Confuz

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Confuz jpeg

● Les fântomes d’Ismaël / Fantomele lui Ismael (Franța, 2017), de Arnaud Desplechin. 

Fantomele lui Ismael de Arnaud Desplechin este, pe scurt, încă un film care încearcă să exorcizeze pentru profani mitul creatorului de film. Deloc întîmplător, protagonistul peliculei este regizorul Ismaël Vuillard. Excesiv în toate, dar mai ales în spirit și temperament, acesta se confruntă cu mai multe crize, care au neinspirația de a se produce relativ simultan: noul film la care lucrează avansează greoi, inspirat de rolul fratelui său Ivan Dédalus într-o palpitantă narațiune cu spioni, relația serenă cu Sylvia, care îi aduce mult echilibru interior, este periclitată de reapariția subită a fostei soții Carlota, fostul socru Henry Bloom are el însuși propriile obsesii legate de fiica dispărută sau de rolul său ca evreu în Rezistența franceză, plus concluziile unui final de carieră de cineast.

Autor al unor filme ludic-intelectuale și al unui univers al său, în care a știut să-și atragă un public fidel, Desplechin se simte foarte confortabil în a provoca cinefilii să îl urmeze între meandrele întortocheate ale naturii umane, într-un permanent registru sofisticat, totuși accesibil, care îmbină referințele literare, artele plastice, filozofia sau istoria cinema-ului. Francezul recunoaște influența unor Truffaut sau Alain Resnais, dar și apetitul pentru alambicatul stil vizual și literar al lui Godard. Sigur, Arnaud Desplechin face eforturi, unele admirabile (Rois et reine și Un conte de Noël în primul rînd) de a prinde grupul marilor cineaști francezi contemporani (Jacques Audiard și Bruno Dumont, chiar și François Ozon în unele filme), totuși distanța față de aceștia rămîne. Iar în acest film, cel mai grav suferă siguranța intenției regizorale, astfel încît numeroasele fire narative expuse în paralel sau cu dese oscilări dintre trecut spre prezent sînt intrigante, dar duc și la confuzie în lipsa acurateții care să le ordoneze. O coerență internă pare să lipsească sau cel puțin nu ajunge la marele public, confruntat simultan, chiar dacă cu umor și ironie, și cu non-prezențele din titlu, și cu demonii interiori ai autorului.

Fantomele lui Ismael funcționează mai bine punctual, în micro-universuri de sine stătătoare, după structura film în film, decît în ansamblu. Cel mai reușit astfel de film în film este dinamica relației de cuplu dintre Ismael (interpretat de actorul-fetiș al lui Desplechin, versatilul Mathieu Almaric) și noua sa parteneră, Sylvia (Charlotte Gainsbourg), o astrofiziciană cu o viață austeră, blocată simultan de strania ei pasiune pentru bărbații căsătoriți și de rolul de mamă pe care îl joacă față de fratele cu handicap. Cei doi impecabili actori francezi au o chimie palpabilă și o bună inteligență a jocului, servită deseori de dialoguri literare („Nu știu cum să te înșel. Nu știu să mă iubesc îndeajuns ca să te rog să vii cu mine“, „Am nevoie să fug pentru a exista un pic“). Un alt film în film creează Carlotta, soția dispărută subit cu 21 de ani de urmă. Marion Cotillard oferă genul de personaj care a consacrat-o: femeia misterioasă, senzuală și romantică, aici suferind de o sensibilitate maladivă, cea care fuge de sine mai mult decît de ceilalți și care reapare subit pe plajele franceze, după un îndelungat periplu exotic, ca o tainică prezență în viața soțului și tatălui său. Maestru al portretelor feminine, Desplechin surprinde și cu personajul baroc interpretat de talentata Alba Rohr-wacher, care dă viață Fauniei, o seducătoare actriță izvorîtă parcă din scrierile lui D’Annunzio, un faun modern ce pare mai degrabă un alter ego al lui Ismael („Ești invaziv, crești în mine ca un cancer. Vorbesc ca tine, gîndesc ca tine, mi-e teamă să dispar“).

De parcă nu era suficient, nici Ivan, fratele diplomat (Louis Garrel), nu are parte de o viață mai puțin palpitantă, dimpotrivă. Recrutat tîrziu în diplomație, grație mai degrabă geniului său în a învăța ușor limbi străine rare decît unui CV notabil, Ivan are o naivitate prea vizibilă ca să nu devină suspectă, plus o sinceră relație de dragoste și ură cu fratele mai mare. Excedat, Ismael îl anunță pe Zwy, producătorul filmului său, îngrijorat că acesta dispăruse subit de pe platourile de filmare pentru a se regăsi, că Ivan ar fi murit. Tot acest colaj deconcertant are și un leitmotiv vizual, tabloul expresionist Ceață de lavandă al lui Jackson Pollock. Aceste jocuri pronunțat autoreferențiale și autoironice au, ce-i drept, o miză asumată, pentru că, așa cum mărturisea într-un interviu autorul, „cinema-ul e realitatea, însă e realitatea atunci cînd ea devine fascinantă“. Extrapolînd, fascinația e, în Fantomele lui Ismael, în ochii spectactorului.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.