Pe Podul Mogoşoaiei cu Iancu Otetelişanu

Publicat în Dilema Veche nr. 553 din 18-24 septembrie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Întîmplător am dat peste socotelile unei case boiereşti din anii 1848-1850, păstrate la Biblioteca Academiei Române; caiete liniate care adună zi de zi informaţii cu privire la viaţa cotidiană. Nu ştim cine este Conaşu’, aşa cum apare în note, aşa cum nu ştim cine este chelarul, păstrătorul cheilor de la cămară şi scriitorul acestor caiete, aşa cum nu ştim cine se ascunde sub apelativul de „dumniavoastră“. Autorul notează doar lista de cheltuieli, pe fiecare zi, timp de trei ani, fără a menţiona date care lui îi sînt cunoscute, iar nouă ne-ar fi fost astăzi de ajutor pentru a identifica personajele. Am pornit la identificarea acestui personaj cu ajutorul informaţiilor din caiete, întrebîndu-l pe domnul profesor Andrei Pippidi, cunoscător al tuturor lucrurilor ştiute şi neştiute, şi iată ce mi-a ieşit.

În socotelile casei, chelarul foloseşte următoarele forme de adresare: cocoana, coconiţa, coconu, conaşu, dumniavoastră, cocoana Elena. Presupunem că sub acest apelativ de „dumniavoastră“, stăpîn al casei căruia i se dă socoteală şi din porunca căruia se fac diferite cheltuieli, s-ar ascunde Safta Câmpineanu, prima soţie a marelui boier şi dregător Iancu Otetelişanu. Ea este cea care administrează casa din Bucureşti şi se ocupă de ridicarea conacului de la Măgurele. O însemnare de la 18 august 1849 ne duce cu gîndul la ea: „oşaţse pentru roache dumniavoastră, 4,20 lei“, pentru ca la 22 august 1849 să se cumpere „aţe pentru rochia dumniavoastră – 1 leu şi 80 de parale“). Este vorba de oasele de balenă care susţin crinolina sau corsetul, artificii la modă în acea perioadă.

Cine este Conaşu’? Iancu Otetelişanu este un important boier al vremii. Cu moşii şi case în Oltenia, Iancu îşi trage numele de la moşia principală din Otetelişu, judeţul Vîlcea, acolo unde neamul acestui boier îşi are obîrşia şi unde îşi începe cariera. Participă intens la viaţa politică regulamentară prin ocuparea diferitelor dregătorii, de la mare stolnic la mare logofăt, de la preşedinte al Sfatului Orăşenesc la vornic al Politiei. Se îmbogăţeşte pe vremea cînd deţine funcţia de administrator al ocnelor de sare. Ajunge mai apoi director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Relaţiile şi acţiunile Conaşului nu sînt întîmplătoare: se implică în mişcarea de la 1848, pentru care îşi cumpără o „cocardă“, şi are acasă o uniformă pe care o dă la curăţat. De pildă, la 17 iunie 1849, într-o miercuri, administratorul casei notează: „ 9 lei – pălărie de uniformă – curăţatu’ şi pene“. Pentru ca, pe 13 iunie 1848, cocoana Safta să ceară cumpărarea a trei cocarde, una pentru „dumniavoastră“, apoi pentru „Iosif“ şi pentru cel care ţine socotelile. Şi, într-o joi, din 11 august 1849, cere o birjă la generalul Duhamel. Mai ştim că acest personaj, numit fictiv Conaşu’, are dorobanţi şi aghiotanţi pentru care cumpără pîine sau băutură: „duminică, 3 octombrie 1848 – rachiu dimineaţă pentru aghiotanţi“ şi „duminică, 18 august 1849, la dorobanţii de la Ocnele Mari, 4 lei“. Sau că, pentru el, se fac achiziţii care arată preocupările legate atît de slujba deţinută, cît şi de sociabilitatea cotidiană în care este implicat. Astfel, se cumpără deseori hîrtie de scris, plicuri, dar şi cărţi de joc, bileturi (cărţi de vizită sau felicitări), hărţi, se trimit şi se primesc scrisori prin intermediul unui căprar („miercuri, 22 septembrie 1848: pentru scrisoare şi la un căprar 4 sfanţih“) sau cu „ştafeta“, la Craiova, cel mai adesea, la Braşov, la Cîmpina sau la Viena. Conaşu’ are dreptul să deţină arme în casă, drept pentru care plăteşte anual o taxă la Poliţie. Cînd pleacă în călătorie, cere şi plăteşte pentru eliberarea unui paşaport o taxă de 16 lei şi 36 de bani.

Putem bănui că ar fi vorba de Iancu Otetelişanu, şi datorită menţiunii proprietăţii de la Măgurele, acolo unde se investeşte consistent pentru refacerea şi mărirea conacului („duminică, 3 octombrie 1848: la zidaru de la Măgurele pă 31 şi o jumătate de zi – 18 lei“), face cheltuieli de aprovizionare şi de înfrumuseţare la fel ca şi pentru locuinţa din Bucureşti. Se speteşte să trimită, cu hamali, un policandru uriaş. Pentru locuinţa din Bucureşti, şi pentru mărirea ei, Conaşu’ beneficiază de planurile arhitectului Xavier Villacrosse, după nota din 18 iunie, sîmbătă, 1849: „600 lei la pietrari după foiţa lui Vilagros“, cînd se aduc în curte pietre, nisip, zidari, salahori, cuie şi altele pentru o astfel de lucrare.

Ar mai fi de adăugat şi un amănunt picant, cunoscut în epocă. Administratoarea casei de pe Podul Mogoşoaiei este Safta Otetelişanu, evlavioasă şi bună soţie, prietenă cu Elena Filipescu, amantă şi mai apoi soţie a lui Iancu Otetelişanu. La 4 octombrie 1848, Safta cere chelarului să achite cei 30 de galbini împărăteşti pe care cocoana Elena îi cheltuise la condoragiu: „s-au dat la pantofărie coconii Eleni care face 85,32 lei“. Pentru ca, două luni mai tîrziu, Safta să plătească o birjă pentru Elena: „25 decemvrie 1848: un sfanţih prin neamţu la o birjă, la cocoana Elena“. Din prietenie sau ca să-i facă pe plac lui Iancu, Safta îi trimite Elenei, în dar, un coş cu pere: „joi, 15 iulie 1848 – 2 oca de pere prin Ioniţă pentru cocoana Elenca, 2,12 lei“.

Această relaţie în trei, care a scandalizat societatea românească de la mijloc de secol XIX, se pare că a funcţionat destul de bine. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.