Victoria realismului socialist – despre cîteva chipuri ale interpretării

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

De ce ne deranjează că unii dintre prieteni nu ne împărtăşesc opinia după un film, după o carte, după un concert, sau după un spectacol de teatru? De ce ne simţim într-un „spaţiu de siguranţă“, dacă interlocutorii pe care îi avem, la un moment dat, răspund exact ca noi la titlurile de creaţii artistice „care ne unesc“? De ce căutăm să fim între „de-ai noştri“? Există un sedentarism al ideilor? Poţi să te „îngraşi“ şi să îmbătrîneşti mai repede, consumînd aceleaşi idei? Întrebările acestea, dincolo de dimensiunea lor retorică, au rolul de a ne ghida pe parcursul unei scurte incursiuni în lumea populată de „ai noştri“. 

Realismul socialist nu a însemnat, aici, la noi, doar punerea în practică a unei „revoluţii în gîndire“, apărute la începutul anilor ’30 în Uniunea Sovietică. Rădăcinile estetice ale acestei ideologii culturale sînt mult mai adînci. Iar victoria impunerii unui asemenea fel de a vedea lumea nu vine doar din reprezentarea „realistă“ a personajelor şi eroismului clasei muncitoare şi al ţărănimii, care duc lumea spre „un viitor mai bun“. „Succesul“ complex al realismului socialist vine, mai degrabă, din pagubele colaterale ale deflagraţiilor sale. Nu atît muncitorii şi ţăranii din producţiile integral ideologizate dau lovitura înfigerii definitive în memoria colectivă, cît mutarea discursului lor în zone mai „soft“, dar mai eficiente – filmul istoric, comedia, spectacolul şi romanul cu „şopîrle“, pînă la „performanţa“ colosală de a cînta ţara şi partidul, din mii de piepturi, cu senzaţia că eşti la Woodstock. Pentru unii, raportarea la acest fel de a vedea lucrurile e complet străină, dacă nu chiar ridicolă. Multora dintre ei, vecinătatea – fie ea şi doar

– a ideilor şi a reperelor care i-au făcut să fie fericiţi că erau tineri şi se bucurau de viaţă, apropierea în spaţiu faţă de reţeta de gîndire prescrisă de Partidul Comunist Român nu mai înseamnă mare lucru.  

Realismul socialist a făcui pui extrem de performanţi, cu o capacitate impresionantă de adaptare la mediu. Atunci cînd filmele cu maiştri, brigadieri şi activişti de partid, macaragii şi agronomi care salvau situaţii imposibile au ajuns la o formă de tocire, discursul lor a migrat fin spre filmele istorice. Ştefan cel Mare, Decebal şi Tudor Vladimirescu puteau vorbi ca nişte ideologi de partid, iar Mircea cel Bătrîn putea vorbi ca Nicolae Ceauşescu, dar prestaţiile lor se aşezau în altă zonă afectivă, emoţională, decît discursurile maiştrilor şi ale brigadierilor.  Se construia o formă de patriotism „sănătos“, care a făcut o carieră „strălucită“ în felul de a vedea lumea al celor care au trăit acele vremuri. Amestecată cu nostalgia pură a tinereţii, amintirea acestor creaţii configurează un orizont emoţional foarte intens şi persistent. 

Evident, „piaţa“ creaţiei artistice din film, teatru, muzică, literatură, sau cea a traducerii de carte era una care conţinea şi „marfă“ de cea mai bună calitate. Lucrurile fundamental bune şi autentice nu lipseau cu desăvîrşire. Însă existenţa lor era simultană cu o masă critică în care ideologia oficială învinsese de mult. Viaţa lumii din care venim luase un curs clar, de la care extrem de puţini dintre noi îşi închipuiau că ne vom mai abate vreodată. Pe de o parte, exista o lume care înota ca peştele în apă şi trăia, prin toţi porii, mecanismele de supravieţuire şi parvenire din iluzia egalitaristă, pe de altă parte, existau oameni – în număr foarte mare – care duceau o viaţă dublă, fugind cu gîndul din realitatea „fericită“ care li se oferea cu generozitate, şi refugiindu-se în lumi imaginare, construite pe filme, cărţi, discuri, cele mai multe venite din străinătate, cu aerul lucrului interzis, care contribuie şi mai vîrtos la aura de gest eroic al refugiului.  

Istoria culturală din care venim e una a codurilor, a parabolei, a mărfii „date pe sub mînă“, a descifrării, a memorării detaliilor, dar şi una a nesiguranţei, a sentimentelor difuze, a unui soi de culpabilitate neexprimată, dar instilată în fibra profundă a fiinţei. Iar cînd, după Revoluţia din decembrie 1989, a început lumea nouă, cea a excesului, a frustrării preaplinului, a vitezei şi a nevoii de recuperare, mulţi au pus un scut de netrecut între ei şi lume. E ca şi cînd n-am fi ieşit aproape deloc din scorbura în care ne adăpostiserăm ani în şir, iar unii dintre cei care au avut curajul să iasă şi-au construit mici spaţii verzi, bine împrejmuite, în preajma scorburii, unde şi-au întins şezlonguri, şi de unde privesc spectacolul propriei lumi pe care o critică furibund. 

Realismul socialist nu înseamnă, pentru noi, doar o definiţie, un repertoriu de date istorice şi nuanţări estetice. E o încîlceală în care se amestecă nostalgii personale, lucruri limpezi, zone difuze, luminişuri, dar şi desişuri unde nu pătrunde lumina. Pe de o parte, realismul socialist funcţionează ca un vaccin pervers. Pare că ne-a salvat, paradoxal, de el însuşi. Adică, prin transformări şi încolăciri, s-a refugiat în lucruri bune, ajutîndu-ne să supravieţuim, fără să ne infecteze letal cu doza de ideologie pe care voia să ne-o administreze sistemul. Pe de altă parte, ne-a făcut alergici la noţiunea de

. Ne-a făcut să respingem realitatea însăşi. Să nu mai „credem“ absolut nimic şi să găsim refugiul în proiecţii.  

Iar în lumea asta încîlcită şi deseori înfricoşătoare, am dezvoltat mecanisme de apărare, care se deschid, ca porţile cetăţilor, la semnalul unor parole sacre – Led Zeppelin, Fellini, Pink Floyd, Tarkovski, Yes, Antonioni, Genesis, Golding, Dostoievski, Beatles, Ginsberg etc. Cine pronunţă aceste parole face parte din „ai noştri“.  

(continuarea în numărul viitor)   

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.