Fotbal american

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Theodor Pallady jpeg

Citim zilnic știri despre imperativul (deocamdată) american al „etapei”: rescrierea Istoriei. Trecutul nu mai bun de nimic. Potrivit recomandărilor politic corecte – adevărate dogme apărate de o Inchiziție pretins „liberală” –, factorii care, prin acțiunea lor conjugată din ultimele cinci secole, au provocat Marea Divergență (dintre „Vest” și „Rest”) trebuie reconsiderați, demonizați, anihilați. Sigur, alături de capitalism, printre aceste opțiuni care au determinat dezvoltarea civilizației occidentale și distanțarea ei față de celelalte se numără și democrația reprezentativă: o sacrificăm și pe ea, la rigoare! Faptul de a fi „alb” devine „privilegiul de a fi alb”, la care ni se pretinde să renunțăm, prin ample ritualuri de penitență, pentru a elimina, ipso facto, așa-numitul „rasism sistemic”. Marea aventură a științei pozitive ca și sistemul politic al individului autonom, purtător al unor drepturi legate de intrinseca lui demnitate, nu mai reprezintă baza umanismului (și a egalității în fața legii), cît sursa unor crime străvechi – colonialismul, imperialismul și capitalismul exploatator – pe care le vom expia printr-o negare de sine colectivă. Evident, vocile moderate nu se mai aud în această isterie de masă, alimentată de mainstrem media și catedrele de științe sociale impregnate cu teorii culturale neo-marxiste. Se dărîmă statuile fondatorilor SUA? Dar voi – conservatorii „iliberali” din Estul post-comunist – nu ați demolat idolii de piatră ai lumii marxist-leniniste? De parcă Stalin și Lincoln sînt, în vreun fel, comparabili...

În fața acestei explozii de iraționalitate, care sfidează deopotrivă statisticile, realitatea terenului și bunul-simț al conviețuirii în „depășitele” cadre ale fraternității (creștine sau republican-secularizate), deciziile acefale se înmulțesc. Venerabile universități britanice își modifică motto-urile latinești, pentru a nu mai glorifica odioasa epocă a expansionismului victorian. Una dintre cele mai vechi echipe de fotbal american – „Redskins”, de la Washington – a hotărît să-și schimbe numele, considerat „ofensiv”: cum adică, să te numește „Pieile Roșii”, dacă pe teren aleargă „fețe palide” (nici măcar, căci majoritatea jucătorilor e compusă din afro-americani, demografic predominanți în capitala SUA)? Decizia acestei „schimbări de nume” (deci de identitate) a fost adoptată din cauza presiunii exercitate de principalii sponsori ai legendarei echipe – multinaționale globale precum Coca-Cola – care, iată, nu mai au răbdare cu ereziile „diferențierii”: vor să precipite apariția unei lumi omogene, în care diversitatea e doar o amintire funestă a „suprematismului” și „discriminării”. De fapt, cazul e chiar absurd. Cei care au înființat echipa i-au spus „Redskins” (și au adoptat ca emblemă a ei profilul unui șef Sioux) tocmai pentru că admirau calitățile războinice ale americanilor nativi și doreau ca acel spirit temerar și agil să însuflețească etica noului club. Cine își asumă un nume de luptă/competiție sportivă pentru că îl detestă sau îl vede ca pe simbolul unui comportament inferior? Acest nou „fotbal american” – în care nu se mai joacă mingea ovală, ci propria istorie – reușește să acutizeze polarizarea socială, să alimenteze extremismele și să proiecteze în mintea competitorilor geopolitici ai Occidentului imaginea unui binevenit, căci subminant, război civil. Nu poți fi puternic și respectat dacă ești primul care-și contestă patrimoniul, acumulările civilizaționale, specificul și acțiunile. Or, la cîtă ură antioccidentală s-a acumulat deja în „celelalte lumi”, manevrele masochiste de autodemontare a stimei de sine pe care se bazau democrațiile deunăzi „avansate” nu fac decît să transforme supraviețuirea Occidentului într-un sinucigaș joc de hazard. Evident, o civilizație nu se desface la fel de ușor ca un joc Lego. Îngrijorătoare e însă tendința aceasta liberticidă, drapată în luptă pentru o libertate nelimitată, care e totuna cu utopia și dispariția reflexelor defensive. Să sperăm (ce altceva putem face?) că pandemia COVID-19 nu va potența pandemia ideologiei politic-„corecte” pînă la scufundarea acestei noi navis stultifera...

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.