În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine

25 ianuarie 2023
image

În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă. Hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol rău și problemele de digestie se numără printre aceste tulburări. Iată mai jos în ce fel își poate pune amprenta asupra sănătății o alimentație dezechilibrată din perioada sărbătorilor și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine. 

Care sînt cele mai frecvente afecțiuni provocate de mesele de sărbători

Potrivit specialiștilor în nutriție, mesele de sărbători sînt responsabile, cel mai frecvent, de creșterea numărului de cazuri de indigestie și alte tulburări digestive, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și  tulburări de somn. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni metabolice, precum diabetul zaharat, ori cardiace sau de alt tip pot fi în mod particular afectate de o alimentație prea bogată în produse sărate, grase și dulci, care pot predomina în perioadele sărbătorilor. 

Cum să ajuți organismul să se detoxifice

Sărbătorile sînt sinonime pentru mulți dintre noi cu excesul de alimente care sînt frecvent mai greu de digerat. Grăsimile animale, ciocolata și alcoolul se numără printre acele produse care pot suprasolicita ficatul, ce nu mai poate funcționa corespunzător în procesul de eliminare a toxinelor. Pot apărea astfel diverse tulburări alimentare, precum vărsăturile și diareea, balonarea, stările de greață, hiperaciditatea gastrică și chiar jenă și dureri în zona abdominală. Primul pas în acest sens este adoptarea unor obiceiuri pentru detoxifierea organismului.

Susținerea funcțiilor ficatului

Un organ complex, ficatul îndeplinește mai multe funcții, secretînd bila necesară pentru digestia grăsimilor și absorbția lor, filtrînd sîngele și ajutînd la eliminarea toxinelor și a colesterolului rău. Ficatul mai are și rolul de a genera și stoca mai mulți compuși esențiali pentru organism, printre care se numără lipidele și carbohidrații. Există mai multe remedii pentru protectie ficat, iar printre cele mai cunoscute și eficiente sînt cîteva plante care pot susține funcția hepatică, stimula digestia și metabolismul celular și proteja acest organ de distrugerile provocate de diverși compuși toxici. Păpădia și anghinarea, sub formă de ceai sau salată, combinate cu ridiche neagră și țelină, sînt foarte utile în acest sens. Silimarina este un alt compus benefic pentru ficat, cu efect protector, și o găsești sub formă de suplimente alimentare naturale, iar curcuma are proprietăți antiinflamatorii și îmbunătățește funcționarea întregului sistem imunitar. 

Consumul unei cantități adecvate de apă

Aceasta îndeplinește o multitudine de funcții vitale pentru organism, reglînd temperatura, ajutînd la digestie și la absorbția nutrienților, precum și la detoxifierea organismul, prin eliminarea deșeurilor prin urină, transpirație și respirație. Cu ajutorul unei cantități adecvate de apă, celulele corpului vor reuși funcționeze optim și să descompună nutrienții pe care organismul îi folosește pentru a avea energie. O corectă hidratare se asigură prin consumul de apă simplă, dar și de ceaiuri, infuzii de plante, precum și de fructe și legume. 

Consumul de alimente foarte bogate în antioxidanți

Antioxidanții protejează celulele de daunele cauzate de molecule numite radicali liberi. Stresul oxidativ este o afecțiune cauzată de producția excesivă de radicali liberi. Corpul uman produce în mod natural aceste molecule, pentru multe procese celulare, de exemplu, digestia. Însă consumul de alcool, fumatul și alimentația dezechilibrată pot contribui la creșterea nivelului de radicali liberi din organism. Bolile care afectează capacitățile cognitive, precum formele de demență și Alzheimer, cele cardiace, renale, hepatice și anumite tipuri de cancer pot fi cauzate de excesul de radicali liberi. Organismul poate fi ajutat să se detoxifice și cu ajutorul unor alimente bogate în antioxidanți, precum fructele bogat colorate, mai ales cele de pădure, cele oleaginoase crude, semințele, ceaiul verde și ciocolata neagră.

Reducerea consumului de zahăr, sare și produse procesate

Această măsură este necesară pentru a ajuta organismul să se detoxifice și pentru ca tu să ai o stare generală de bine. În plus, ajută la reducerea riscului de exces ponderal și boli cronice, precum cele cardiace, cancerul și diabetul. Astfel, consumul ridicat de zahăr poate duce la apariția steatozei hepatice, o boală care afectează funcția ficatului.

Pe de altă parte, consumul de sare trebuie să fie limitat la 2,4 grame de sodiu (o linguriță) zilnic, pentru a nu provoca apariția hipertensiunii arteriale sau pentru a limita efectele acestei boli. Pentru un plus de aromă, poți folosi la prepararea mîncărurilor verdețuri și ierburi aromatice proaspete sau uscate. 

Asigurarea unui somn de calitate

Odihna adecvată și somnul de calitate sînt esențiale pentru buna funcționare a sistemului natural de detoxifiere a organismului. Somnul permite creierului să se reîncarce și ajută organismul să elimine produsele toxice acumulate pe parcursul zilei. Privarea de somn face ca organismul să nu mai fie eficient în a-și îndeplini funcțiile, iar, în timp, poate crește riscul de anumite boli, ca obezitatea, maladiile cardiace, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și anxietatea. 

Pentru un somn de calitate este recomandat să te culci și să te trezești la aceeași oră, să dormi 7-8 pe noapte, să limitezi lumina albastră emisă de dispozitivele mobile și ecrane și să asiguri în cameră o temperatură ambiantă de 18-19 grade Celsius. 

În concluzie, tot ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să scape de toxine este să incluzi o serie de măsuri simple, precum cele prezentate mai sus, în rutina ta zilnică. Te vei simți mai bine destul de curînd, iar, în plus, aceste soluții vor avea efect pe termen lung. 

Sursa foto: Freepik

Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.