Pentru ziua de mîine

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Theodor Pallady jpeg

Umanismul creștin ne vorbește despre iubirea aproapelui. A celui de lîngă tine, dar și a străinului căzut pe cale, din pilda samarineanului milostiv. Evanghelia lui Iisus Hristos predică fraternitatea universală, căci mîntuirea nu se limitează la poporul ales, iar Vestea cea Bună a iconomiei Fiului (întrupare, moarte pe cruce și înviere) se adresează virtualmente tuturor oamenilor. Firește că acest model, care nu e sentimental, ci practic, inclusiv și generos, pînă la jerfta de sine, și-a găsit, cu excepția sfinților canonizați de Biserică, numai întruchipări parțiale și contraziceri curente, ilustrate atît prin persistența viciilor inerente naturii umane deteriorate, cît și printr-o lungă cronică de abateri flagrante, de la deghizarea sclaviei sub pretexte misionar-civilizaționale pînă la războaiele religioase care au însîngerat Europa veche. De la Renaștere și Reformă, cînd intrăm colectiv sub zodia neopăgînismului antropocentric, a raționalismului și a pesimismului istoric vecin cu nihilismul, am tensionat paroxistic atît tema dominării de către om a unei naturi ostile (care trebuie supusă și exploatată în folosul speciei), cît și mentalitatea antiumanistică, rezultată științific din logica selectivă a darwinismului. Supraviețuirea celui mai bine adaptat și lupta pentru viață, la care au dreptul numai indivizii puternici, au primit expresii politice socialiste, naționaliste, apoi național-socialiste și național-comuniste: pe lîngă cultul ingineriei industriale, au apărut războiul industrial, lagărul de concentrare/exterminare și ingineria socială utopică, menită să aducă raiul terestru prin mijloace revoluționare. Regret că trebuie să rezum aceste evidențe: o fac pentru că ele au devenit a doua natură a gîndirii comune și nu mai realizăm (decît în rare momente de recul filozofic) decorul ideatic și ideologic în care ne mișcăm, chit că reflexe ale vechiului umanism creștin reapar periodic, mai ales după crizele majore (ultima dată, după WWII, cînd proiectul reconcilierii și reconstrucției europene s-a inspirat explicit din reasumarea valorilor uitate ale creștinismului). Abia în asemenea contexte extreme, după ce am ruinat de două ori patrimoniul nostru moștenit, ne-am adus aminte că modernitatea și (azi) postmodernitatea exaltă o Rațiune abstractă, o gîndire colectivistă antipersonalistă și o etică a forței complet străine de învățătura lui Hristos, aflată, fie că admitem sau nu, la originea succesului istoric al civilizației euro-americane.

Pandemia COVID-19 ne propune ca măsură profilactică fundamentală deja faimoasa „distanțare socială“: să stai cît mai departe de aproapele tău! Omul (infectat) e dușmanul omului sănătos… Virusul lucrează ca un emisar macabru & invizibil al unei naturi (sau planete) care, după cum îmi scria fiica mea, „pare să-și ia revanșa“. Omul prometeic, stăpîn al stihiilor, se urăște pe sine prin aproapele său, devenit pericol mortal. Confruntați cu frica de frică și cu un adversar microscopic, insidios, care poate cotropi exponențial populații dezarmate, reinventăm tribalismul etnic, deglobalizăm economia și reafirmăm statul-providență ca instanță care-și afirmă puterea prin monopolizarea stării de excepție. Cu toate acestea, trăim intuitiv și profetic într‑o lume care, după ce va fi fost izbăvită medical, „nu va mai fi aceeași“. Fie ne reconciliem arcadic cu natura, ne moderăm consumismul și regîndim solidaritatea în termenii unui revival creștin, fie ne transformăm într-o rasă de zombies care viețuiesc online, artificializați aseptic, adică într-o populație de telemuncitori mizantropici. Vom găsi, prin reflecție iluminată de patosul vindecării, media între aceste căi, pentru că toate ajustările post-criză au fost deja prefigurate în dezbaterea academică și în căutările noastre spirituale. Dumnezeu – pe care scientismul nostru mistic l-a redus la terifianta tăcere a spațiilor infinite – nu ne dă niciodată lecții indescifrabile. Sper că vom fi și de această dată capabili să-i asimilăm mesajul, ceea ce îmi redă, oricît de difuz, optimismul deocamdată pierdut.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.