Libra, criptomoneda Facebook, trebuie oprită

Katharina PISTOR
Publicat în Dilema Veche nr. 803 din 11-17 iulie 2019
Libra, criptomoneda Facebook, trebuie oprită jpeg

Facebook tocmai a făcut publică o nouă tentativă de a domina lumea: Libra, o criptomonedă gîndită să funcționeze ca „bani privați“ oriunde în lume. În pregătirea acestei aventuri, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a negociat cu bănci centrale, cu reglementatori și cu 27 de companii partenere, fiecare urmînd să contribuie cu cel puțin 10 milioane de USD. De teama unor pericole de securitate crescute, Facebook a evitat colaborarea directă cu băncile comerciale.

Zuckerberg pare să înțeleagă că simpla inovație tehnologică nu va garanta succesul Libra. El are nevoie, de asemenea, ca guvernele să-i garanteze că vor impune rețeaua de relații contractuale care susțin moneda și că vor aproba folosirea propriei monede ca garanție. Dacă Libra va ajunge vreodată să existe, băncile centrale vor fi obligate să pună la dispoziție lichidități.

Întrebarea e dacă guvernele înțeleg riscurile pe care un astfel de sistem îl reprezintă la adresa stabilității financiare. Poate că ideea unui sistem de plată privat, rapid, cu 2,6 miliarde de utilizatori activi sună atrăgător. Dar, după cum știe orice bancher sau specialist în politici monetare, sistemele de plată necesită un grad de blocare a lichidităților (pentru asigurarea unei rezerve obligatorii) pe care nici o entitate privată nu îl poate oferi.

Spre deosebire de state, întreprinderile private trebuie să opereze în limitele propriilor mijloace și, la nevoie, nu pot impune unilateral obligații financiare altora. Ceea ce înseamnă că ele nu se pot salva de unele singure; trebuie să fie salvate de state sau să li se permită să dea faliment. În plus, chiar și cînd e vorba de state, ancorarea monedelor oferă doar iluzia siguranței. Multe țări au fost nevoite să renunțe la ancorare, de fiecare dată sub pretextul că „de data aceasta e altfel“.

Facebook se deosebește de alți emitenți de „bani privați“ prin dimensiunea sa, prin accesibilitatea globală și prin disponibilitatea de „a se mișca repede și a strica totul în cale“. Un scenariu în care salvarea Librei ar necesita mai multe lichidități decît ar putea furniza oricare stat e simplu de imaginat. Amintiți-vă de Irlanda după criza financiară din 2008. Cînd guvernul a anunțat că își va asuma obligațiile sectorului bancar privat, țara s-a cufundat într-o criză a datoriei publice. Alături de o dihanie ca Facebook, multe state naționale ar putea ajunge într-o situație similară Irlandei.

Facebook gonește înainte, de parcă Libra ar fi doar o altă întreprindere privată. Dar, la fel ca mulți alți mijlocitori financiari de dinaintea sa, compania promite ceva ce nu poate livra de una singură: protecția valorii monedei. Libra, ni se spune, va fi ancorată la un „coș“ de monede (bilete de bancă fiduciare, fără acoperire) și va fi convertibilă la nevoie, orice s-ar întîmpla. Dar această garanție se sprijină pe o iluzie, deoarece nici Facebook și nici celelalte părți private implicate nu vor avea acces la rezerve nelimitate de monede ancorate.

Pentru a înțelege ce se întîmplă atunci cînd reglementatorii stau cu mîinile în sîn, în timp ce inventatori financiari creează opțiuni de vînzare, gîndiți-vă la dezastrul fondurilor de piață monetară (FPM) din septembrie 2008. Investitorilor FPM li s-a promis că vor putea dispune de acțiunile lor ca de un cont bancar, putînd să retragă oricînd atîția bani cîți au depus. Dar, cînd Lehman Brothers s‑a prăbușit și toți investitorii FPM au încercat să-și retragă toți banii în același timp, a devenit clar că multe fonduri nu‑și pot respecta promisiunea. Pentru a împiedica o afectare extinsă a tuturor FPM-urilor și a băncilor care le-au girat, Rezervele Federale SUA (FED) au intervenit și au oferit în ajutor lichidități. O eventuală criză a Librei ar necesita un sprijin de anvergură mult mai mare, precum și o coordonare strînsă între băncile centrale afectate de ea.

Date fiind aceste riscuri majore, guvernele ar trebui să intervină și să oprească Libra înainte de lansarea de anul viitor. Altfel, după cum a avertizat Maxine Waters, președinta Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților SUA, guvernele ar putea la fel de bine să înceapă să-și scrie propriile testamente de viață. În limbaj financiar-bancar, „testament de viață“ este un plan scris, pe care băncile îl pun la dispoziția reglementatorilor, care descrie procedurile aplicabile în caz de insolvență. În cazul unui guvern, un testament de viață va trebui să explice modul în care autoritățile competente vor trebui să reacționeze în cazul în care Libra va renunța la ancorări și va declanșa o criză globală.

În acest context, se pot pune o serie de întrebări legitime. Se vor angaja guvernele – asemenea fostului președinte FED Ben Bernanke, în septembrie 2008, urmat de Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, în iulie 2012 – să facă „tot ce se poate“ pentru a asigura supraviețuirea monedei? Și vor avea oare ele capacitatea să facă acest lucru, ca să nu mai vorbim de capacitatea de a-și coordona acțiunile și de a împărți pierderile cu toate celelalte țări implicate? Vor fi guvernele capabile să preia controlul sistemului, dacă acesta se dovedește ­inapt să se autosusțină?

Tăcerea, ca răspuns la anunțul Facebook de săptămîna aceasta, este echivalentă cu acceptarea acestei noi și periculoase aventuri financiare. Guvernele nu trebuie să le permită întreprinzătorilor privați însetați de profit să pună în pericol întregul sistem financiar mondial. Dacă băncile sînt „prea mari pentru a fi lăsate să se prăbușească“, același lucru se poate spune, fără îndoială, și despre state. Și, dacă guvernele nu reușesc să ne protejeze de recentul hybris Facebook, va trebui să plătim cu toții.

Katharina Pistor este profesor de Drept comparat la Facultatea de Drept Columbia. Este autoarea volumului The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality.

© Project Syndicate, 2019, www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.