Revenire la povestea cu Staborul

Publicat în Dilema Veche nr. 379 din 19-25 mai 2011
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg

Doamna Daniela Vasilescu ne-a trimis o replică la articolul meu „Poveste cu ţigani, romi, căsătorii şi modernizare“. O reproduc, tăind din motive de spaţiu scurte fragmente care nu afectau linia de argumentaţie, şi răspund spre final.
 
Stimate Dle Ghinea,

Vă scriu în primul rînd pentru că articolul dvs. invită la dezbatere încă din prima frază, dar în al doilea rînd, deoarece am fost afectată de lipsa de echilibru din articol. Să mă explic: în timp ce ideea că un tribunal tradiţional al romilor ar putea avea beneficii clare prin rezolvarea mai uşoară a conflictelor este expediată în două rînduri, potenţialele consecinţe negative ale funcţionării unui astfel de tribunal ocupă tot restul articolului şi încă prin întrebări peiorative – „Am avea motive să credem că respectiva va fi bătută crunt?“ – şi paralela la sharia, care în conştiinţa cititorului european oarecare (neinformat) deja ridică semnale de alarmă. Consider că în acest mod i se face tribunalului ţigănesc un proces nemeritat „avant la lettre“ şi prin aceasta se întăreşte atitudinea discriminatorie împotriva romilor, deja greu de schimbat în societatea noastră. Nimic din ce fac ei nu e bun, trebuie privit cu suspiciune etc. etc.

Cred că acest sentiment pe care mi l-a lăsat articolul ar fi putut fi combătut prin menţionarea faptului că în spaţiul public românesc nu am auzit, pînă acum, de nici un conflict între o hotărîre a Staborului şi normele juridice care constituie cadrul legal oficial; dimpotrivă, Staborul ajută, în unele cazuri, organele legii pentru pedepsirea unui infractor, deferindu-l pe acesta justiţiei. De asemenea, o privire mai atentă asupra gestului dlui Cioabă arată că el, sub pretextul protejării şi amplificării unei vechi tradiţii a romilor, nu face altceva decît să o apropie, prin formele adoptate, de justiţia „mainstream“. Cred că intenţia exprimată de dl Cioabă, inclusiv în declaraţia citată, este de a completa justiţia oficială, şi nu de a o înlocui sau contrazice (...). 

Nu ştiu ce părere aveţi dvs., dar eu resimt lipsa de cenzură socială a comportamentelor în societatea noastră actuală, ca să nu mai vorbim de ineficienţa justiţiei, care găseşte căi de a nu sancţiona comportamente pe care toţi membrii societăţii le condamnă din punct de vedere moral, social (...). Poate că prin întărirea tribunalului lor comunitar romii răspund tocmai acestei carenţe a justiţiei publice pentru care cu toţii avem partea noastră de vină. Vă puneţi problema protecţiei indivizilor contra comunităţii la romi – dar se pare că este foarte simplu de realizat. Alegînd să nu mai facă parte din comunitate, aceştia ies automat din sfera de autoritate a Staborului. Apartenenţa la comunitate şi aderenţa la hotărîrile acestui tribunal sînt la latitudinea fiecărei astfel de persoane. Desigur, nu mă refer aici la minori, care nu pot face această alegere şi pe care justiţia şi societatea trebuie să continue să-i protejeze chiar împotriva comportamentelor abuzive ale propriilor părinţi. De aceea cred că exemplul nunţilor între copii utilizat de dvs. nu îşi are locul într-o discuţie despre Stabor, pentru că, pur şi simplu, în acest caz justiţia oficială trebuie să-şi facă datoria indiferent de tradiţii, norme ale comunităţii rome, sau altele de acelaşi fel.

Avînd în vedere toate acestea, v-aş ruga să aşteptăm mai întîi să vedem faptele – ce influenţă şi ce consecinţe va avea activitatea tribunalului dlui Cioabă asupra comunităţii rome – şi să ne abţinem de la a-i anticipa eşecul. Deşi educaţia dlui Cioabă poate fi mai sumară sau mai tîrzie decît a dvs. sau a mea, nu mi-a făcut deloc impresia unei persoane lipsite de inteligenţă (...). Închei spunîndu-vă ca sînt de etnie română, sînt ortodoxă şi am răspuns „nu“ la ancheta socială a Academiei Române la întrebarea „Aţi fi de acord cu intrarea unei persoane de etnie romă în familia dvs.?“.

Cu stimă,

Daniela Vasilescu

Răspuns


Vă mulţumesc pentru mesaj şi pentru argumentaţie. Articolul meu recunoaşte posibilele bile albe ale Staborului respectiv şi faptul că mă întind mai mult cu riscurile nu e lipsă de echilibru, ci pur şi simplu asta mi-am propus: să dezbatem riscurile. Ceea ce şi facem. Am pomenit sharia în contextul în care şeful Bisericii Anglicane vorbise despre asta. Iar el se referea la o formă de justiţie tradiţională, aşa cum sînt şi tribunalele rabinice, şi ele pomenite de mine. În rest, îmi faceţi un proces de intenţie. 

Spuneţi dvs. că nu a existat nici un conflict între decizia Staborului şi normele juridice româneşti. Posibil, dar nu avem de unde şti. Nici eu, nici dvs., pentru că pur şi simplu este o realitate ignorată. Dimpotrivă, eu ştiu poveşti de la mine de la ţară (vechi, din copilărie) în care miliţianul negocia cu bulibaşa predarea hoţilor romi. Şi uneori se mulţumea cu faptul că bulibaşa îi trăgea o mamă de bătaie respectivului hoţ şi dădea calul înapoi proprietarului. Se termină cu bine, dar tot e un conflict cu normele juridice. Mai spuneţi că Staborul poate ajuta organele legii. Poate. Dar poate că nu. Poate că nu are chef. Poate că ţine cu hoţii. Poate are altă părere despre caz. Mulţi de „poate“. Caz în care justiţia nu mai e una pentru toţi. Dacă Staborul e drăguţ şi ne ajută, foarte bine – de la caz la caz. Dar zic că nu e o idee bună să ne propunem în sine ca relaţia dintre stat şi indivizii romi să fie intermediată prin Stabor. 

Şi eu resimt lipsa de cenzură a comportamentelor sociale. Ba chiar afirm răspicat că rasismul la adresa romilor este larg răspîndit în România. Dar nu orice critică la adresa romilor este rasistă. Acesta este păcatul multiculturalismului: îi tratează pe indivizii minoritari ca fiind nematuri destul cît să suporte o critică şi o dezbatere. Îi infantilizează dorind să-i protejeze. 

Vreau să apăr drepturile romilor ca indivizi. Dreptul comunităţii de a fi într-un fel sau altul mi-e suspect. Pentru că, la un moment dat, dreptul comunităţii înseamnă dreptul bulibaşelor de a decide asupra individului supus lor. Şi cred că statul modern, liberal, nemulticultural trebuie să intervină pentru a apăra individul de bulibaşă. Dvs. ziceţi că sînt bine intenţionaţi. Foarte bine. Dar dacă nu sînt, atunci vreau un stat pregătit să intervină.

Şi ajung la Florin Cioabă. Nu ştiu de ce vă luaţi faţă de el atitudinea asta superioară (educaţia lui poate fi mai...). Eu îl tratez ca pe un lider. Calitate în care îl critic. Mai mult chiar, afirm că declaraţia lui citată de mine denotă rasism. Ştiu, nu e comod să te gîndeşti că şi minoritarii pot fi rasişti. În definitiv, poliţia gîndirii de la SNSPA m-a tras de urechi pentru că am zis că şi negrii pot fi rasişti. Dar să ne gîndim puţin. Dacă un român zice: „Individul X se căsătoreşte cu un ţigan şi îşi pierde urma printre ţigani“, am spune despre el că e rasist? Eu aş zice că da. În fond, a te amesteca cu romii e o chestie profund negativă în capul lui. Ce zice Cioabă? „Cei găsiţi vinovaţi sînt marginalizaţi, apoi sînt obligaţi să întemeieze familii cu români şi aşa li se pierde urma.“ A întemeia familii cu români e o chestie negativă în capul lui. E rasism? E un rasism de sorginte tribală, dar tot rasism este. Poate că Cioabă are un rol pozitiv, nu ştiu, dar nu văd de ce i-am judeca declaraţiile mai puţin sever decît o facem cu liderii români.
 
Nu înţeleg poanta cu respingerea ideii de a avea un rom în familie, eu unul nu aş avea nimic împotrivă. Vă mulţumesc că mi-aţi dat prilejul să aduc aceste clarificări. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.