ DE ELOCVENŢĂ,
O COLEGĂ DE CARTE PUBLICĂ  
O STATISTICĂ  
A CONSUMULUI DE MASĂ
(INCLUSIV MĂSURILE ADÎNCI)  

●  N-am înţeles multă vreme de ce, de cîte ori trec prin poarta de control la aeroport, sînt descălţată. Uneori primesc cipicii ăia de plastic, alteori sînt forţată să lipăi pe ciment. Recent, pe aeroportul Barajas din Madrid mi s-a explicat că botinele, platformele, pantofii mai înalţi sînt suspecţi în general, la urma urmei de ce-ai vrea să pari mai înaltă decît eşti? Desigur, chica de la poarta stelară, care-mi făcea instructajul, avea 1,80 m şi pantofi bărbăteşti, însă, preocupată de elocvenţă, mi-a lăsat nu doar sticla de apă plină, dar şi pila de unghii pe care o uitasem în poşetă. Atenţie, aşadar, la provocări! (S. S.

● Cînd o colegă mi-a spus că a început să primească invitaţii la petreceri de Crăciun, am crezut că rîde de mine. Asta pînă cînd am primit şi noi, la redacţie, propuneri şi invitaţii ale unor firme care vor să ne organizeze petrecerea de… Crăciun! Cică asta ar ajuta la „fidelizarea angajaţilor“ şi reprezintă „un prilej de distracţie şi voie bună“. Eu înţeleg că au apărut deja afişele cu Bănică, da’ mai e pîn’ la Crăciun! Şi, oricum, noi ne organizăm singuri. (P. M.

● Ca niciodată, văd peste tot la Paris, şi nu numai, oameni care citesc doar ziare şi reviste. Sînt puţini cei care au cărţi. Un amic care lucrează în zona editorială îmi spune că lucrurile stau aşa din cauza alegerilor. Şi că în această perioadă electorală vînzările de carte vor scădea dramatic. Partea bună e că dramaticul lor nu seamănă nicidecum cu al nostru în materie de cititori. Şi că o primă victorie a socialiştilor îi face suficient de optimişti pe francezi, încît să treacă uşor peste acest neajuns. (A. M. S.

● Revista Newsweek de săptămîna trecută publică o statistică a consumului de bere din State şi din lume. Una dintre casete este dedicată României, al cărei consum de bere a crescut cu 13 procente din 2007 încoace (cel mai mare salt). Alte cifre interesante: Cehia consumă, în continuare, cel mai mult: 161,5 litri de bere pe cap de locuitor, urmată de Irlanda, cu 120,5 litri. Depăşită doar de Austria şi de Germania, România se află pe locul 5, cu 97 de litri. China este cel mai mare producător de bere din lume, asigurînd 23% din cantitatea totală de bere. (M. C.

● Într-o sîmbătă după-masă, pe holul Spitalului Universitar, în faţa secţiei de „Urgenţe majore“, cuiva i-a sunat telefonul (ce neagră coincidenţă!) cu „Ne me quitte pas“ a lui Brel. (L. V.

● Că tot veni vorba de cifre, războiul împotriva terorismului, inclusiv măsurile de precauţie şi de siguranţă au costat Statele Unite în ultimul deceniu 3.228.000.000.000 dolari. Nici nu ştiu să pronunţ cifra asta. (M. C.

● Am descoperit în România liberă următorul anunţ la mica publicitate: „ATEE, 38 ani, profesor, cu valori eco-civice, caut cunoştinţă ateu, în vederea căsătoriei“. Păi, să dea Dumnezeu ca ateea să-şi găsească ateul potrivit cu care să trăiască pînă la adînci bătrîneţi, într-o deplină armonie eco-civică, asta pentru că, aşa cum se spune, Dumnezeu nu strică două case. (A. M.)

AUZI? ŞTII CĂ URMEAZĂ  
MAI MULTĂ POEZIE VERDE,  
ÎN AŞTEPTAREA VISCOLULUI?  

● Auzi? Ştii cum a răspuns soţia unui diplomat grec cînd a fost întrebată de un oaspete din străinătate dacă nu se simte cumva vinovată pentru miliardele pe care europenii le împrumută Greciei? „Vinovată? La cîte i-au dat grecii (democraţia, filozofia, artele, arhitectura…), Europa le datorează mai mult decît nişte miliarde de euro.“ (R. C.

● Regele saudit s-a milostivit şi a acordat femeilor din Arabia Saudită dreptul de a vota. Se pare că urmează dreptul de a conduce. De a conduce, probabil, doar spre secţiile de vot. (M. C.

● O sticlă de ulei are un nume poetic: „Raza soarelui“. Pentru că mi-ar plăcea să existe chiar mai multă poezie în viaţa mea, mi-aş dori să gătesc cu un ulei care să se cheme – de ce nu? – „Raza lunii“. (A. P.

● După castravete, a venit rîndul pepenelui să ucidă. În SUA cîteva persoane au decedat din cauza bacteriei Listeria, provenită din pepenele verde. Să fie o revoltă a legumelor contra umanităţii? (S. G.)

 ● A început o isterie absurdă legată de cauciucurile de iarnă. Nu înţeleg însă ce sens ar avea, de pildă, o asemenea lege într-o iarnă fără zăpadă. De ce ai plăti amenzi atunci cînd drumurile sînt uscate? De ce trebuie să fii echipat „de iarnă“ între 1 noiembrie şi 1 martie, o perioadă mai lungă decît iarna calendaristică, doar pentru că „e posibil să ningă“? De ce să cheltuieşti atîţia bani, în aşteptarea viscolului? Anul trecut, în Bucureşti, a nins mai serios doar de vreo două ori. Propun aplicarea legii pe şoselele de la vîrful Omu, pe tot parcursul anului. (A. P.)

BINE CĂ NU AVEM  
PRIVIREA DEASUPRA  

● Am văzut la ştiri că, la inaugurarea noului stadion din Kiev (construit pentru Euro 2012), a luat foc acoperişul. Bine că nu ne-am combinat cu ucrainenii pentru organizarea Campionatului European! Cu gazonul nostru şi cu acoperişul lor, ar fi rămas onoarea europenelor nereperată! (M. V.

● Fireşte, e revoltător că pentru prima oară în secolul XXI nici un post românesc de televiziune nu s-a învrednicit să plătească transmisia, de la Tirana, a meciului de fotbal România-Albania; da, e revoltător, li s-a părut prea scump, dar trebuie spus că bine au făcut! Avem suficiente nenorociri pe cap. (R. C.

● În metrou, un tip alb îmbrăcat în uniforma hip-hop-ului West Coast (şapcă NBA purtată cu faţa la spate, tricou, hanorac şi blugi extra-largi, adidaşi ca nişte tancuri, lanţ la gît) citea absorbit, silabisind încetişor, ridicînd uneori privirea şi gîndindu-se îndelung. Înainte să coboare la Grozăveşti, am putut să văd ce citea: biografia lui Steve Jobs. (L. V.)

● În Turda, trei litere deasupra unei uşi: JDN. Ce să fie, vreo injurie? Nicidecum, e doar acronimul unor nevinovate Jocuri De Noroc. Ceva mai încolo, un magazin care vrea să-i treci pragul te îmbie cu numele lui cam ciudat: HAOTIC. (D. S.)

Foto: M. Chivu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.