De ce e importantă morala în politica externă

Joseph S. NYE Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
De ce e importantă morala în politica externă jpeg

Cînd i-am spus unui prieten că tocmai am scris o carte despre moralitate și politică externă, mi-a răspuns în glumă: „Trebuie că e o carte foarte scurtă“. Un atare scepticism e o reacție normală. O căutare în Internet scoate la iveală surprinzător de puține cărți despre modul în care viziunea morală a președinților SUA le-a influențat politica externă. După cum observa odinioară eminentul politolog Michael Walzer, în studiile universitare de Relații internaționale de după 1945, „argumentul moral contravenea regulilor disciplinei îndeobște practicate“.

Motivele pentru un astfel de scepticism păreau evidente. În vreme ce istoricii au scris despre excepționalismul și moralismul american, diplomați realiști precum George F. Kennan – părintele doctrinei americane de „îngrădire“ din timpul Războiului Rece – au avertizat asupra neajunsurilor tradiției americane moralist-legaliste. Relațiile internaționale sînt un domeniu anarhic și nu există vreun guvern pe lumea asta care poate asigura ordinea. Statele trebuie să-și asigure propria apărare, iar cînd e în joc supraviețuirea, scopul scuză mijloacele. Unde nu e loc pentru alegeri rezonabile, nu se poate vorbi de etică. După cum spun filozofii „«trebuie» implică «poate»“. Nimeni nu-ți poate reproșa că nu faci imposibilul.

Pornind de la această logică, a combina etica și politica externă e o greșeală categorială, e ca și cum ai întreba dacă un cuțit sună bine – nu dacă taie bine; sau dacă o mătură dansează mai bine decît una care costă mai mult. Astfel, cînd evaluăm politica externă a unui președinte ar trebui să întrebăm pur și simplu dacă a dat rezultate, nu dacă a fost morală.

Chiar dacă acest punct de vedere are anumite merite, el omite întrebări critice, prin simplificare excesivă. Absența unui guvern mondial nu înseamnă absența totală a unei ordini internaționale. Anumite teme de politică externă sînt legate de supraviețuirea unui stat-națiune, dar cele mai multe nu sînt. De exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au fost implicate în mai multe războaie, fără ca vreunul dintre acestea să fi fost necesar pentru supraviețuirea Statelor Unite. Iar multe alegeri importante de politică externă cu privire la drepturile omului, la schimbările climatice sau la libertatea mediului online nu implică cîtuși de puțin războaie.

Într-adevăr, cele mai multe probleme de politică externă presupun un arbitraj între valori care implică alegeri, nu aplicarea unei formule rigide din categoria „rațiuni de stat“. Un oficial francez cinic mi-a spus odată: „Numesc bun ceea ce este bun pentru Franța. Considerentele morale sînt irelevante“. Nu părea să realizeze că propria sa declarație era, în fond, un raționament moral. E tautologic – sau, în cel mai bun caz, banal – să spui că toate statele încearcă să acționeze în vederea interesului național. Ceea ce contează e modul în care conducătorii aleg să definească și să urmărească interesul național în diferite circumstanțe.

20 wc woodrow wilson he jpg jpeg

Mai mult, că ne place sau nu, americanii emit în permanență judecăți morale despre președinți și politici externe. Chiar și înainte de faimosul apel telefonic prin care îi cerea președintelui Ucrainei un favor, comportamentul administrației Trump a adus problema moralității și politicii externe din domeniul teoriei pe prima pagină a ziarelor. Astfel, după asasinarea, în 2018, a jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi în consulatul țării sale din Istanbul, lui Trump i s-a reproșat că a ignorat dovezile clare ale unei crime brutale, pentru a menține bunele relații cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Publicația liberală New York Times a etichetat declarația lui Trump în legătură cu Khashoggi ca fiind „de un mercantilism necruțător și oarbă în fața faptelor“, în vreme ce conservatorul Wall Street Journal a scris: „Nu ne vine în minte nici un președinte, nici chiar pragmaticii radicali Richard Nixon sau Lyndon Johnson, care să fi fost capabil să dea o declarație publică de felul acesteia fără să evoce măcar ornamental valorile și principiile imuabile ale Americii“. Petrolul, vînzările de arme și stabilitatea regională sînt interese naționale, dar la fel sînt și valorile și principiile care fac America atît de atrăgătoare. Cum le putem combina?

Din păcate, multe dintre judecățile cu privire la etică și la politica externă contemporană a SUA sînt arbitrare și superficiale, iar dezbaterea actuală se concentrează prea mult asupra personalității lui Trump. Noua mea carte Do Morals Matter? încearcă să remedieze asta, arătînd că unele dintre acțiunile lui Trump nu sînt fără precedent în rîndul președinților americani de după cel de-al Doilea Război Mondial. După cum îmi spunea odată un reporter înzestrat, „Trump nu e unic, este extrem“.

Mai mult decît atît, noi, americanii, avem rareori o idee clară asupra criteriilor după care evaluăm o politică externă. Lăudăm un președinte precum Ronald Reagan pentru claritatea morală a declarațiilor sale, de parcă bunele intenții frumos exprimate ar fi suficiente pentru a emite judecăți morale. Woodrow Wilson și George W. Bush au dovedit însă că bunele intenții pot duce la rezultate greșite din punct de vedere moral, în lipsa mijloacelor adecvate de punere în practică – cu exemplul Tratatului de la Versailles de după Primul Război Mondial sau al invaziei Irakului din timpul lui Bush. Or, un președinte trebuie evaluat numai după rezultate. Unii observatori sînt de părere că încheierea războiului din Vietnam i se datorează lui Nixon. De fapt, el a sacrificat 21.000 de vieți americane pentru a salva aparențele printr‑un așa-numit „interval decent“, care s-a dovedit a fi doar un popas efemer al drumului spre înfrîngere.

20 george w bush jpg jpeg

Un bun raționament moral trebuie să fie tridimensional, să pună în balanță intenții, consecințe și mijloace. Acesta e modul în care ar trebui evaluată o politică externă. Mai mult, pe lîngă activitățile intens mediatizabile, precum ajutarea unui disident sau a unui grup persecutat dintr-o țară străină, o politică externă morală trebuie să aibă în vedere și menținerea unei ordini instituționale care să încurajeze interesele morale. În plus, trebuie luate în considerare și consecințele morale ale „non-acțiunilor“, și amintim aici disponibilitatea președintelui Harry S. Truman de a accepta un impas și sancțiuni pe plan de politică internă, în loc să urmeze recomandarea generalului Douglas MacAr-thur de a folosi arme nucleare, în timpul Războiului din Coreea. Pentru a cita faimoasa observație a lui Sherlock Holmes, putem învăța multe lucruri pornind de la faptul că un cîine nu latră.

Inutil să mai spunem, etica nu va juca nici un rol în dezbaterile de politică externă care vor urma anul acesta. Trebuie să admitem că folosim întotdeauna raționamente morale în evaluarea politicii externe și trebuie să învățăm să facem asta cît mai bine.

Joseph S. Nye, Jr. este profesor la Universitatea Harvard şi autor al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump.

© Project Syndicate, 2020, www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

Foto: George F. Kennan (sus), Woodrow Wilson (mijloc), George W. Bush (jos) - wikimedia commons

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.