Un pic mai frumos ca dracu’ – despre frumuseţea bărbaţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 550 din 28 august - 3 septembrie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Societatea trecutului valorizează mai puţin frumuseţea masculină. Un bărbat ar trebui să fie „un pic mai frumos ca dracu“, sau „bărbatul nu stă în frumos“, sentinţe regăsite în proverbele culese de Anton Pann; aşadar, nu ar avea prea multe motive să se îngrijească de frumuseţea sa. Despre boierii de altădată se spun mult mai puţine atunci cînd este vorba de frumuseţea obrazului, descrierile insistînd asupra rangului, dregătoriei, averii, capacităţilor intelectuale, caracterului. Aceste trăsături duc la calificative care n-au nimic de-a face cu frumuseţea: „obraz de cinste“ desemnînd onorabilitatea unei persoane.  

Ienăchiţă Văcărescu pare să fi fost un bărbat frumos, sau cel puţin unul dintre boierii cu „lipici“, termen atît de drag epocii, de numele său legîndu-se o serie de cuceriri amoroase de cel mai înalt nivel. Pe seama acestor aventuri, norodul „scrie“ versuri descriind un fel de frumuseţe masculină care tulbură minţile cucoanelor mari. „Ienăchiţă Văcărescu  Şade’n poartă la Dudescu / Cu ciubuc de diamant, / Capot roşu îmbrăcat, / Cu anteriu de atlaz, / Moare Doamna de necaz.“ Legenda spune că doamna Moruzi s-a îndrăgostit de acest boier, fermecător prin tehnica de a se face plăcut, scrie versuri „cu libov înfocat“, se îmbracă foarte bogat, păşeşte ferm şi apăsat, „ca un brad“, excelează prin inteligenţă. Chipul, păstrat datorită penelului lui Anton Cladek, ne dezvăluie o înfăţişare destul de plăcută. Dar trebuie spus că nu prea ştim astăzi ce ar trebui să fie frumos pe chipul şi trupul unui bărbat; aşa cum nu ştim care poate fi diferenţa între plăcut şi frumos.  

De la Manolache Drăghici ne-a rămas portretul postelnicului Caliarhi, sosit din Fanar, căsătorit cu Ralu Moruz şi socotit ca „cel mai galantom şi zarif din boierii Fanarului“. Zarif introduce un alt adjectiv, împrumutat din turceşte pentru a cataloga nu frumuseţea, ci eleganţa masculină: „acest boieriu, ajungînd a vieţui la Petersburg... monarhul să îndestula a-i privi înbrăcămintea lui ce frumoasă şi scumpă care purta în toate zilele, încît în multe ori spun că întîlnindu-l la preumblare îl opre şi îi admira hainele zilei acei, numărînd şi blanile cele frumoase ce purta“. Frumuseţea se reduce, la acest boier cronicar, cunoscut de conservator, la eleganţa şi bogăţia veşmintelor. În Istoria Moldovei revine deseori asupra acestei frumuseţi, folosind termenii zarifir şi zariflîc pentru a vorbi de delicata eleganţă plină de zarafiruri şi zarpale, adică podoabe.  

Mult mai multe portrete despre bărbaţii trecutului ne oferă Radu Rosetti în ale sale Amintiri. Logofătul Ştefan este „un bărbat nalt, bine învălit fără a fi gros, frumos la faţă şi sănătos la trup“. Răducan Rosetti, bunicul memorialistului, este descris ca fiind frumos la chip, plin de patos, bărbăţie, curaj, ceea ce avea să-i atragă simpatia, şi mai ales libovul multor femei. La concurenţă aflîndu-se un oarecare căpitan Matache, „bărbat de patruzeci de ani, nalt, spătos, voinic la trup şi înzestrat cu cea mai îngrozitoare păreche de mustăţi oacheşe“. La polul opus se află descrisă urîţenia masculină, sporită de lipsa de caracter şi mai ales de băutura peste măsură. Înainte de fi chel şi ştirb, cu semnele desfrîului adînc săpate pe obraz, spătarul Alecu Dărmănescu este „zgîrcit, mincinos şi fricos ca un iepure“. Portretele acestor boieri, păstrate la MNAR, zugrăvite odată ce moda a prins să se răspîndească mai peste tot, înfăţişează chipuri diferite. Dacă Constantin Cantacuzino este un tînăr de o frumuseţe desăvîrşită, hatmanul Mihalache Manu, căsătorit cu Sultana Mavrogheni, se află la polul opus. Dar aceste reflecţii nu sînt decît judecăţile noastre contemporane, fără a şti cu adevărat chipul frumuseţii masculine. Este adevărat că aprecierile mele asupra frumuseţii boierului Constantin Cantacuzino se întîlnesc cu cele ale pictorului Miklos Barabas, prieten bun cu sus-numitul, vorbind cu simpatie „de barba frumoasă neagră“ a acestuia. Costumul oriental contribuie foarte mult la creionarea acestor boieri ca fiind „groşi“ şi dizgraţioşi, leneşi şi indolenţi, aspri cu slugile şi ţiganii de pe moşii, slugarnici cu cei mari.  

Secolul al XIX-lea schimbă lucrurile şi în ceea ce priveşte frumuseţea masculină, aducînd în prim-plan eleganţa franceză, opusă zariflîcului. Concurenţa perpetuă exercitată de toată ofiţerimea rusă participă la această necesară schimbare, dar, mai presus de toate, călătoriile şi studiile îi îndeamnă să aleagă comodele haine franţuzeşti în detrimentul lungilor anterie, să-şi împodobească chipul cu plete şi barbă, să se instruiască în arta dansului, să se lase cuceriţi de diferitele cluburi de scrimă. Masculinitatea nu mai are asprimea trecutului pentru că modelul este altul, iar lecturile îndeamnă la grijă în gesturi, maniere, vorbe. Masculinitatea şi onoarea fac acum casă bună, oferind tinerilor pretexte spre a proba virilitatea în jocul duelului.

Dar despre frumuseţea bărbaţilor din secolul al XIX-lea vom povesti cu altă ocazie.  

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.