Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
Cu ochii în 3,14 jpeg

CE NE MAI TRECE,
CÎND E ROŞU, PRIN ÎNDOIELI
DE SALARII ŞI TERMOCUVERTĂ  
ÎN MIEZ DE IARNĂ  

● Din ce ne mai trece prin minte şi cord: urare stradală, amicală, la un cafe nonstop – „Să ai o zi cît mai interactivă!“. (R. C.

● Între Piaţa Victoriei şi Gara de Nord, am numărat cel puţin patru semafoare la care becul de pe verde s-a ars şi nimeni nu l-a mai schimbat de vreo jumătate de an. În consecinţă, cînd e roşu, stai, cînd nu e nici roşu, nici verde, mergi. În afara unei conspiraţii a Societăţii Secrete a Daltoniştilor, eu altă explicaţie n-am. (L. V.

● Colaborarea dintre Lou Reed şi Metallica a rupt forumurile muzicale în două. Varietatea opiniilor, elogiile, ironiile şi pasiunea pusă în comentarii sînt un spectacol în sine, de la entuziasm („E nebunie, e magie!“ şi „Miros viitorul aici“), prin îndoieli („Sincer nu ştiu dacă ăsta e un album genial sau un căcat“), pînă la dezgust („Asta e o chestie bolnavă!“ şi „Sfîrşitul lumii profeţit de mayaşi va pune capăt acestei blasfemii muzicale“). Însă schimbul meu de replici favorit este acesta: „Noul Megadeth va şterge pe jos cu albumul ăsta“, „Dar ce, Megadeth o să înregistreze cu Bob Dylan?“. (M. C.

● „Nu cred că avem nevoie de tăieri de salarii în 2012“ – a spus dl Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu nici în 2011 şi nici în 2010 n-am avut neapărată nevoie de tăierea salariului, şi totuşi mi s-a-ntîmplat. (M. V.

● Iată ce spune un anunţ de la categoria prestări-servicii: „Particular, remodelare corporală electrostimulare şi termocuvertă la domiciliul clientei, preţ avantajos“. Uneori am impresia că nu mai înţeleg nimic. (A. M.

● Anna Lesko are un nou single şi un nou show. Şi iată ce aflăm dintr-un mail de promovare: „Noul show al Annei Lesko este mobilat la propriu cu elemente etnice şi transmite atît de mult sex appeal şi senzualitate încît ar face să înmugurească pomii chiar şi în miez de iarnă“. O veste bună, că tot se anunţă o iarnă grea... (P. M.

DOUĂ VEŞTI BUNE, CA ŞI MAMA,
ALEARGĂ NUDE ÎN VACANŢĂ
TOT TIMPUL. PE BUNE!  

● Citez de pe realitatea.net: „Cercetători ONU au realizat un calendar al dispariţiei omenirii, potrivit căruia România se numără printre primele 10 ţări care vor dispărea, dacă nu va creşte rata natalităţii. Potrivit clasamentului, primele 10 ţări care vor dispărea sînt Macao, Hong Kong, Bosnia, Rusia, Malta, Slovacia, Singapore, România, Ungaria şi Macedonia“. Sper că aţi observat cele două veşti bune: a) vom trăi mai mult decît ruşii; b) imediat după noi se curăţă ungurii. Ura! (C. G.

● Mişcări de trupe la postul de ştiri Realitatea TV. Cel mai tare m-a amuzat faptul că, în ziua în care s-a rupt pisica, cei care se uitau la „realitatea lui Ghiţă“ au fost comutaţi brusc pe „realitatea lui Elan“. Vă spun sincer, dacă nu ar fi vuit presa după, eu nu mi-aş fi dat seama de diferenţe. Realitatea n-ar trebui să fie, ca şi mama, numai una? (A. M. S.

● Din ştirile care aleargă nude pe burtierele fără semn de întrebare sau de exclamaţie: „Raport ONU. România va fi printre primele ţări care vor dispărea“. Cînd? Cum? De ce? Concizia ucide precizia. (R. C.

● Pe lîngă „Intrarea Caşului“ din Bucureşti am dibuit un panou publicitar cu îndemnul: „Lasă-ţi cashul în vacanţă“. Să fie vorba de o nouă transcriere fonetică, trimiţînd la caşul menţionat la intrare? (S. G.

● În urma unui sondaj despre vicii şi obiceiuri proaste, a reieşit că Malaezia este singura ţară din lume unde majoritatea populaţiei admite că cel mai mare viciu naţional este acela de a se plînge tot timpul. Se pare că nici rezultatul sondajului nu le-a căzut prea bine malaezienilor. (M. C.

● Două fetiţe se ceartă pe trotuar. „Dacă nu-mi dai tema la franceză, o să-ţi fur iubitu’! Pe bune!“. Cealaltă se apără: „N-am iubit. Plus că oricum, şi dacă aş avea, pe bune că n-ai putea să mi-l furi“. Pe bune: nu mai bine îi dă tema la franceză în schimbul unui iubit? (M. M.)  

LUMEA CAUTĂ
IUBIRE BORDERLINE
ÎN TIMP CE
GARA DE NORD
S-AR PUTEA SĂ DEVINĂ HORROR 

● În orice moment al zilei şi al nopţii mai mult de jumătate de miliard de oameni din toată lumea caută iubire pe cele peste 1500 de site-uri de socializare online. Oare cum se cunoşteau şi cum se îndrăgosteau oamenii înainte de Internet? (M. C.

● În Piaţa Victoriei din Bucureşti, poţi să te tunzi la un Monsieur le coiffeur pe care-l cheamă Tourette sau poţi să te bucuri de oferta „Borderline“ a unei bakery fandosite. Încep să mă îngrijorez pentru sănătatea mintală a Pieţei Victoriei. (L. V.

● De curînd, la un restaurant libanez din Hanul lui Manuc, cîteva prietene de-ale mele umblate prin lume şi cu copii mici se plîngeau cum că în România nu prea sînt localuri în care ai unde şi cu cine să-ţi laşi plozii în timp ce tu mănînci liniştit. Tocmai atunci l-am zărit pe bucătarul restaurantului, un simpatic tînăr bărbos, cum alerga după copiii doamnelor prin spaţiul disponibil dintre mese. Ajutat de chelneriţe (cînd aveau timp liber...) acesta a stăpînit situaţia un timp îndelungat. Oameni şi intenţii sînt, slavă Domnului. Sistemul lipseşte... (I. P.

● Poate să mă lămurească cineva de ce în toată lumea asta există dreptul de a cumpăra un bilet de autobuz sau troleibuz cu o singură călătorie, numai la Bucureşti, nu? Cum să-i explici unui turist că trebuie să cumpere o cartelă, care costă cît trei călătorii, asta în cazul în care el are de făcut un singur drum, de exemplu de la Romană pînă în Gara de Nord? A, şi anomaliile nu se opresc aici. Ştiu mai mulţi oameni care au fost amendaţi pentru că s-au urcat în autobuz, au apropiat cartela de dispozitiv şi au descoperit că nu mai aveau credit. Cum să te mai dai jos, cînd uşile se închiseseră de mult? (A. M. S.

● Londonezii au fost deja avertizaţi că, vara viitoare, în timpul Jocurilor Olimpice, vor avea mari probleme cu transportul public, că nu vor găsi prea uşor produse proaspete (mai ales peşte), că nu e bine să-şi fixeze nunţile, botezurile şi înmormîntările tocmai atunci. Cu nunţile e simplu (deşi, dacă o fată vrea să se mărite fix pe 8 iulie, cine o poate opri?), cu botezurile e aproape rezolvat (cine se botează vara la Londra?), doar cu înmormîntările s-ar putea să devină horror! (S. S.)

Foto: C. Tudor

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.