Mîncărică, lux, pălăvrăgeală

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Cai frumoşi jpeg

Conferinţă de organizaţie ciumeacă, dar ciumeacă, frăţică! Plin de ambasadori. Hotel de super-fiţă. Eu stau frumuşel la IBIS. Mi-am atins obiectivul, am reuşit să fac şi ceva în plus, aşa că mă uit relaxat la circul plenarei şi al meselor rotunde. Se discută, cîteodată înfocat, cîteodată plictisit şi, în general, pe lîngă, despre toate cele. 

Lumea e acolo în principal pentru a cheltui bugetele exagerate ale acestor conferinţe. Sînt şi cei care mimează activ munca, prin blablageală, sau pasiv, prin dat din cap. Există şi super-experţii/ambasadorii, cei care pot să doarmă punînd faţa de „Sînt atent! Reveniţi în zece minute“. Sînt şi cei care au venit pentru o întrerupere scurtă a rutinei profesionale. În principiu, cu amantă sau – excepţional – cu soţia. Şi să nu-i neglijăm nici cei veniţi pentru un per diem drăguţel. Mîncărica – mîncărică, pălăvrăgeala – pălăvrăgeală şi luxul – mai ales – nu sînt deloc de ignorat. Participarea la astfel de evenimente dă bine şi la CV.

Sînt şi cîţiva activişti serioşi, care au venit bine pregătiţi, încercînd să schimbe lumea. Priviţi cu compasiune, ca şi cum sînt duşi cu capul de lumea care controlează conferinţa. Birocraţii şi  politicienii de la microfoane nu prea vor să schimbe nimic, ci mai degrabă sînt foarte preocupaţi cu menţinerea mecanismului care le furnizează slujbele gras plătite şi privilegiile multiple.

Conferinţa îmi aduce aminte de ultimele două congrese ale Partidului Comunist, pe care le-am vizionat cu atenţia omului obligat să o facă. Ştabii comunişti ştiau că noi ştim că ei ne spun aberaţii. Nimeni nu credea nimic şi mai toţi mimam că-i credeam, iar din cînd în cînd ne manifestam în mod disciplinat-forţat entuziasmul. Toată lumea era fericită pentru îndeplinirea rolurilor şi plecam înjurînd ipocrizia tuturor. Dar divaghez de la subiect – conferinţa cea procopsită.

Orice discurs bun este imediat sterilizat de moderatori sau de diplomaţii de carieră. Omorurile se transformă în abuzuri, războiul în criză, disperarea a milioane de oameni în escaladarea situaţiei din regiune. Condamnăm, regretăm, deplorăm energic, cerem rezoluţii şi recomandări care să sublinieze îngrijorarea şi nevoia de respectare a drepturilor fundamentale ale omului, aerului şi vitelor. Mai avem cîteva mii de recomandări şi rezoluţii care au fost deosebit de utile pentru a justifica tocarea a sute de milioane de dolari. Sau de euro.

Încep să mă irit şi mă gîndesc că o să cer cuvîntul şi o să încep cu un: Muuuuu, excellencies, ladies and gentlemen. Mă abţin (cu greu) şi decid să mă amuz. Rezultatul – organigrama tipică a unei organizaţii interguvernamentale dominate de oameni numiţi acolo în general de guverne inepte şi corupte.  

Cea mai importantă divizie/directorat/oficiu al oricărei organizaţii ar trebui să fie divizia de Felicitatori. Felicitatorii sînt cei responsabili de respectarea şi implementarea directivei nr. 1: pupincurismul şăfului, şăfuţilor şi al oricui altcuiva cu perspectiva de a deveni şăf sau şăfuţ. Felicitatorii pot să transforme un căcat într-un simbol al rezilienţei, inteligenţei şi străduinţei diverşilor stakeholders de a soluţiona problemele grave cu care ne confruntăm.

O altă divizie sînt Mimatorii. Ei sînt coloana vertebrală a oricărei asemenea organizaţii. În general, Divizia Mimatorilor este plină de oameni cu experienţă politică şi a căror principală caracteristică este tocmai lipsa totală a vertebrelor, lucru care le permite mularea pe orice subiect sau individ. Mimatorii pot să susţină argumentat, oricînd şi oriunde, puncte de vedere contradictorii cu onestitate şi verticalitate şi pot să întărească orice inepţie atîta timp cît este în interesul instituţiei sau al propriei cariere.

Directoratul Ambiguizatorilor şi Sterilizatorilor este şi el foarte important. Responsabilitatea principală a Ambiguizatorilor şi Sterilizatorilor este castrarea oricărei intervenţii care ar putea suna critic şi care ar putea arăta ipocrizia şi mîrlănia organizaţiei care le plăteşte salariul. Sterilizarea şi transformarea într-un perfect inutil birocrat a oricărui idealist accidental angajat de organizaţie este, de asemenea, o prioritate. Acest directorat pregăteşte şi distribuie moderatori pentru întîlniri.

Directoratul Gorniştilor este cel care decide abordarea strategică. Gorniştii nu au nici un fel de experienţă în afară de aceea de a fi gornişti, dar simulează aproape perfect expertiza în orice domeniu şi asigură distribuirea stridentă a mesajului deja stabilit şi acoperirea oricărui alt mesaj care ar putea să ameninţe confortul instituţional. Gorniştii sfîrşesc rapid prin a deveni şefi sau şefuţi.

Directoratul Deşteptăreţilor este şi el important. Deşteptăreţii asigură, în primul rînd, trezirea la momentul oportun a şefilor, precum şi păstrarea nivelului IQ-ului instituţional la nivelul minim posibil pentru a nu supăra ego-urile sensibile ale ambasadorilor sau liderilor politici. Deşteptăreţii mai asigură şi intervenţia coordonată a diverşilor susţinători independenţi în conferinţe sau dezbateri publice. Susţinătorii independenţi sînt cei care depind de proiectele şi privilegiile distribuite de organizaţie. 

Neliniştitorii sînt cei responsabili cu exprimarea, bineînţeles, a neliniştii, a îngrijorărilor instituţiei în cauză la adresa diverselor crize, evenimente, tragedii, în legătură cu care instituţia nu va face absolut nimic concret în afara discursurilor sforăitoare.

Foarte căutaţi sînt, de asemenea, Raportatoreţii şi Replicatoreţii. Raportatoreţii se ocupă de producerea periodică de documente (în majoritate inutile şi foarte scumpe), iar Replicatoreţii sînt responsabili de răspîndirea modelelor de bună practică, un eufemism pentru nişte super-gogoşi.

Munca de decenii a acestor instituţii începe să dea roade. Nu numai clasa politică europeană, dar şi ONG-urile adoptă încet, dar sigur, aceleaşi modele instituţionale. Orice asemănare cu o recentă conferinţă a OSCE-ului este pur întîmplătoare.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.