Gărîna 2019, jazz-ul ca tratament pentru suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Gărîna 2019, jazz ul ca tratament pentru suflet jpeg

Se apropie iar perioada aceea din an în care febra nu se tratează decît cu jazz-ul de la Gărîna. Scoatem corturile și sacii de dormit de la naftalină, parcurgem lista cu toate cele trebuincioase unei săptămîni în regim de camping, ne asigurăm că bifăm umbrelele, bocancii și pelerinele de ploaie și luăm drumul Semenicului. De fapt, Gărîna a ajuns locul în care mergem, an de an, la tratament. Și ce tratament! Fiindcă ediția din acest an, dintre 11-14 iulie, a 23-a (încă nu-mi vine să cred că Marius Giura a reușit să țină această minune în viață atîta vreme), este una în care vom fi regalați cu momente artistice dintre cele mai speciale.

Joi, 11 iulie. Jan Garbarek ­Group feat. Trilok Gurtu: un artist uriaș, a cărui carieră se confundă, practic, cu existența casei de discuri ECM, Garbarek a deschis urechile a milioane de ascultători către miracolul jazz-ului contemporan norvegian. Nominalizat la premiile Grammy, premiat cu Norwegian Arts Council Award și Willy-Brandt-Award, Garbarek și-a asumat de-a lungul întregii cariere (de peste 50 de ani!) un stil unic, inspirat de improvizația anilor ’60 și ’70, de folclorul norvegian și de cele mai exotice influențe culturale globale. Muzica e armonioasă și migrează de la liniște la extaz, fiind în același timp simplă și complexă, ludică și intensă. La Gărîna 2019, Jan Garbarek va veni însoțit de un grup stelar, format din vechiul colaborator, pianistul Rainer Brüninghaus, de basistul de origine braziliană Yuri Daniel și de fenomenalul percuționist indian Trilok Gurtu, unul dintre cei mai speciali muzicieni de pe această planetă. Un recital cît o seară, ce va pregăti scena și publicul pentru ce va să fie.

Vineri, 12 iulie. Horea Crișovan & Jazzybit (Teodor Pop – pian, claviaturi; Mihai Moldoveanu – bas; Szabó Csongor-Zsolt – tobe, percuție; Horea Crișovan – chitară). Giovani Guidi Quintet (Giovanni Guidi – pian, Thomas Morgan – contrabas, João Lobo – tobe, Francesco Bearzatti – saxofon, Roberto Cecchetto – chitară): excelentul pianist italian, pe care publicul gărînez l-a aplaudat în 2017, pe cînd făcea parte din grupul lui Enrico Rava, revine în Poiana Lupului cu proiectul Avec les temps, albumul lansat în această primăvară la ECM Records și conceput să penduleze creativ, pe alocuri contrastant, între două repere muzicale, dar și emoționale, majore – iubirea și pierderea. Piesa care dă titlul albumului este semnată de Léo Ferré, iar piesa cu care se încheie, „Tomasz“, este dedicată trompetistului Tomasz Starko, decedat anul trecut. The MRB Trio (Per Mathisen – bas, Ruggero Robin – chitară, Gergo Borlai – baterie): vikingul basului revine la Gărîna pentru a ne spune povestea albumului Ospitalita Generosa (Alessa Records), înregistrat în 2015 alături de cei care-i vor fi alături și pe scenă. Va fi un recital spumos și spectaculos, în care umorul și virtuozitatea se vor împleti excelent. Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu (Petre Ionuțescu – trompetă, Daniel Dorobanțu – instrumente electronice).

Sîmbătă, 13 iulie. Jacky Terrasson Trio (Jacky Terrasson – pian, Ali Jackson – baterie, Syl­vain Romano – bas): născut în Berlin, într-o familie din mamă americană și tată de origine franceză, Jacky Terrasson a fost considerat unul dintre cei mai valoroși pianiști din lume încă de pe vremea cînd avea mai puțin de 30 de ani. Absolvent de Berklee și cîștigător al prestigiosului concurs Thelonious Monk Award, Terrasson vine la Gărîna într-o formulă de trio, alături de impresionantul baterist newyorkez Ali Jackson și de basistul francez Sylvain Romano. Renaud Garcia-Fons & Dorantes (Renaud Garcia-Fons – contrabas, Dorantes – pian): supranumit și „Paganini al contrabasului“ pentru virtuozitatea sa, Renaud Garcia-Fons face pereche cu pianistul spaniol ­Dorantes pe teritoriul pasiunii lor comune pentru flamenco. Un duo remarcabil va pune în scenă un spectacol cu atmosferă caldă, mediteraneană. Flamenco filtrat prin jazz și îmbogățit cu improvizații spectaculoase. Colaborarea celor doi muzicieni datează din 2015, anul în care au și înregistrat albumul Paseo a Dos (E-motive Records, 2016). Grégory Privat Trio (Grégory Privat – pian, Chris Jennings – contrabas, Tilo Bertholo – tobe): considerat unul dintre starurile în plină ascensiune din jazz-ul european, pianistul născut în Martinica propune un recital în care improvizația și creativitatea au mînă liberă. Stați cu ochii pe contrabasistul canadian Chris Jennings, unul dintre cei mai creativi instrumentiști ai momentului. (Aceste trei recitaluri de sîmbătă sînt organizate în parteneriat cu programul Sezonul România-Franța 2019.)

Lars Danielsson & Paolo Fresu
Lars Danielsson & Paolo Fresu

Foto: Lars Danielsson & Paolo Fresu, © Steven Haberland

Summerwind (Lars Danielsson – contrabas, Paolo Fresu – trompetă): contrabasistul suedez Lars Danielsson și trompetistul italian Paolo Fresu au inițiat această întîlnire sub titulatura Summerwind. Tonurile strălucitoare și spațiul lăsat deschis pentru imaginație și căutări sînt atributele care fac din acest proiect un eveniment pentru orice iubitor de jazz. Albumul Summerwind a fost înregistrat la ACT Music, în 2018, și reprezintă primul proiect de studio comun al celor doi muzicieni.

Duminică, 14 iulie. Maciej Obara Quartet – Unloved (Maciej Obara – saxofon alto, Håvard Wiik – pian, Ole Morten Vågan – contrabas; Jon Fält – baterie): tînărul saxofonist polonez Maciej Obara, alături de cei trei companioni scandinavi, va oferi un excelent melanj între cele două mari școli de jazz ale continentului, un recital plin de originalitate ce va unge pe suflet auditoriul. Unloved este debutul grupului (2017) la casa ECM, iar în urmă cu doar două luni, Maciej Obara Quartet a cîștigat premiul BMW Welt Jazz Award 2019. Bobby Previte’s Classic Bump Band (Ray Anderson – trombon, Marty Ehrlich – saxofon alto, Wayne Horvitz – pian, Jerome Harris – electric bas, voce, Bobby Previte – baterie): la 20 de ani de la prima întrupare a proiectului Bump, Bobby Previte reunește grupul american sub titulatura Bobby Previte’s Classic Bump Band, pentru un turneu european de amploare. Din fericire, Gărîna se află pe traseul acestui turneu, astfel că în ultima seară a festivalului vom avea ocazia să asistăm la un adevărat regal american. Singura modificare față de proiectul inițial este înlocuirea lui Steve Swallow cu Jerome Harris, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne facem griji – printre multe alte colaborări prestigioase, Harris a fost basistul lui Sonny Rollins timp de mulți ani.  John Surman Trio – Invisible Threads (John Surman – saxofon, Nelson Ayres – pian, Rob Waring – vibrafon, marimba): John Surman este unul dintre cei mai speciali muzicieni ai ultimilor 50 de ani, iar albumele sale de la ECM sînt obiecte de cult pentru fani. Probabil cel mai visceral recital al Gărînei 2019, cu un album apărut în 2018, la omniprezenta ECM Records. Moshulu (Jeff Berlin – bas, Dennis Chambers – baterie, David Sancious – keyboards, chitară, Oz Noy – chitară): un recital demn de o închidere de festival, cu un proiect de tipul „best of“ care ne va lăsa pe toți cu regretul că se termină. Un careu de ași ai scenei americane contemporane reuniți într-un proiect al cărui repertoriu „pure fusion“ este un melanj de rock jazz, metal și funk, totul pe o bază improvizatorică de clasă.

Gărîna Jazz Festival 2019 (11-14 iulie) înseamnă multe alte recitaluri interesante ce vor avea loc la Biserica Catolică din Văliug și la hanul La Răscruce. Pentru mai multe detalii, vizitați www.garana-jazz.ro .

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Foto: John Surman, © Emile Holba

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.