Vocația politică a lui Mario Draghi

Alberto ALEMANNO, Gilles GRESSANI
19 februarie 2021
Vocația politică a lui Mario Draghi jpeg

Continuăm să interpretăm numirea lui Mario Draghi în fruntea guvernului Italiei într-o perspectivă pur tehnică. Este o greșeală. Insistența asupra aspectului tehnocratic, în anumite privințe problematic, care domină această numire susceptibilă de a scurtcircuita inadecvarea clasei politice italiene contemporane, riscă să neglijeze dimensiunea politică, profund constituțională a guvernului Draghi.

Probabil că nu ne-am dat seama din cauza contextului în care trăim de aproape un an, dar numirea lui Mario Draghi intervine într-un moment excepțional, de urgență acută. În discursul președintelui Mattarella, care îi încredințează fostului președinte al Băncii Centrale Europene misiunea de a forma un guvern – ca și în cel al lui Mario Draghi – cuvîntul „urgență” are un rol crucial. Draghi explică propria nominalizare cu ajutorul unui argument pe care îl atribuie în mod explicit președintelui Mattarella: „conștientizarea urgenței necesită răspunsuri pe măsura situației”.

Urgența care motivează nominalizarea lui Draghi nu ar trebui să fie explicată și înțeleasă doar în contextul pandemie. Criza profundă a sistemului politic italian, deși inflamată de răspîndirea virusului, precede urgența sanitară. În convulsia crizei COVID-19, economice, politice și instituționale prin care trece Republica Italiană, nimeni nu poate pune la îndoială faptul că există un risc real ca o forță de extremă dreaptă cu ascendență fascistă să poată determina în viitorul apropiat guvernul țării, îndepărtînd viața politică italiană de forma republicană și de procesul de integrare europeană.

Rolul pe care Mattarella l-a conceput pentru Mario Draghi ar trebui, așadar, interpretat la lumina prerogativelor președintelui în contextul acestei urgențe. Constituția italiană, proclamată în 1948,  a fost puternic orientată împotriva unei eventuale întoarceri la putere a oricărei forțe fasciste. Prin urmare, spiritul Constituției nu contemplă pur și simplu riscul existențial prin care trece Republica, ci cere un răspuns. 

Acțiunea președintelui Republicii poate fi așadar situată în cadrul acestei stări de urgență,  în care Draghi devine principala opțiune pentru a preveni un scenariu limită împotriva căruia a fost concepută Constituția. 

De unde necesitatea unui guvern nu atît de unitate sau de mîntuire națională, cît dotat cu o ambiție mult mai dificil de realizat: reconstituirea unui spațiu instituțional capabil să conducă, într-un moment de volatilitate parlamentară absolută și de lichefiere a partidelor, jocul forțelor politice către un centru de greutate republican oferindu-le posibilitatea să participe, în urma unui proces de transformare, la reconfigurarea spațiului politic.

Reacția partidelor arată că acest proces de reconstituire este în acțiune. Cu excepția partidului Fratelli d'Italia, formațiune politică care s-a plasat în repetate rînduri într-o relație ambiguă față de istoria Partidului Fascist Italian, toate forțele politice parlamentare par să accepte acest nou început, fiind astfel nevoite să selecteze figuri proeminente pentru participarea la inițiativa guvernamentală și să marginalizeze pozițiile cele mai extreme. Impactul politic al acestei tranziții nu trebuie subestimat: Liga Nord și Mișcarea Cinci Stele, care pînă de curînd militau pentru ieșirea din zona euro, par acum destinate să sprijine, direct sau indirect, ca Președinte al Consiliului italian, omul lui „whatever it takes” (voi face orice). Includerea lor conduce astfel la o transformare consensuală și democratică. 

Pentru a consolida această dinamică, Mario Draghi a descris în mod explicit orientarea fundamentală pe care intenționează să o dea inițiativei sale executive: guvernul său va folosi „resursele extraordinare ale Uniunii Europene” pentru a profita „de ocazia de a face mult pentru țară, prin punerea în prim plan a viitorului  tinerelor generații și prin restabilirea coeziunii sociale”. Draghi va conduce în mod pragmatic politicile economice de protecție, de sprijin și de relansare, încercînd să recupereze votul micilor întreprinzători din nord-estul țării, reprezentați în Liga Nord de curentul „romanizat”, încarnat de Giorgetti, sau cel al șomerilor mai mult sau mai puțin tineri din sud, care au văzut în „venitul de cetățenie” o linie de salvare.

În acest sens, și într-un mod analog cu ceea ce a făcut guvernul Ciampi în 1993, care a determinat constituirea a ceea ce numim cea de-a „doua republică”, acest guvern ar putea să promoveze un program de urgență în cadrul unei agende europene extinse, care va permite diferitelor partide și diferiților lideri să-și regîndească responsabilitățile, metodele și prioritățile. 

Astfel, vocația lui Draghi, tehnicianul și marele funcționar, merită să fie înțeleasă pornind de la spiritul Constituției ca o expresie pur politică. 

Acest articol a fost publicat în limba franceză pe site-ul revistei Le Grand Continent și în spaniolă de El País.

Foto: Mario Draghi (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.