Pe barba mea!

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Theodor Pallady jpeg

Evangheliile nu ne-au transmis descrierea fizică a lui Iisus Hristos și totuși tindem să-L imaginăm ca pe un personaj destul de înalt, cu ochi căprui și barbă șatenă: aceasta este reprezentarea Sa aproape canonică, mai ales în arta occidentală, chit că există și variante imberbe, cu tonuri de piele mai clare și ochi albaștri. Călătorind pe toate meridianele și fertilizînd, practic, ansamblul culturilor, textele sacre ale creștinismului – unde singura „precizare” despre figura christică survine cu prilejul transfigurării de pe muntele Tabor – au dezvoltat propria iconografie, adaptînd local chipul Omului desăvîrșit (căci deopotrivă uman și divin). Adevăratul „portret” al Mîntuitorului, la limita sugestiei inefabile, ne este oferit prin învățăturile, pildele, parabolele, minunile și faptele Sale, în logica „sonor” transcendentă a Cuvîntului întrupat. De ce ne gîndim că Fiul Omului va fi avut barbă? E acesta un amănunt insignifiant sau un element simbolic de neocolit? A doua ipoteză pare mai solidă, de îndată ce așezăm chestiunea în perspectiva duratei lungi.

La prima vedere, podoaba facială masculină e doar o problemă de „modă” (capricioasă și fluctuantă, în spațiu și timp). Din pură prejudecată evoluționistă, acceptăm supoziția că barba era generalizată printre bărbații societăților arhaice, de vînători-culegători, mai apropiate de „natură” și  gata să lupte cu frigul din glaciala Europă a mamuților, inclusiv prin intermediul unui „scut” facial hirsut. Această lectură apare, bunăoară, în benzile desenate dedicate „eroului civilizator” Rahan, ale cărui aventuri erau intens prizate printre copiii din generația mea: el e un vlăjgan clorotic, blond-arian, înarmat cu un elegant pumnal de fildeș, care își distribuie geniul tehnic & abilitățile tactice prin teritoriile amenințătoare ale unor troglodiți păroși. Următoarea haltă imaginară ne aduce în minte imaginea standard a bărbatului strict epilat, din Imperiul Roman, unde sofisticarea cosmetică și igiena civilizată își impun normele, contrastînd cu pilozitatea barbarilor de toate soiurile. Deși etimologii indică sorgintea onomatopeică a termenului „barbar”, acesta rimează fonetic cu „barba”... Dar ideea că barba înseamnă natură, pe cînd fața bine rasă conotează cultura e invalidată de simpla constatare că prima reapare în istorie atît ca modă, cît și ca simbolism profund, regal și profetic, deci ca semn al elecțiunii și al privilegiului oracular sau taumaturgic. În basoreliefurile asiro-babiloniene, în portretistica de aparat a Egiptului antic, în statuarul grec, dar și în reprezentarea rafaelită a Școlii din Atena, figurile proeminente (zeități cosmocratice, precum Jupiter Tonans, filozofi, împărați, regi, faraoni, arhierei, apostoli, mari asceți, magi, vizionari etc.) poartă negreșit barbă, ca semn al maturității sapiențiale și al chipului voalat, capabil să dezvăluie adevărurile superioare. Iulius Caesar poartă lauri și nu are barbă, dar cei mai mulți dintre titularii tronului imperial, de la Antoninus Pius & Marcus Aurelius pînă la căderea imperiului, au transmis atributul „bărbos” atît bazileilor și patriarhilor bizantini, cît și papilor medievali și chiar renascentiști.

Dacă epoca napoleoniană reinstituie modelul „cezaric” (nu mai există „secrete”, ci doar Puterea nudă a dictatorului autoîncoronat), restul veacului al XIX-lea democratizează barba, „uzurpată” de sindicaliști, anarhiști și socialiști. Tocmai în acea perioadă (a primului Conciliu de la Vatican) începe clerul catolic să se radă sistematic, pentru o prezență socială mai discretă, dar și pentru a se diferenția, polemic, față de „profeții” atei ai „timpurilor noi”. Dacă Marx, fondatorul Internaționalei comuniste, e un căpcăun flocos, Lenin practică barbișonul burghez, iar Stalin rămîne cu o „simplă” (dar masivă, aproape nietzscheeană) mustață... Dezvrăjirea produsă prin ethos-ul agnostic și raționalist al modernității – cînd „barba” începe să conoteze „falsitatea” sau „păcăleala” – alternează cu noua răspîndire postmodernă a bărbii lumbersexuale, pînă la extrema ei banalizare, tot mai lipsită de sens...

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.