Dacă zebrele trăgeau la plug, istoria lumii ar fi fost alta

Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

● Dacă ar fi să-şi rezume cartea într-o frază, Jared Diamond spune că ar face-o aşa: „Istoria a urmat diferite cursuri pentru popoare diferite, din cauza diferenţelor de mediu, nu din cauza diferenţelor biologice dintre fiinţele umane în sine“. Deci, geografia ne-a făcut ceea ce sîntem. Cartea despre care vorbesc se numeşte Viruşi, arme şi oţel – Soarta societăţilor umane (Editura Allfa, 2010) şi a devenit un best-seller de referinţă. 

● Diamond are curajul să ofere în 500 de pagini o istorie completă a civilizaţiilor umane, explicînd aproape totul prin geografie. Este un demers curajos pentru că reînvie o legătură altădată compromisă. Ştiinţa politică comparativă a apărut ca un demers determinist-geografic. Altfel spus, primii oameni care s-au gîndit să compare între ele diverse societăţi au început prin a pune diferenţele pe seama mediului. Era facil, era la îndemînă. Herodot lăuda climatul Greciei ca fiind cel mai propice civilizaţiei, spre deosebire de căldurosul Egipt sau de prea friguroasa Sciţie. Moda asta de a lăuda ograda proprie a ţinut mult; Montesquieu era şi el convins că vremea temperată a Franţei e cea mai bună, la sud e prea cald, la nord e prea frig. Şi unul, şi altul, şi mulţi alţii trăgeau concluzii nu tocmai amabile despre popoarele „sălbatice“ care trăiau în climate nepotrivite. La un moment dat, acest tip de determinism geografic a căzut în desuetitudine; cu cît omul cunoştea mai mult din planeta sa, cu atît excepţiile erau mai multe şi etnocentrismul teoriilor mai evident.  

● De asta spun că Diamond are curaj: se întoarce la origini, la geografie. Şi o face într-un mod fascinant, uneori pedant, alteori iritant, dar fascinant rămîne pe tot parcursul cărţii. Cum se face că unele societăţi au avansat şi altele au stagnat? Totul ţine de animale, seminţe şi axe geografice. Spaţiul euro-asiatic (Europa este o prelungire lunguiaţă a Asiei – după Diamond) a avut la dispoziţie mai multe animale mari pe care să le îmblînzească, decît Americile şi Australia. Răspîndirea oamenilor acolo a coincis cu exterminarea mamiferelor mari. Mai tîrziu, cînd societăţile de agricultori din Americi şi Australia s-au dezvoltat şi ar fi avut nevoie de animale mari de tracţiune, nu mai aveau ce să îmblînzească.  

● Avantajele anumitor grupuri de oameni se acumulează în timp. Agricultura a apărut în Semiluna Fertilă (Siria – Irak). Acolo s-a întîmplat să existe o combinaţie unică de cereale sălbatice înalt productive şi de animale de povară. De aici au urmat celelalte: scrisul, guvern centralizat. Din Semilună, aceste date civilizaţionale au migrat la latitudini similare spre Grecia, Egipt, India şi s-a născut civilizaţia euro-asiatică. Odată explicate astea, Diamond trece lejer peste secolele de pînă la noi, de parcă ar fi răspuns definitiv la dileme. Esenţa a fost pusă atunci, demult, restul sînt amănunte recente care urmau logic din amănuntele vechi. Asta e partea iritantă a cărţii, această convingere că totul se explică de la nişte seminţe de acum mii de ani. Australienii  aborigeni nu au avut la îndemînă nici seminţele potrivite, nici animalele potrivite, unele dintre triburi intraseră pe calea agriculturii organizate, cînd au venit europenii, şi probabil urmau să se dezvolte autonom în cîteva mii de ani, dacă ar fi mai avut la dispoziţie acele mii de ani. Americanii de pînă la Columb nu au avut nici animalele, nici seminţele celor din Eurasia, iar geografia le-a mai pus o piedică: latitudinea. Diamond se uită la axele continentale: din Europa de Vest pînă în China poţi trage o linie continuă la aceeaşi altitudine, cu un climat temperat. Progresul se transmite la latitudini egale, unde aceleaşi animale şi aceleaşi seminţe se pot transmite. Americile au axul de la nord la sud şi aşa se face că imperii cu milioane de supuşi s-au dezvoltat acolo, izolate unele de altele. Amerindienii au inventat scrierea, dar nu au transmis-o unii altora, aşa cum s-a întîmplat în Eurasia. Bun, dar ce-i cu Africa, acolo a apărut omul modern, de ce nu s-a dezvoltat tot acolo? Tot chestie de latitudine, plus un deşert mare care a împiedicat comunicarea. Plus un ghinion teribil în ce priveşte animalele: dintre toate animalele mari avute la dispoziţie de africani, unele erau prea nervoase (bivolii, zebrele), altele nu aveau sens economic să fie domesticite (elefanţii), altele aveau o structură socială haotică ce nu permitea ca omul să devină şeful turmei/haitei (porcul, vaca, oaia, capra, calul – animalele, pe care euro-asiaticii le-au avut la dispoziţie, au avut toate calităţile de mai sus, plus alte cîteva; nici nu ştiţi cîte amănunte de genul ăsta o să aflaţi din carte). 

● Deci, civilizaţiile adună acest gen de avantaje cumulative şi apoi, cînd se ciocnesc, cel mai slab iese prost din întîlnire. Aşa se face că spaniolii au învins marile imperii sud-americane cu proporţii uluitoare, de genul 168 de conchistadori la 80.000 de incaşi. Nu a fost noroc, spune Diamond; pur şi simplu, caii şi oţelul spaniolilor făceau inutile armele incaşilor. Pe lîngă cai şi oţel, mai aveau şi viruşii. Europenii aveau atîtea animale domesticite ce creşteau pe lîngă casă (mai degrabă în casă, pe vremea aia), deci dezvoltaseră boli şi imunităţi la ele, incaşii nu aveau decît un singur animal mare (lama), care nu creştea în grajduri lîngă case. 

● Dar marile ciocniri ale civilizaţiei europene cu băştinaşii altor continente nu au fost deloc cazuri izolate. Poate ştiaţi de povestea incaşilor, dar pariez că nu ştiaţi cum grupurile asiatice s-au întins din China de sud, exterminînd populaţia locală din insulele polineziene. Cazuri recente sînt şi ele fascinante. Triburile de maori, care au intrat primele în contact cu albii, au cumpărat muschete şi au pornit războaie de exterminare cu vecinii lor (un sfert din populaţie a murit în aşa-zisele „războaie ale muschetelor“). Africa neagră ni se pare că a fost acolo dintotdeauna, dar nu a fost aşa, de fapt, negrii subsaharieni agricultori au înlocuit treptat şi relativ recent populaţiile de pigmei şi triburile khoi-san (populaţia împinsă la extremitatea sudică a Africii, unde i-au găsit olandezii şi i-au alungat). 

● Cum ziceam, determinismul geografic a plecat ca un exerciţiu de tribalism: mediul nostru e mai bun, noi sîntem mai buni decît alţii. Diamond are mare grijă să combată orice fel de idee că unele societăţi ar fi mai bune decît altele, că ceea ce numim de obicei „civilizaţie“ ar fi mai bună în sine decît societăţile primitive. Deci, omul e corect politic. E foarte vehement şi aruncă cu eticheta de „rasism“ în stînga şi în dreapta, în ideea că oricine se apucă să ierarhizeze civilizaţiile este rasist. Apoi face el însuşi exact asta. Se declară convins că papuaşii sînt mai „deştepţi“ decît occidentalii. Aşa, hodoronc-tronc, iar impresia e susţinută de o teorie: avînd la dispoziţie utilităţi moderne şi medicină, occidentalii şi-au transmis genele în masă, deci şi ăia proşti au avut urmaşi, pe cînd la papuaşi numai ăia isteţi şi-au transmis genele, deci per total papuaşii „sînt probabil superiori occidentalilor din punct de vedere genetic“ (p. 23). Eu nu discut argumentul în sine (deşi este uimitor de primitiv şi reducţionist), dar mi se pare bizar ca, după ce scrii pe pagini întregi pledoarii împotriva ierarhizărilor, tu să faci exact asta. Cu alte cuvinte, este ignobil să laşi de înţeles că „civilizaţia“ occidentală este superioară celor papuaşe, dar este OK să zici explicit că papuaşii sînt superiori genetic occidentalilor. O scrînteală, nu alta.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.