„Coaliția curcubeu“ de extremă dreapta a lui Trump

Yasheng HUANG
Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Coaliția curcubeu“ de extremă dreapta a lui Trump jpeg

Chiar dacă Donald Trump își face bagajele și părăsește Casa Albă pe 20 ianuarie, el a prezidat o renaștere autoritaristă în rîndurile unui vast segment al populației americane – care va dăinui multă vreme după plecarea sa. Ca președinte, Trump nu numai că a practicat o retorică rasistă, sexistă, homofobă, xenofobă și islamofobă, dar a integrat-o și în politicile sale. Cu toate acestea, mai mult de 74 de milioane de americani l-au votat în 2020.

Cu atît mai șocant e faptul că, potrivit exit-poll-urilor, Trump s-a bucurat de susținerea tuturor grupurilor demografice pe care le-a calomniat, insultat și prejudiciat, cîștigînd mai multe voturi afro-americane, latino-americane și musulmane decît în 2016. Americanii de origine asiatică au pivotat și ei spre Trump, votînd cu el într-o proporție mai mare decît în 2016. Iar în jur de 55% din femeile albe au votat în 2020 cu Trump. Cu ocazia ambelor alegeri prezidențiale, majoritatea femeilor albe au ales un misogin pur-sînge, în locul unui candidat la președinție sau vicepreședinție feminin.

Într-un articol publicat în Washington Post imediat după alegeri, Fareed Zakaria afirma că nu există un numitor comun al grupurilor minoritare etnice și religioase, concluzia fiind că membrii acestora l-au preferat pe Trump din motive diverse. Acesta însă e un mod greșit de a pune problema. Trump a creat propria sa coaliție curcubeu (referire la mișcarea radical-socialistă din America anilor 1960, a cărei platformă-program nu ținea cont de apartenența etnică a membrilor săi – n. trad.), iar susținătorii lui îi sînt necondiționat loiali, în mai mare măsură decît cei ai președintelui ales Joe Biden. Întrebarea potrivită e, astfel, ce anume i-a unit pe susținătorii lui Trump din rîndul minorităților – între ei, dar și cu susținătorii săi albi.

Fără îndoială, și Biden are propria sa coaliție curcubeu, pe care însă a construit-o prin muncă asiduă, sinceritate și conștiinciozitate. A numit, pe listele sale, o femeie afro-americană și a promis să protejeze politica DACA/Deffered Action for Childhood Arrival (prin care se prorogă expulzarea imigranților ilegali sosiți în SUA la vîrsta copilăriei – n. trad.). Trump, dimpotrivă, a fost copleșit de susținerea a chiar celor pe care i-a prejudiciat și atacat cu cruzime. Pe imigranții din America Latină i-a numit „traficanți de droguri, criminali și violatori”, și a promovat politica de separare a familiilor de imigranți, la granița cu Mexicul. Cu toate acestea, la alegerile recente, și-a asigurat voturile latino-americanilor în circumscripții-cheie.

În plus, războiul comercial purtat de Trump împotriva Chinei a avut un impact devastator asupra Americii rurale. Ceea ce nu l-a împiedicat să cîștige detașat Iowa și alte state agricole. La fel, unii imigranți chinezi (cu doctorate și diplome Ivy League) sînt susținători fervenți ai lui Trump, chiar dacă acesta a poreclit COVID-19 „virusul chinez”.

Fundamentul comun pe care se sprijină acest cort trumpian – format din albi rurali, latino-americani din Texas, antreprenori sino-americani, femei albe din suburbii și un segment mic, dar în creștere, de bărbați afro-americani – este o concepție adînc înrădăcinată despre autoritate, o dispoziție mai primordială chiar decît tribalismul etnic, apartenența religioasă și identitatea sexuală. Acești votanți venerează puterea și pe cel puternic – și se identifică cu toate manifestările puterii exercitate de liderul pe care l-au ales.

Această perspectivă poate explica o mare parte dintre atitudinile susținătorilor lui Trump. Declarațiile lui rasiste, sexiste, homofobe, xenofobe și islamofobe sînt, cu toate, demonstrații de forță. Rasismul e un joc de putere practicat de albi în raport cu alte grupuri etnice; sexismul e și el un joc de putere al bărbaților față de femei. Intoleranța religioasă și xenofobia sînt, și ele, jocuri de putere similare. Sloganul MAGA („Make America Great Again”) promite restabilirea privilegiilor și a statutului celor ale căror sensibilități sînt rănite de o lume în schimbare.

În economie, „fluxul circular al banilor” descrie modul în care cheltuiala făcută de o persoană, în interiorul unei economii, reprezintă, pentru o altă persoană, un cîștig: cumpărarea unei pîini e o cheltuială pentru mine, dar un cîștig pentru brutar. Să aplicăm acum această idee în politică.  O femeie albă este victima misoginismului; dar într-o lume trumpiană, ea aparține totodată și unei clase de învingători (a căror putere se manifestă prin rasism și xenofobie). În această viziune ierarhică asupra lumii, femeile albe sînt reductibile la slujnice, dar pot măcar să-și exercite puterea asupra altora, cum ar fi negrii și imigranții. Chiar dacă, într-un anumit context, alții au putere asupra ei, ea poate să aibă, în același timp, putere asupra altora – într-o experiență separată.

Am remarcat pentru prima oară acest flux circular al puterii în 2016, după ce am ținut un discurs despre motivele pentru care mulți chinezi îl susțin pe Trump. O tînără absolventă MIT mi-a împărtășit o experiență pe care a avut-o cu un coleg, care spunea că nu e deranjat de un președinte simpatizant al „supremației albe”, cîtă vreme are și el, un tînăr imigrant chinez, posibilitatea să îi discrimineze pe negri și pe latino-americani.

Dar cum explică această dinamică voturile pro-Trump ale negrilor și latino-americanilor? Există, iată, un filon comun care îi aduce laolaltă pe albii conservatori, pe votanții asiatici ai lui Trump, dar și un segment semnificativ de afro-americani și latino-americani: e o predispoziție cunoscută ca „autoritarism de extremă dreapta” (AED). AED cuprinde anumite trăsături psihologice care corespund indivizilor cu o „personalitate autoritară”. Acest tip de personalitate are mai multe fațete, dintre care una, fundamentală, se referă la percepția și exercitarea puterii.

AED este liantul care stă la baza coaliției curcubeu a lui Trump. După cum arată Matthew C. MacWilliams, un politolog de la Universitatea Massachusetts Amherst, e mai probabil ca electorii primari republicani cu scoruri AED ridicate să-l voteze pe Trump decît pe alți candidați GOP.

Într-un articol publicat în noiembrie 2016, intitulat „Autoritarismul american în alb și negru”, MacWilliams constată că, în medie, afro-americanii îi depășesc pe albi în materie de AED. Un element deosebit de relevant este, aici, rolul structurant și social al religiei în viața afro-americanilor. MacWilliams observă că cei care merg regulat la biserică prezintă, în medie, tendințe AED crescute. Cercetări similare, începînd cu anii 1950, arată că și americanii de origine mexicană sînt mai predispuși la autoritarism decît americanii albi, pesemne tot prin asociere cu mersul la biserică.

Încercarea de a-i repartiza pe votanții lui Trump după sex și culoarea pielii ar trebui înlocuită de o viziune psihologică mai nuanțată, care ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce al 45-lea președinte al SUA atrage atît de mulți votanți cărora le-a denigrat cu vehemență identitatea etnică, religioasă și sexuală. Dacă nu ne perfecționăm percepția asupra tendinței primordiale a acestor votanți de a se identifica cu cei apți și dornici să exercite puterea, dar și asupra propriei lor dorințe latente de putere, riscăm să fim luați din nou prin surprindere.

Yasheng Huang este profesor de Management internațional și directorul pentru Action Learning al Facultății la MIT Sloan School of Management.

Copyright: Project Syndicate, 2020

Traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.