Abuzul ignoranţei

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Abuzul ignoranţei jpeg

Mai toate religiile şi spiritualităţile par să cuprindă avertismente împotriva setei de ştiinţă. Din extremul Răsărit pînă în Apus se face elogiul unei purităţi a inimii care nu are nevoie de „înţelepciune omenească“ și care, pentru a primi influenţa divină, trebuie să-şi adauge „sărăcia cu duhul“. Iată-l pe Zhuang Zhou, unul dintre maeştrii Dao: „Viaţa mea e măr-ginită, iar cunoaşterea e nemărginită. A voi să atingi nemărginitul duce la vlăguire“. A înmagazina ştiinţă ar însemna să alergi, epuizant, pe linia indefinitului. Un eminent teolog musulman, Fakhr al-dîn Râzî, vine să se pună sub îndrumarea marelui contemplativ sufit Najm al-dîn Kubrâ (1145-1220). Cel din urmă îi prescrie concentrarea pe Numele divin, abandonarea tuturor cunoştinţelor savante. Pentru a-l ajuta să dobîndească „tăcerea intelectului“, îi şterge din minte toată învăţătura acumulată. Proba aceasta, teologul profesionist n o poate îndura. Renunţă la asceza minţii şi la calea mistică (cf. Michel Chodkiewicz, „Les quatre morts du soufi“, Revue de l’histoire des religions, 1998, vol. 215, nr. 1).

În creştinism, tema e abundentă. Sfîntul apostol Pavel pune în opoziţie „înţelepciunea omenească“ şi „înţelepciunea lui Dumnezeu“. Fiecare e, pentru cealaltă, „nebunie“. „Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul?… Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia? Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mîntuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii“ (I Corinteni 1, 20-21).

Interpretată literal, această opoziţie conduce de multe ori, ca şi tema „sărăciei cu duhul“, la elogiul ignoranţei, la admiraţie pentru spiritul brut, neşlefuit, neatins de educaţie. Pînă astăzi are curs „ideea“ că, cu cît eşti mai necultivat, mai simplu la minte, cu atît ai un comerţ mai bun cu transcendentul. Portretul des recomandat credinciosului este insul cu suflet pios, impregnat de spiritualitate ortodoxă fără a avea nevoie de un dialog cît de cît articulat cu spiritul. În primele veacuri creştine, remarcă istoricul Peter Brown (Power and Persuasion in Late Antiquity), aveau mare trecere anecdotele despre călu-gări din pustie, ţărani cu spirit frust care dădeau lecţii de rafinament duhovnicesc filozofilor „păgîni“. Dar cine gusta şi cine „promova“ asemenea anecdote? Tocmai responsabilii creştini din marile cetăţi unde creştinismul începea să se afirme ca putere religioasă, culturală, politică. Peter Brown nu se fereşte să vorbească despre un „populism“ creştin, o ideologie care – prin asemenea manevre – pretindea să surclaseze/elimine paideia antică, înlocuind-o cu „noua filozofie“, revelată, pe care orice creştin, ba chiar „masele“ imperiului ar fi posedat-o de la sine. (Nu asistăm astăzi, pe un nivel diferit, la alt atac ideologic asupra paideiei? Canonul literar, artistic, intelectual nu e somat să abandoneze criteriul valorii şi să asculte de comandamentele corectitudinii politice?)

De fapt, nu toţi oamenii pustiei erau chiar aşa de potrivnici culturii. S-au găsit acolo biblioteci; se aflau acolo şi intelectuali care aveau cercetarea metodică în sînge, precum cei din grupul lui Evagrie; e drept că asupra lor un episcop însetat de putere a putut să asmută spiritele brute, „superioare“ duhovniceşte.

Din fericire (şi din necesitate), creştinismul n-a abandonat vechea cultură, lunga experienţă antică de formare a fiinţei, de ascuţire a cunoaşterii. A folosit-o ca antrenament al minţii, a înaintat în propria cunoaştere spirituală sprijinindu-se pe ea, i-a infuzat temele revelaţiei. Clement Alexandrinul (aprox. 150-215) socotea că filozofia stîrneşte pofta de învăţătura sacră, te pregăteşte să-i prinzi gustul (Stromate I, 20.2). În traducerea românească a Septuagintei (proiect coordonat la New Europe College de C. Bădiliţă, F. Băltăceanu, M. Broşteanu, D. Sluşanschi, I.-Fl. Florescu, ed. Polirom, 6 vol., 2004-2011), au fost incluse note abundente privind interpretarea pe care mari Părinţi ai Bisericii au dat-o pasajelor biblice. Or, multe dintre ele privesc „cunoaşterea lui Dumnezeu“, cunoaştere spirituală desigur, dar care cere luciditatea, studiul, cercetarea.

De ce privilegiul spiritual al „minţii necultivate“ e un abuz, e o eroare? În primul rînd pentru că această teză ţine de o interpretare ideologică, nu spirituală, a „sărăciei cu duhul“. În al doilea rînd, fiindcă ea ignoră stadiile vieţii religioase, ierarhia ei. Da, în stadiul ultim, cînd fiinţa face contact cu misterul dens al divinului, ea lasă în urmă cunoştinţele distincte, rodul secund al speculaţiei, chiar achiziţiile înţelepciunii duhovniceşti. E unificată, dincolo de distincţii, sub radiaţia suverană a lui Dumnezeu. Dar la acest stadiu se ajunge greu, după un drum riguros şi trudnic de rafinare interioară. „Docta ignoranţă“ se află la capătul opus simplei ignoranţe, recomandate ca reţetă. Citatele de mai sus se referă tocmai la acel stadiu de vîrf; sînt orientare, aspiraţie spre acel punct unde fiinţa s-a depăşit pe sine. Or, adesea el este propus şi lăudat ca „model“ pentru orice credincios, ca şi cum ar fi un lucru la îndemînă. Michel Chodkiewicz, cercetător al literaturii contemplative islamice, remarca, pe bună dreptate, că relatarea unor experienţe spirituale înalte e adesea banalizată prin repetiţie mecanică şi conservatorism neînţelegător. Hagiografia şi literatura edificatoare (musulmană, ca şi din alte spaţii religioase) prezintă traseele mistice − care cer probe dure şi un superior discernămînt − ca îndreptar pentru tot omul, oricare i-ar fi nivelul interior, condiţia spirituală. Capătul drumului e înfăţişat ca şi cum ar fi la o aruncătură de băţ de începutul lui.

În al treilea rînd, teza potrivit căreia mintea simplă e cel mai bun acces la Dumnezeu uniformizează datele specifice fiecărei fiinţe, temperamentele spirituale, căile personale. Le închide pe toate într-un stereotip (unul curios, de vreme ce Dumnezeu l-a dotat pe om cu minte şi cu intelect, de vreme ce Dumnezeu însuşi este Logos, este Spirit). Desigur, cunoaşterea spirituală se fereşte de curiozităţi „lumeşti“, de achiziţii cognitive fără sens ascendent. Dar nu e mai puţin cunoaştere. Ba e chiar efort de cunoaştere la limita posibilităţilor umane, cunoaştere asistată de Cel spre care aspiră.

Credinţa se adresează, prin definiţie, tuturor. Şi, pe de altă parte, ţinta ei e unică: să formeze omul întreg, recuplat la Creatorul lui. Dar dacă are cuprindere universală, ea nu e nicidecum uniformizantă. Dacă ţinta ei e unică, credinţa nu impune tuturor o cale standard, un portret normativ al credinciosului. În teritoriul ei, fiecare tip uman îşi găseşte un drum şi fiecare facultate umană e valorificată. Cea a înţelegerii, precum şi cea a faptei. Devotamentul sufletului şi devotamentul minţii. Caritatea, alături de claritatea gîndului pornit pe urmele lui Dumnezeu. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.