Cine te-a plătit să scrii despre troli?

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg

Vă invit să discutăm azi despre troli, acele entități care populează mediul digital și au ca scop crearea unei dispute și „stricarea aerului” într-o comunitate digitală, fie prin deturnarea unei conversații, fie prin ridicarea unei teme controversate și incitarea părților, fie prin lansarea de atacuri la persoană, în termeni injurioși și voit jignitori.

Iete, măi, cine s-a găsit să vorbească! De unde-ai mai apărut și tu, cucoană? Ce să zic, e plină lumea de experți! Că s-au terminat temele din lume... Cine te-a plătit să scrii despre troli?

La origine, trolii pot fi găsiți în folclorul scandinav, descriși drept creaturi răuvoitoare și dizgrațioase – fie pitici, fie uriași, orice, dar nu „normali” – care trăiau izolate, de regulă în locuri neprietenoase precum peșterile. Nu se știe cu precizie cînd au apărut „trolii de Internet”, cel mai probabil prin anii 1980, cînd, odată cu dezvoltarea Internetului, s-au creat formele de socializare digitală precum grupurile, forumurile sau listele de discuții. Cert e că prima atestare documentară a termenului este fixată de Oxford English Dictionary în 1992. Și, ironic aș zice, era o practică amical-ironică de a identifica noii veniți pe un forum, aruncîndu-le o temă – de regulă absurdă – care se discutase anterior și pe care „veteranii” o tranșaseră. Dacă mușcau nada, era clar: erau pifani. În timp, practica ducerii cu nada – pentru că trolling poate însemna și asta – și-a pierdut caracterul benign și a devenit echivalentă cu efortul coordonat și intenționat de a devia discuția spre o altă direcție – sau spre nici una. Încă o dată ironic, asistăm la transformarea unui personaj imaginar într-un personaj digital, la fel de destrupate și sulfuroase ambele.

Dezvoltarea Internetului? Mai degrabă răspîndirea lui, ca o pecingine. Toate relele de la Internet ni se trag. Diavolească invenție, de acaparat și controlat minți. Și Bill Gheiț, și Zucărberg ăla... s-au umplut de bani de pe urma prostiei voastre, stați toată ziua cu nasul în ecrane. Copiii noștri nu mai știu să se joace, nu mai citesc, îi spală pe creier...

Există troli amatori și troli profesioniști. De amator am avut, cu siguranță, toți parte. Nu trebuie să-l confundăm însă cu domesticul Gică Contra, care are mereu altă opinie decît cea majoritară, care insistă să și-o exprime vehement, care se sucește și se răzgîndește și care, uneori, pleacă trîntind ușa, înjurînd de mamă. Gică, în convingerea propriei dreptăți, e acoperit de libertatea de exprimare, chiar atunci cînd limbajul său e mai buruienos. Trolul cel adevărat acționează deliberat, intenția sa e de a rupe firul conversației, de a semăna vînt și de a-i enerva pe ceilalți. El din asta se hrănește: din furia, frustrarea, agitația celorlalți.

Păi, da, sigur... cum spune cineva ceva ce nu vă convine îl taxați de trol. Vă dați de ceasul morții cu libertatea de exprimare, dar de fapt nu acceptați decît agenda voastră de tefeliști ofiliți. De unde pana mea știți voi ce intenție are omu’? Niște mimoze, nu sînteți în stare să faceți față unui schimb bărbătesc de argumente, în pana mea...

Trolul profesionist este, în sine, o armă. Profesionist fiind, are instrumente, obiective, indicatori de performanță și un patron, deci și un salariu. El este agentul unei strategii desenate, de regulă, de un actor statal sau comercial, cu suficiente resurse pentru a crea un front disruptiv și cu un interes suficient de mare pentru a justifica resursele. Aceste eforturi concertate iau forma unor „fabrici de troli” sau, pentru cei cu imaginația mai acidă, „ferme de troli”. În aceste locuri, trolul angajat are sarcina de a crea pe rețelele sociale profiluri false, dar suficient de credibile pentru a nu putea fi depistate chiar de la prima vedere. Primele astfel de profiluri erau relativ ușor de localizat: identități fictive de tinere, fotografii de profil atrăgătoare, conținut hiper-partizan și fake-news la greu, limbaj inflamator și incitare la ură. În timp, pe măsură ce rețelele sociale au luat măsuri pentru eliminarea conturilor false, metodele s-au sofisticat un pic: pe lîngă conținutul „obligatoriu” apar și elemente „personale”, cum ar fi elemente de biografie, de preferințe, fotografii generice modificate și „personalizate”, pentru a nu putea fi identificate cu motoarele de căutare inversată. Unele dintre aceste profiluri au atașate blog-uri sau pagini de web. Un trol are în gestionare mai multe astfel de profiluri, pe care diseminează, în forme ușor modificate, mesaje pe temă dată. Și dacă sute de persoane lansează, pe sute de conturi, o anume idee, este ușor de creat aparența de opinie prevalentă sau măcar suficient de populară pentru a avea un impact.

Apariția fabricilor (sau fermelor?) de troli a fost semnalată de jurnaliști în 2015, în contextul ocupării Crimeei de către Rusia. De atunci, intervenția lor a fost identificată – și documentată ca atare – în toate temele fierbinți ale lumii democratice: alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, referendumul pentru Brexit, secesiunea Cataluniei sau situația din Orientul Mijlociu. Departamentul de Justiție al SUA a pus sub acuzare compania Internet Research Agency pentru implicare ilegală în campania prezidențială din 2016.

Păi, da, siguuur… ați găsit țapul ispășitor. Băăăăi, căcăcioșilor, dacă nu era Rusia mureați, băi, nenorociților. Ce rahat mai mîncați dacă nu era Rusia? Pe cine mai dați vina? America vi se pare mai zdravănă? Muriiiiți, băăăi...

Trolii lucrează „la comandă”, pe teme date, cum ar fi sprijinul pentru președintele Putin și atacarea adversarilor săi sau sprijinirea guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad. Dar ei mai vînd o marfă extrem de valoroasă. În campania prezidențială americană, IRA a livrat în rețele atît mesaje pro-Trump, cît și mesaje pro-Hillary Clinton, astfel formulate pentru a adînci falia din interiorul societății, pentru a agrava polarizarea și a  eroda coeziunea socială. Pentru că ceea ce vînd, de fapt, fabricile de troli este dubiu, alienare și neîncredere în capacitatea statului de a administra.

Arme la popor! Asta e singura soluție valabilă! Jos cu oculta mondială care ne vrea pe toți sclavi și spălați pe creier! Jos cu sataniștii care ne conduc!

Ioana Avădani este președintele Centrului pentru Jurnalism Independent.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.