Puterea ideilor, plus un polonez de treabă

Publicat în Dilema Veche nr. 367 din 24 februarie - 2 martie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Luni, 14 februarie a.c., aproape de ora 11 a dimineţii, am intrat în holul unui hotel bucureştean şi, în timp ce aşteptam să coboare cabina ascensorului, priveam la urmele de negreaţă (de la zeci şi sute de degete arătătoare, probabil) extinse ca o pată subtilă în jurul butonului care cheamă liftul. În scurt timp, uşile de metal mi s-au deschis în faţă. Cît ai spune de patru ori Solidaritatea, iată-mă-s ajuns la etajul VII al clădirii. Iarăşi uşile de metal se cască în faţa mea. Păşesc afară din cutia ascensorului şi văd, la cîţiva metri distanţă, un individ care trage cu sîrg dintr-o ţigară, aşezat incomod la o măsuţă îndeajuns de întinsă încît să nu poţi, oricît te-ai chinui, înfăşa pe ea un copil născut azi-dimineaţă. În mîinile bărbatului, foile cu întrebările pe care i le-am trimis ieri. În juru-i, două tinere doamne, care vorbesc între ele pe şoptite, astfel încît se aude doar oşci... moşci... vcioşci şi alte asemenea cuvinte, în ritmul aşezat al unei limbi recognoscibile, din vecinătatea noastră. Îl mai las pe om să tragă o dată din ţigară şi mă înfig în faţa-i – pentru că, fără să ne cunoaştem, mă aşteaptă. Urma să fac cu acest domn, peste cîteva minute, un interviu pentru un post de televiziune românesc. Numele individului este Adam Michnik. 

Am vorbit ulterior despre moralul europenilor şi despre revoluţia egiptenilor; despre graniţele Georgiei şi despre armata Rusiei; despre Barack Obama şi despre Bronislaw Geremek (un prieten al dlui Michnik, fost ministru de Externe polonez, azi decedat); despre Turcia de azi şi despre NATO de azi (şi de mîine). În faţa camerei de filmat, dl Michnik – ex-disident anticomunist, actualmente scriitor şi director de ziar, unul dintre intelectualii europeni notorii ai prezentului – a cerut o apă plată şi un espresso şi a mai tuşit de cîteva ori, semn că e genul de om care-şi începe ziua cu deliciul tabagic şi şi-o termină aidoma. Dar, mai ales, a vorbit, fără emfază, despre lumea în care trăieşte de ceva decenii (ante- şi postcomuniste). Am vorbit între noi, off the record, în franceză, dar mi-a răspuns – pe film – în polonă; a răspuns atît de expresiv (de la tonul cuvintelor la mimică), încît uneori chiar intuiam ce spune, înainte de a avea traducerea. 

Iar în seara aceleiaşi zile l-am văzut pe acelaşi domn pe scena Ateneului, dialogînd cu un altul la fel de calm, pe nume Pleşu. În virtutea scurtei experienţe matinale, în permanenţă l-am bănuit pe Michnik – în cele plus/minus două ore cît s-a conversat la Ateneu – de o acută poftă tabagică. Dar mai ales l-am bănuit de inteligenţă şi de normalitate. 

Altfel spus, Adam Michnik mi se pare a fi exact prototipul omului în faţa căruia comunismul nu avea nici o şansă: omul inteligent, dispus să ţină cu dinţii de normalitatea lui. E genul de bărbat care descumpăneşte orice sistem. Nu vrea să fie erou (deşi, se pare, ar putea fi) şi, de fapt, e mai degrabă circumspect faţă de eroi. Nu urăşte şi nu idolatrizează. Crede că o femeie interesantă face, în viaţa unui bărbat, cel puţin cît o carte bună. Are umor şi apreciază oameni care au şi ei. În condiţiile în care regimul comunist al ţării lui, în ultimul an ’80, invitase opoziţia la discuţii, Michnik a preferat să întîrzie în toaletă – numai pentru că soţia sa ar fi fost descumpănită foarte dacă l-ar fi văzut la TV dînd mîna cu ministrul de Interne al Poloniei comuniste. 

„Valorile fundamentale ale generaţiei noastre au fost obţinute. Sîntem liberi, putem călători unde vrem... Dar tot sîntem furioşi. Despre asta vom discuta aici.“ – a spus Michnik, dintru început, în sala Ateneului Român. Sau: „Filozoful şanticomunist, n.m.ţ trebuie să fie precaut atunci cînd îşi pune hainele procurorului“ – a mai adăugat el, atrăgînd apoi o replică a dlui G. Liiceanu. Sau: „Eroismul trebuie să-l ceri de la tine, nu de la celălalt“ (cu trimitere la incriminările recurente în spaţiul românesc/estic despre cine şi cum a rezistat totalitarismelor). Sau: „Cînd Politica intră în tribunal, Justiţia iese pe uşa din spate“ – o frază aiuritor de actuală într-o ţară ca a noastră, în care neîncrederea în Justiţie merge mînă-n mînă cu neîncrederea în partidele politice (oare de ce?!). 

Mie, unuia, cel mai mult mi-a plăcut răspunsul dlui Michnik referitor la polonitatea lui. Un polonez (şi evreu, după rădăcini) care spune „Polonia mea este ca o casă părintească, în care nu vreau să se scuipe pe jos şi în care nu agreez violenţa“ mi se pare a fi realmente demn de citat. Probabil că aceasta este marea diferenţă dintre polonezi şi români: felul în care se raportează la polonitatea/românitatea lor. De-o parte e mîndrie, de-o parte e dubiu. Fără trimitere la Michnik sau la Pleşu, cred că această dilemă ne va mai urmări. 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.